0
Terug naar overzicht

Ik ben terminaal, wat nu?

10/05/2016
Redactie
Delen:
ik ben terminaal

Als je terminaal bent is het bijna onmogelijk om te beseffen dat je leven opeens veel sneller ophoudt dan dat je voor ogen had. Is het besef doorgedrongen, dan komt het moeilijkste gedeelte: er daadwerkelijk mee omgaan. Makkelijk is het nooit, maar je kunt wel proberen er zoveel mogelijk je eigen invulling aan te geven. Wij geven je enkele tips die je kunnen helpen om de weg naar het afscheid zo prettig mogelijk te maken.

Praten met je arts over je wensen

Het is een feit dat het rust geeft als je zo min mogelijk lijdt en de dingen op een zo fijn mogelijke manier kunt afronden. Denk bijvoorbeeld eens aan de plek waar je het liefst afscheid wilt nemen. Heb je een plek waar je je prettig bij voelt? Waar je voor jou gevoel op een zo fijn mogelijke manier het leven 'los kunt gaan laten'? Bespreek dit dan met jouw behandelend arts en/of huisarts.

Ik ben terminaal maar kan niet thuis sterven: je eigen plekje creëren

Soms is er helaas geen andere mogelijkheid dan een afscheid in het ziekenhuis. Probeer deze plek zo veel mogelijk 'eigen' te maken. Door het met fijne spulletjes en kaartjes in te richten bijvoorbeeld. Vraag eens aan familie en vrienden of zij nog leuke spulletjes hebben die je kamer wat kunnen opvrolijken. Er is immers niets fijner dan je te begeven tussen spullen die je een fijn en goed gevoel geven.

Behandelingen die de pijn verzachten

Sommige mensen komen rustig en met weinig pijn te overlijden, anderen ervaren helaas wat meer klachten. Hierbij kun je denken aan pijn, benauwdheid of angstgevoelens. Om eventueel lijden een beetje te verminderen, zijn er verschillende behandelingen met bijvoorbeeld medicijnen mogelijk. Geef dergelijke klachten dan ook altijd door aan je arts, zodat hij iets kan doen om de pijn waar mogelijk te verzachten.

Als je de mogelijkheid hebt: doe de dingen die je altijd al wilde doen

Wel eens van de term 'bucket list' gehoord? Dit is een lijstje met dingen die jij sowieso gedaan wilt hebben in het leven. De meeste mensen komen er niet aan toe om de dingen op deze lijst daadwerkelijk af te vinken. Nu je weet dat je niet meer lang te gaan hebt, kun je je meer op deze zaken richten. Is er bijvoorbeeld een stad die je heel graag wilt bezoeken? Of een activiteit waar je al zo lang van droomt? The time is now!

Maak een hier-word-ik-vrolijk-van lijstje

Als dingen ondernemen te zwaar is voor je, zet dan eens op papier waar je vrolijk van wordt; waar jij standaard een grote glimlach van krijgt. Denk bijvoorbeeld eens aan iemand die je heel erg graag mag, bepaalde muziek waar je van gaat stralen of een serie waar je megahard om moet lachen. Als je een down momentje hebt, kun je dit lijstje erbij pakken en kijken waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Je kunt 't lijstje natuurlijk ook aan je familie en vrienden geven, zodat zij jou kunnen verrassen met jouw eigen geluksmomentjes.

Ik ben terminaal en heb behoefte aan extra zorg

De terminale fase is een intensieve periode, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Heb je ervoor gekozen om thuis afscheid te nemen, dan kun je palliatief terminale zorg krijgen. Dit houdt in dat je speciale zorg aan huis krijgt. Zo hebben je familie en jij meer tijd voor elkaar en kun je dingen als koken en schoonmaken even uit handen geven. Wil je ook in de nachtelijke uren wat extra hulp? Ook dat is een optie.

Spreek je gevoelens en twijfels uit

Om rustig naar het afscheid toe te kunnen leven, is het belangrijk dat je al je gevoelens uitspreekt. Heb je twijfels bijvoorbeeld, of wil je iemand iets op het hart drukken? Maak gevoelens en gedachten bespreekbaar met de persoon om wie 't gaat of met wie je dit graag zou willen bespreken. Door je gevoelens te uiten creëer je innerlijke rust, wat jou de mogelijkheid geeft om straks met een gerust hart je ogen te sluiten.

De ervaringen van anderen als helpende hand

Vind je het lastig om te bepalen hoe jij jouw laatste maanden, weken of dagen in wilt gaan vullen? Dan is het wellicht iets voor jou om eens te kijken hoe anderen -die in dezelfde situatie zitten- dit doen. Op de website van Alsjenietmeerbeterwordt.nl vertellen acht mensen, die te horen hebben gekregen ongeneselijk ziek te zijn, welke keuzes zij maken om ervoor te zorgen dat zij zo rustig en plezierig mogelijk hun laatste dagen kunnen invullen. Ben je zelf niet terminaal, maar is er wel een dierbare waar je binnenkort afscheid van moet gaan nemen? Lees dan eens onze tips in het artikel 'Omgaan met iemand die terminaal is'.

Bron: Thuisarts.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje