0
Terug naar overzicht

Een duurzame uitvaart: handige tips

03/09/2024
Redactie
Delen:
Duurzame uitvaart

We horen je denken: "een duurzame uitvaart, is dat niet hetzelfde als een ecologische uitvaart?" Niet helemaal, hier zitten wel degelijk verschillen in. Waar je bij een ecologische uitvaart de focus legt op het milieu en de gezondheid, daar leg je bij een duurzame uitvaart weer meer de focus op de levensduur van materialen. Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor milieu en mens, maar meer dat materialen met een langere levensduur in de spotlights staan. Dit heeft natuurlijk ook weer een link met de natuur, wat vaak het verschil tussen ecologisch en duurzaam onduidelijk maakt.

Een duurzame uitvaart: voor jezelf en het milieu

Een duurzame uitvaart past bij je als je geeft om het milieu en je altijd al hebt bezig gehouden met producten en materialen die relatief lang meegaan. Als dit een passie van je is, is het geweldig om dit door te voeren in jouw afscheid. Niet alleen draag je een steentje bij aan de natuur, ook druk je met dit stijltje jouw eigen stempel op je crematie of begrafenis.

Tips voor een duurzame uitvaart

Opbaren met de Bio Sac 200

In Nederland zijn er twee gangbare methoden om een overledene te conserveren: door middel van een koelplaat en thanatopraxie. Daar is nu een nieuwe methode bij gekomen; de Bio Sac 200. Dit is een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch. In het kader van duurzaamheid verbruikt de Bio Sac 200 geen elektriciteit bij de familie thuis en hoeft er geen vervoer te worden ingezet door de uitvaartondernemer om de filters op te halen.

Een digitale rouwkaart

Door de rouwkaarten digitaal te versturen, bespaar je op papier (en daarmee ook weer op de kosten). Wees niet bang dat de digitale rouwkaart amateuristisch zal worden; overleg gewoon even met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is wat de mogelijkheden zijn. Daglief Rouwkaarten beschikt over een service team dat graag met je meedenkt en zorgt voor een extra controle op teksten en uitlijning.

Duurzame bloemen of een donatie

Als je wilt gaan voor een duurzame uitvaart, kun je kiezen voor een duurzame uitvaartbloemist. Een duurzame bloemist werkt zoveel mogelijk met duurzame materialen. Denk hierbij onder andere aan milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen en biologisch afbreekbaar steekschuim. Er is erg veel mogelijk op het gebied van duurzame bloemen. Zo kun je bijvoorbeeld een boeket met biologisch geteelde bloemen mooi laten afwerken met touw. Laat je goed informeren en inspireren door een gespecialiseerde bloemist, zoals Afscheid met Bloemen. Een ander alternatief voor bloemen zijn donaties. Steeds vaker kiezen families ervoor om, in plaats van bloemen, een donatie te vragen voor een goed doel dat past bij de overledene. Is de persoon in kwestie overleden aan een ziekte, zoals kanker? Dan kun je bijvoorbeeld een donatie vragen voor een instantie die zich hiervoor inzet.

Biologisch afbreekbare kleding

Een duurzame uitvaart kun je ook doorvoeren in de kleding. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de overledene te kleden in biologisch afbreekbare kleding.

Online condoleanceregister

Die condoleance registers zijn prachtig, maar helaas niet erg duurzaam. Hoe je dit kunt oplossen? Ga voor een digitaal condoleanceregister. Wij hebben een aantal goede online condoleanceregisters voor je opgezocht. Deze kun je vinden in het artikel 'Digitale condoleanceregisters'. Neem ook eens een kijkje bij MOMENT.online.

Kies voor een begrafenis

Als je het echt duurzaam wilt aanpakken, raden we je aan om voor een begrafenis te kiezen en niet voor een crematie. Een crematie is namelijk meer belastend voor het milieu. Het kost immers energie en er wordt hoe dan ook CO2 uitgestoten. De Australische bioloog Roger Short heeft berekend dat een crematie gemiddeld vijftig kilo CO2 uitstoot. Hij beaamt dan ook dat begraven beter is voor het milieu. Hij zegt zelfs dat een begrafenis gepaard gaat met het planten van bomen. "Dankzij de menselijke resten zal de boom beter groeien", aldus Short. Wil je het echt goed doen? Dan kun je je ook eens verdiepen in de zogeheten 'natuurbegraafplaats'... ;)

Duurzame kist of urn

Ga je voor een duurzame uitvaart, dan is een volledig afbreekbare kist of urn een onmisbaar element. Kisten zijn steeds vaker gemaakt van onafgewerkt hout met keurmerk, van riet of zelfs van karton. Loop Biotech is een snelgroeiende Nederlandse scale-up die paddenstoel-uitvaartkisten, urnen en baren produceert die de natuur verrijken. Geïnspireerd door de natuurlijke recycling kracht van mycelium (het wortelnetwerk van paddenstoelen), hebben ze een oplossing gecreëerd om onze laatste voetafdruk te veranderen. De producten worden in slechts 7 dagen gegroeid van paddenstoelen en upcycled hennepvezels. Het resultaat is een nieuwe generatie producten die natuurlijk, lokaal en biologisch afbreekbaar zijn, en bijdragen aan een betere biodiversiteit. Ook een lijkwade wordt steeds populairder. Deze kun je bijvoorbeeld weer voorzien van een draagstuk van stevige takken voor het vervoer. Is er sprake van een crematie? Dan kun je kiezen voor een duurzame urn, zoals de Loop EarthRise.

Fiets of koets als rouwvervoer

Hoe je het ook wendt of keert: uitlaatgassen zijn per definitie slecht voor de natuur. Hoe je dit op kunt lossen? Heel simpel: zet de fiets in als vervoer voor de gasten. Is de afstand echt niet op de fiets te doen voor sommige gasten? Dan kun je bijvoorbeeld een grote bus huren die iedereen ophaalt, zodat er toch minder uitlaatgassen uitgestoten worden. Of kies voor een combinatie van fietsen voor de gasten en een rouwbusje voor de directe gezinsleden. Met Rouwbusdirect.nl maak je een persoonlijke laatste rit, samen met naaste familieleden. Uiteraard zijn er nog veel meer opties voor milieuvriendelijk rouwvervoer. Kies bijvoorbeeld voor één van de prachtige bolkoetsen van Stalhouderij Vijfheerenlanden als rouwvervoer.

Een duurzame begraafstrook

Een wat? Ja, je leest het goed: een duurzame begraafstrook. Dit is een begraafstrook waar Moeder Natuur zoveel mogelijk haar gang kan gaan. Er zijn namelijk geen grafstenen of versieringen, enkel keien of rotsblokken die de graven aanduiden. Ook worden de graven enkel en alleen beplant met inheemse beplanting.

 Bron: Cosmos Magazine

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje