0
Terug naar overzicht

In Ghana zijn creatieve grafkisten doodgewoon

05/09/2018
Redactie
Delen:
creatieve grafkisten

Het komt in Nederland steeds vaker voor dat mensen een persoonlijk tintje willen geven aan een grafkist. Bijvoorbeeld door de kist te beschilderen of het hout te graveren. Maar als je geen standaard kist wilt kun je ook kiezen voor een andere vorm kist.
In Ghana is dat de normaalste zaak van de wereld. Daar worden mensen begraven in de meest creatieve grafkisten. Een traditionele begrafenis in Ghana is niet te vergelijken met een traditionele begrafenis in Nederland. In Ghana is een uitvaart een hele happening, dus een kunstzinnige kist hoort daar gewoon bij.

Begraven in een bierflesje

Misschien is het wel jouw laatste wens om in een kist in de vorm van een bierflesje begraven te worden. Daar kijken ze in het dorpje Teshi in Ghana niet raar van op. Zeker niet omdat timmerman Kane Kawei al zo'n kist in de vorm een bierflesje gemaakt heeft. Kane Kawei is inmiddels zelf overleden maar zijn kleinzoon runt momenteel de werkplaats (Kane Kawei Carpenterworkshop) waar de gekste kisten worden gemaakt. De creatieve grafkisten hebben bijvoorbeeld de vorm van een kreeft, ananas, koe of zelfs een pen van het bekende merk Bic. Alles is mogelijk.
Kane Kawei maakte ooit zelfs een kist in de vorm een vliegtuig voor zijn oma die de vliegtuigen over het dorp zag vliegen en bewonderde, maar zelf nooit geld had om te vliegen. Wat een bijzonder verhaal!

Belangstelling vanuit allerlei landen

Een soortgelijke kistenmaker hebben we helaas nog niet dichter bij huis gevonden. Maar de kleinzoon van Kane Kawei heeft klanten vanuit allerlei landen. Een paar jaar geleden stond er in zijn werkplaats nog een kist in de vorm van een piano om naar de Verenigde Staten te verschepen. Een andere kistenmaker genaamd Hello Design Coffins, wat verderop in het dorp Teshi ligt heeft klanten in Frankrijk, Denemarken en de Verenigde Staten. Dus belangstelling voor de bijzondere kisten is er zeker in Europa, maar ook daarbuiten.

De kosten voor de creatieve grafkisten

Bij Hello Design Coffins ben je omgerekend ongeveer 1000 euro kwijt aan een sierkist. De meeste Ghanezen hebben dat geld graag over voor hun dierbaren. Veel mensen in het land hebben ook een zakje geld onder hun kussen speciaal voor zo'n prachtige kist en hun uitvaart. Is het geld er nog even niet? Dan wordt de overleden persoon vaak in een vriescel bewaard tot er genoeg geld is verzameld.

Mooie gedachte

De gedachte achter deze creatieve kisten in Ghana is dat de passie die je in je leven had wordt doorgevoerd in je laatste rustplek. Dat vinden wij een mooie gedachte.
Wil jij als Nederlander ook graag begraven worden in een kist met een bijzondere vorm zoals een bierflesje? Dan ben je voorlopig helaas nog even aangewezen op Ghana. Je zult daardoor rekening moeten houden met ruime transporttijd en -kosten. Maar wie weet hebben we door dit artikel wel een Nederlandse ondernemer geïnspireerd om dergelijke spraakmakende kisten te gaan maken. Of misschien ben je zelf handig met hout en wil je alvast een bijzondere persoonlijke kist voor jezelf maken of deze laten maken door een houtbewerker.

Heb jij ooit meegemaakt dat iemand een bijzondere vorm kist had? Laat het dan weten in een reactie onder dit artikel. We zijn altijd op zoek naar bijzondere verhalen en voorbeelden.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje