0
Terug naar overzicht

Pas op met voetbalstress tijdens het EK voetbal!

25/06/2024
Redactie
Delen:
ek voetbal - meer sterfgevallen tijdens ek - nederland - oranje - voetbal - europese kampioenschap - nederland

Voetbalwedstrijden, vooral die van nationale elftallen tijdens grote toernooien zoals het EK en WK, kunnen intense emoties oproepen bij supporters. Deze spanning, vaak gepaard met hoge verwachtingen en zenuwslopende momenten, kan aanzienlijke stress veroorzaken.

Onderzoek toont aan dat deze stress niet alleen mentaal belastend is, maar ook fysieke gevolgen kan hebben, zoals een verhoogd risico op hartproblemen. Vooral bij wedstrijden van het Nederlands elftal, waar de uitkomst grote impact kan hebben op de stemming van het hele land, blijkt dat de spanning soms zelfs levensbedreigend kan zijn.

Meer sterfgevallen tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal

Volgens het AD, dat zich baseert op cijfers van het CBS en een onderzoek van Uitvaartland.nl, sterven er op de matchday en na een EK of WK wedstrijd van Oranje gemiddeld 6,8 procent meer Nederlanders dan de dag ervoor. Tijdens het onderzoek is er gekeken naar sterftecijfers rondom tien spannende Oranje-wedstrijden. De grootste stijging in het sterftecijfer was na de wedstrijd tegen Letland in 2004. De dag na deze cruciale derde poulewedstrijd, die Oranje moest winnen om door te gaan, steeg het aantal sterfgevallen met maar liefst 24,5 procent. Wow!

Tips om weer snel tot rust te komen tijdens de wedstrijd

Uiteraard horen spanning en stress ook wel een beetje bij het voetbal, maar je kunt de stress wel verminderen. Hier zijn enkele tips om weer snel tot rust te komen en van de wedstrijd te blijven genieten:

  • Ademhalingsoefeningen: neem een paar minuten om diep in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond. Herhaal dit een paar keer om je hartslag te verlagen en je zenuwen te kalmeren.
  • Stay hydrated: zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Het helpt je lichaam gehydrateerd te blijven en vermindert de fysieke effecten van stress.
  • Maak een korte wandeling: sta even op en loop een rondje, zelfs al is het maar door de woonkamer. Of ga even een blokje om tijdens de rust. Dit kan helpen om de spanning in je spieren te verminderen en je gedachten te verzetten.
  • Schaf een stressbal aan: knijp in een stressbal tijdens spannende momenten. Dit kan helpen om wat van de opgekropte spanning kwijt te raken.
  • Zet de televisie op mute: als het commentaar en het gejuich te veel voor je worden, zet dan het geluid zachter of helemaal uit. Dit kan helpen om de intensiteit van de wedstrijd iets te verminderen.
  • Gezonde hapjes: een koud biertje, borrelnootjes of vette hapjes mogen tijdens een voetbalwedstrijd eigenlijk niet ontbreken. Maar als je weet dat je snel in de stress schiet kun je te veel cafeïne en suiker liever vermijden, aangezien dit je zenuwachtigheid kunnen verergeren. Kies voor lichte, gezonde snacks die je energie op peil houden zonder je meer gespannen te maken.
  • Visualisatie: sluit je ogen en stel je een rustige plek voor, zoals een strand of een bos. Deze techniek kan helpen om je geest even van de wedstrijd af te leiden en je rustiger te voelen.
  • Accepteer de uitkomst: bedenk dat je geen invloed hebt op het resultaat van de wedstrijd. Probeer te genieten van het spel en accepteer dat winst of verlies deel uitmaakt van de sport.
  • Plan iets leuks voor na de wedstrijd: of het team nu wint of verliest, zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken na de wedstrijd. Dit kan helpen om de stress te verminderen, omdat je weet dat er een positieve activiteit volgt.

Maak vooral gebruik van deze tips tijdens de volgende wedstrijd, wie weet heb je er wat aan! Heb jij zelf nog goede tips voor het omgaan met voetbalstress tijdens het EK of WK? Deel deze dan in de reacties.

Bron: AD

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje