Terug naar overzicht

Een duurzame uitvaart: handige tips

03/03/2016
Redactie
Delen:
Duurzame uitvaart

We horen je denken: "een duurzame uitvaart, is dat niet hetzelfde als een ecologische uitvaart?" Niet helemaal, hier zitten wel degelijk verschillen in. Waar je bij een ecologische uitvaart de focus legt op het milieu en de gezondheid, daar leg je bij een duurzame uitvaart weer meer de focus op de levensduur van materialen. Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor milieu en mens, maar meer dat materialen met een langere levensduur in de spotlights staan. Dit heeft natuurlijk ook weer een link met de natuur, wat vaak het verschil tussen ecologisch en duurzaam onduidelijk maakt.

Een duurzame uitvaart: voor jezelf en het milieu

Een duurzame uitvaart past bij je als je geeft om het milieu en je altijd al hebt bezig gehouden met producten en materialen die relatief lang meegaan. Als dit een passie van je is, is het geweldig om dit door te voeren in jouw afscheid. Niet alleen draag je een steentje bij aan de natuur, ook druk je met dit stijltje jouw eigen stempel op je crematie of begrafenis. En dat maakt jouw afscheid nou net anders dan al die anderen.

Een digitale rouwkaart

Door de rouwkaarten digitaal te versturen, bespaar je op papier (en daarmee ook weer op de kosten). Wees niet bang dat de digitale rouwkaart amateuristisch zal worden; overleg gewoon even met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is wat de mogelijkheden zijn.

Geen bloemen, maar een donatie

Als je wilt gaan voor een duurzame uitvaart, is het een tip om de bloemen te schrappen en de gasten te vragen deze te vervangen door een donatie aan een goed doel. Is de persoon in kwestie bijvoorbeeld overleden aan een ziekte, zoals kanker? Dan kun je bijvoorbeeld een donatie vragen voor een instantie die zich hiervoor inzet.

Biologisch afbreekbare kleding

Een duurzame uitvaart kun je ook doorvoeren in de kleding. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de overledene te kleden in biologisch afbreekbare kleding.

Online condoleanceregister

Die condoleance registers zijn prachtig, maar helaas niet erg duurzaam. Hoe je dit kunt oplossen? Ga voor een digitaal condoleanceregister. Wij hebben een aantal goede online condoleanceregisters voor je opgezocht. Deze kun je vinden in het artikel 'Digitale condoleanceregisters'.

Ga voor een begrafenis

Als je het echt duurzaam wilt aanpakken, raden we je aan om voor een begrafenis te kiezen en niet voor een crematie. Een crematie is namelijk meer belastend voor het milieu. Het kost immers energie en er wordt hoe dan ook CO2 uitgestoten. De Australische bioloog Roger Short heeft berekend dat een crematie gemiddeld vijftig kilo CO2 uitstoot. Hij beaamt dan ook dat begraven beter is voor het milieu. Hij zegt zelfs dat een begrafenis gepaard gaat met het planten van bomen. "Dankzij de menselijke resten zal de boom beter groeien", aldus Short. Wil je het echt goed doen? Dan kun je je ook eens verdiepen in de zogeheten 'natuurbegraafplaats'... ;)

Duurzame kist of urn

Ga je voor een duurzame uitvaart, dan is een volledig afbreekbare kist of urn een onmisbaar element. Kisten zijn steeds vaker gemaakt van onafgewerkt hout met keurmerk, van riet of zelfs van karton. Ook een lijkwade wordt steeds populairder. Deze kun je bijvoorbeeld weer voorzien van een draagstuk van stevige takken voor het vervoer. Is er sprake van een crematie? Dan kun je kiezen voor een duurzame urn.

Fiets als rouwvervoer

Hoe je het ook wendt of keert: uitlaatgassen zijn per definitie slecht voor de natuur. Hoe je dit op kunt lossen? Heel simpel: zet de fiets in als vervoer voor de gasten. Is de afstand echt niet op de fiets te doen voor sommige gasten? Dan kun je bijvoorbeeld een grote bus huren die iedereen ophaalt, zodat er toch minder uitlaatgassen uitgestoten worden.

Een duurzame begraafstrook

Een wat? Ja, je leest het goed: een duurzame begraafstrook. Dit is een begraafstrook waar Moeder Natuur zoveel mogelijk haar gang kan gaan. Er zijn namelijk geen grafstenen of versieringen, enkel keien of rotsblokken die de graven aanduiden. Ook worden de graven enkel en alleen beplant met inheemse beplanting.

 Bron: Cosmos Magazine

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje