0
Terug naar overzicht

Bij de Kiwi Coffin Club maken ouderen hun eigen kist

19/01/2017
Redactie
Delen:
eigen grafkist maken

In Nieuw-Zeeland hebben sommige mensen op leeftijd een andere hobby dan breien of puzzelen... Ze werken namelijk aan het maken van een kist. En niet zomaar een kist, maar hun eigen grafkist. 

Kiwi Coffin Club

Verschillende gepensioneerde mannen en vrouwen zijn aangesloten bij de Kiwi Coffin Club waar zij hun eigen grafkist maken. Het werken aan de grafkisten is voor de ouderen een moment van samenkomen. Daarnaast krijgt de kist alsook de uitvaart daardoor een persoonlijke invulling. En bovendien is een eigen gemaakte kist goedkoper dan een kist uit de winkel.

Gezond om bezig te zijn met het onvermijdelijke

De Kiwi Coffin Club is in 2010 opgericht in de stad Rotorua en heeft ongeveer 80 leden. Het idee is aangeslagen en op dit moment zijn er 12 verschillende coffin clubs actief in Nieuw-Zeeland. Hun programma is interactief en de leden van de club zien het maken van hun grafkist als een activiteit die mensen met dezelfde gedachten samenbrengt. “Zodra je begint, en bezig bent met schuren en schilderen, denk je helemaal niet over de dood na’’, zegt Jeanette Higgins (77), die sinds een paar maanden lid is van de club. Zij is van mening dat het gezond is om bezig te zijn met het onvermijdelijke.

Bekijk hier een video van één van de 12 coffin clubs in Niew-Zeeland. Let op: sommige delen van de video zijn in Maori gesproken. Andere delen in het Engels.

Een persoonlijk afscheid

Katie Williams, ook 77, is oprichtster van de club. Zij heeft veel uitvaarten meegemaakt die erg onpersoonlijk waren. Dat was haar motivatie om de Kiwi Coffin Club op te richten. “Ik ben er sterk van overtuigd dat mensen een meer persoonlijk afscheid verdienen”, zegt Katie.

Begonnen in de garage

Zonder gereedschap of kennis van het maken van een grafkist, is Katie de club begonnen in haar eigen garage. Al snel kreeg ze hulp van handige buurtbewoners en kon de club van start. In een korte tijd kreeg de club steeds meer leden en moest ze verhuizen naar een grotere werkplaats.

Elvis Presley

Omdat de ouderen de kisten zelf maken en vormgeven kunnen ze hier een geheel persoonlijke invulling aan geven. Eén van de leden heeft de buitenkant van haar grafkist vormgegeven met afbeeldingen van Elvis Presley.
De club maakt overigens niet alleen grafkisten voor zichzelf. Zo maken ze ook grafkistjes voor baby's, die zij doneren aan het lokale ziekenhuis.

Wat vind jij van het initiatief van de Kiwi Coffin Club? Zou het iets zijn wat in Nederland van de grond kan komen? Je kunt een reactie achterlaten onder dit bericht.

Bron: theguardian

Bron: Newshub.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje