Terug naar overzicht

7 voorbeelden van moderne urnen

26/11/2018
Jesse van de Ven
Delen:
moderne urnen

Er is tegenwoordig ontzettend veel mogelijk op het gebied van urnen. De moderne urnen onderscheiden zich in vorm en materiaal maar ook in het maakproces en de achterliggende gedachte. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke urn laten ontwerpen of hem zelfs helemaal zelf maken, met wat hulp. Lees hieronder zeven voorbeelden van moderne urnen:

De ecologische urn

Veel mensen zijn tegenwoordig bewust bezig met het milieu. Voor hen die waarde hechten aan het behoud van de natuur is deze urn echt een uitkomst: de afbreekbare urn, ofwel de ecologische urn. Want hoe mooi is het om ook na het leven nog wat te kunnen betekenen voor het milieu? De urnen zijn milieuvriendelijk geproduceerd en worden bij begraven snel opgenomen door de natuur. Voor afbreekbare urnen kun je onder andere bij Juffrouw Grafsteen terecht. Zij maakt urnen die wanneer je ze begraaft, op natuurlijke wijze met de as worden teruggenomen door de aarde.

Keramische urnen

Moderne urnen worden vaak uit keramiek vervaardigd. Niet gek, want met keramiek is eindeloos veel mogelijk in vorm en kleur. We noemen hieronder drie voorbeelden van moderne urnen van keramiek. De urnen van Atelier de Wilgen hebben een natuurlijke uitstraling en zijn allemaal uniek. De vormen van de urnen zijn heel aards waardoor het kunststukjes worden die amper op urnen lijken. De urnen van 'Bijzondere grafmonumenten' hebben een soortgelijke look met organische vormen. De keramische urnen van TerrAzul zien er weer heel anders uit. Die zijn modern van vorm met hun strakke lijnen.

Mozaïeken urnen

Je kunt keramiek ook als basis gebruiken voor het maken van mozaïeken urnen. Dit doet Manon Ausems van Studio Beeldig. Je ziet aan haar urnen soms niet eens dat het een urn is. De grote ronde, mozaïeken bollen die ze heeft ontworpen kun je plaatsen op een begraafplaats maar ook gewoon thuis of zelfs in je tuin. De gebruikte materialen zijn namelijk sterk en duurzaam.

Vormgeving met hout

Bij Koestersteen maken ze moderne urnen vervaardigd uit hout en MDF (geperst hout). Vooral de vorm van deze ‘koesterbox’ valt op. Het heeft een strakke, moderne uitstraling. De urn is in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Ook andere producten van Koestersteen, zoals bijvoorbeeld het assieraad waarmee je de as altijd bij je kunt dragen, hebben een moderne look.

Bekijk hier verschillende soorten urnen door op de pijltjes te klikken

Moderne urnen met persoonlijk ontwerp

Bij veel urnenmakers kun je een urn speciaal voor jou of voor de overledene laten maken. De makers luisteren aandachtig naar je wensen en komen zo samen met jou tot een persoonlijk ontwerp. De urnenmakers houden tijdens het maakproces vaak contact, zodat je ook dan nog invloed hebt op het eindresultaat. Oriënteer jezelf van tevoren op het materiaal dat je mooi lijkt en ontwerpen die je aanspreken. Zo kun je een ontwerper vinden die bij jou past.

Urn met eigen foto's

Je kunt een urn ook persoonlijk maken door er foto's en teksten op te laten drukken. Dit maakt bijvoorbeeld Miomind mogelijk. De keramische urnen, die op zichzelf al modern van vorm zijn, worden een persoonlijk aandenken met de zelfgekozen foto's die er op stijlvolle wijze op zijn aangebracht. De urn zegt zo ook echt iets over de persoon die overleden is. Je kunt de urn overigens ook gebruiken om er in plaats van de as mooie herinneringen zoals speciale voorwerpen of persoonlijke berichtjes in te stoppen.

Zelf een urn maken

Sommige urnenmakers gaan nog een stapje verder dan het maken van een persoonlijk ontwerp. Zij begeleiden je bij het zélf maken van de urn. Zo kom je met een beetje hulp tot een urn die je helemaal zelf hebt ontworpen en gemaakt. Een prachtige laatste dienst die je kunt bewijzen aan een overleden dierbare óf je maakt alvast je eigen urn. Ook hierbij is het belangrijk dat je een urnenmaker uitkiest die bij je past. Via onze leverancierspagina kun je verschillende ateliers vinden die je graag helpen bij het zelf maken van een urn.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje