0
Terug naar overzicht

Terminaal zijn: wat kun je nalaten aan je geliefde?

25/05/2016
Redactie
Delen:
Nalaten aan je geliefde

We kennen 'm allemaal wel: de film 'P.S. I Love You', waarin Gerry overlijdt aan een hersentumor en vriendin Holly -na een samenzijn van negen jaar- verslagen achterblijft. Omdat Gerry wist dat hij eerder 'zou gaan', heeft hij voor de dertigste verjaardag van Holly een kaart nagelaten, waarop hij haar instructies geeft die zij moet volgen. Hij geeft aan dat dit de eerste van in totaal twaalf brieven is, die zij een jaar lang elke maand zal krijgen. Heb je de film nog niet gezien? Ga deze dan zeker kijken.

Kruip in de rol van Gerry

Deze film inspireert ons om mensen die terminaal zijn -en hun partners- te helpen in het proces naar het sterfbed toe. Want stel: je hebt een geliefde en weet dat je hem of haar achter gaat laten... Hoe mooi is het dan om in de rol van Gerry te kruipen en iets te kunnen nalaten aan je geliefde? Het kan niet alleen jou rust geven, maar het kan ook enorm helpen in het rouwproces van je geliefde. Wij geven je een aantal mogelijke ideeën, omdat het altijd fijn is als iemand met je meedenkt... Zeker in moeilijke tijden als deze.

1. Schrijf voor elke belangrijke periode een brief

Of het nou een verjaardag is, die moeilijke Kerstdagen of de dag van jullie jubileum: de feestdagen zullen voor jouw geliefde extra beladen zijn als jij er strakjes niet meer bent. Jij bent immers een van de belangrijkste schakels die mist en dat is door niets of niemand te vervangen. Wel kun je hem of haar een klein beetje troost bieden door voor elke belangrijke periode een mooi brief te schrijven, waarin je bijvoorbeeld jouw Kerst- of verjaardagswens aan hem of haar uitschrijft. Of gewoon een lieve boodschap, waarvan je weet dat je geliefde er weer heel even van gaat stralen. Je kunt er voor kiezen om van te voren aan te geven dat deze brieven er zijn en op elke brief schrijven wanneer deze geopend mag worden, maar je kunt het ook bespreken met familieleden van je geliefde en zorgen dat ze deze nalaten aan hem of haar op het juiste moment.

2. Maak voor elke belangrijke periode een videoboodschap

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bovenstaande persoonlijke memo's in de vorm van een video te maken. Dit kun je in principe gewoon doen met je telefoon. Het gaat om 't gebaar, en dat hij of zij jou weer heel eventjes kan zien en horen; je aanwezigheid weer eventjes kan voelen. Het fijne hieraan is dat je berichtjes in je mail kunt inplannen, waardoor je zelf kunt aangeven wanneer je bijvoorbeeld een mail -met de video als bijlage- kunt laten versturen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de bestanden op jullie of jouw computer te zetten, zodat hij of zij ze zelf kan openen op het door jouw aangegeven moment.

3. Verstop cadeautjes op onverwachte plekjes

Denk eens goed na: wat zijn spulletjes die een belangrijke rol spelen binnen jullie relatie? Is er bijvoorbeeld een bepaalde knuffel waar jullie zo om moeten lachen? Of zo een lekkere douchegel waarvan je weet dat je geliefde per direct aan jou moet denken, als hij of zij de geur in zich opneemt? Maak eens een lijstje van spulletjes die jullie dierbaar zijn en verstop deze lieve gebaartjes op onverwachte plekjes. Doe er een klein, handgeschreven briefje bij en neem hem of haar weer heel even mee terug naar dat fijne moment samen.

4. Maak een tastbaar fotoalbum met jullie mooiste kiekjes samen

Geef maar toe: je telefoon staat bomvol mooie, gekke, hilarische en stiekem ook wel heel wat gênante foto's van jullie samen. Dat kiekje dat jullie net samen wakker zijn geworden bijvoorbeeld, of die ene 'geheime' foto waarop jullie in dronken toestand ontspoord de dansvloer overnemen. Juist, precies deze foto's omarmen jullie mooiste momenten samen en halen de mooiste herinneringen naar boven. Verzamel jullie mooiste foto's en bundel deze in een zelf gemaakt fotoboek. Je kunt er voor kiezen om een digitaal fotoboek te maken, maar je kunt ook de creatieve invalshoek kiezen en zelf een fotoboek in elkaar knutselen, door alle foto's op fotopapier uit te printen en in een mooi boek te plakken, inclusief leuke, lieve en mooie tekstjes erbij. Op deze manier kun je iets nalaten aan je geliefde en er ook een persoonlijke twist aan geven.

5. Elke maand een opdracht nalaten aan je geliefde

Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen hoe vaak je een opdracht wilt voorschotelen aan je lief, maar in dit voorbeeld laten we ons weer heel even leiden door de romantische aanpak van Gerry. Schrijf een reeks van twaalf brieven, waarbij je op de eerste van elke maand een brief laat bezorgen. In elke brief staat een opdracht waarmee je hem of haar helpt in het rouwproces. Is er bijvoorbeeld een plek waar jullie altijd graag naartoe vluchten, als jullie er samen even tussenuit willen? Geef hem of haar dan de opdracht om hier samen een weekendje naartoe te gaan met zijn of haar beste vriend(in) en een weekend compleet uit zijn of haar bol te gaan. Of 'leg hem of haar op' om per direct een dag vrij te nemen, in de auto te stappen en een dagje het kleine kind uit te hangen in een tof pretpark. Want als jij het zegt.... Dan kan je geliefde er echt niet onderuit. Plezier maken jij!

6. Maak een bucketlist die hij of zij moet afwerken

Er zijn altijd van die dingen die je altijd nog wil doen, maar die er eigenlijk nooit van komen. Bijvoorbeeld die ene lange reis die jullie altijd al willen maken, of dat toffe festival wat jullie willen bezoeken in het buitenland. Nu jij er straks niet meer zal zijn, is de kans klein dat je geliefde deze activiteiten in zijn of haar eentje gaat ondernemen.... Maar daar ga jij verandering in brengen! Maak een bucket list voor hem of haar. Gewoon, omdat je liefje het verdient om plezier te maken en op zijn of haar aller mooist is als 'ie straalt.

7. Verstop 'geluksbriefjes' op intieme plekjes...

Iemand een goed gevoel bezorgen, kan zitten in de allerkleinste dingen. Je kent jou lief als geen ander en je weet precies waar hij of zij gelukkig van wordt. Als je zegt dat je altijd zo vrolijk wordt van zijn mooie ogen bijvoorbeeld, of dat je het zo heerlijk vindt om haar op een zondagochtend in pyama en zonder make-up te zien. Bundel voor jezelf al die mooie geluksmomentjes en schrijf deze op kleine papiertjes. Verstop ze op intieme plekjes, waar hij of zij niet dagelijks komt, bijvoorbeeld ergens op zolder of in een koffer die alleen in de zomer gebruikt wordt. Zo komt dit geluksmomentje onverwacht en is de verrassing des te groter.

8 ... Of doe dit met 'Vergeet-me-nietjes'

Je kunt natuurlijk ook 'Vergeet-me-nietjes' nalaten aan je geliefde. Je weet wel: van die typische dingen waarbij je zeker weet dat je geliefde aan jou moet denken. Je favoriete geurtje op een papiertje spuiten bijvoorbeeld, of dat ene kettinkje dat je altijd droeg mooi inpakken en op een dierbare plek verstoppen.

9. Bundel jullie levensverhaal in boekvorm

Jullie delen samen een heel mooi en fijn leven, maar bekijken dit ieder vanuit jullie eigen perspectief. Ben je een echte schrijver en kun je niet stoppen met denken aan al die mooie momenten samen? Denk er dan eens aan om jullie levensverhaal op papier te zetten in boekvorm. Maak er bijvoorbeeld een levenslijn van en begin bij het moment dat jullie elkaar hebben ontmoet, en eindig bij het laatste, fijne moment samen. Het is een prachtig gebaar om dit vervolgens ook echt te laten 'publiceren' als boek, en dit na te laten als jouw 'afscheidscadeautje'. Geef aan dat hij of zij het cadeau pas mag uitpakken als jij er niet meer bent. Wedden dat dit het mooiste boek is dat je lief ooit gelezen heeft?

10. Laat een wens in vervulling gaan

Weet je nog, al die keren dat zij begon over die ene trip die ze zo graag wil maken? Of dat motorrijbewijs dat zo hoog op zijn wish list staat, maar wat er telkens maar niet vanaf komt? Boek dat ticket voor haar en regel met haar werk dat ze die periode vrij krijgt! Of bel die ene motorrijschool en plan gewoon een aantal afspraken in, en zorg dat hij eindelijk eens op die motor stapt! Door je geliefde een duwtje in de goede richting te geven, weet je in ieder geval zeker dat de eerste stap naar die ene droom gezet is... en dat geeft jou ook een fijn gevoel!

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Antje op 9 apr. 2023 19:04
"Ik ben 37 jaar bij mijn vriend geweest helaas aan kanker overleden mis hem nog elke dag maar ik weet dat hij over mij q waakt en mij beschermt"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje