0
Terug naar overzicht

Tips voor het kiezen van de juiste urn

27/02/2024
Redactie
Delen:
Tips voor het kiezen van de juiste urn

Misschien denk je er over om de as in een urn te bewaren. Eerder al verscheen er een artikel over unieke urnen: '8 x Unieke urnen uitgelicht'. Hierbij gingen we vooral in op de vele unieke mogelijkheden die er zijn op het gebied van urnen. In dit artikel geven we wat tips voor het kiezen van de juiste urn, die past bij jouw wensen en behoeften.

Neem je tijd

Het kan lastig zijn om de perfecte urn te vinden, en dat is volkomen begrijpelijk. Neem vooral de tijd die je nodig hebt. Na de crematie krijg je de as niet meteen mee; wettelijk gezien moet er minstens 4 weken tussen zitten voordat je de as kunt ophalen bij het crematorium. Als je meer tijd nodig hebt om een passende urn te vinden, kun je eventueel het crematorium vragen om de as langer te bewaren. Of je kunt ervoor kiezen om de as eerst in de asbuis van het crematorium te bewaren en later een geschikte urn uit te kiezen.

Bepaal waar de urn komt te staan

Er zijn verschillende plaatsen waar je de urn kunt plaatsen, zoals op een begraafplaats, in een urnentuin of urnenmuur. Ook kun je ervoor kiezen om de urn bij een bestaand graf te plaatsen, bijvoorbeeld een familiegraf of de as uit te strooien. Let wel op dat je toestemming nodig hebt van de rechthebbende van het graf en de eigenaar van de begraafplaats. Misschien wil je de as liever dicht bij je houden en thuis bewaren. Ook dat is mogelijk. Zorg er wel voor dat de asbuis of ashoes die je van het crematorium krijgt gesloten blijft als je deze in de urn plaatst.

Bedenk wat je er aan uit wilt geven

Urnen zijn er in veel verschillende prijsklassen. Door vooraf te bedenken wat je er ongeveer aan uit wilt geven, kun je gerichter op zoek gaan naar een urn die binnen je budget past. Wellicht kun je geen exclusieve urn kopen of er een op maat laten maken met een klein budget, maar zelfs voor een bescheiden bedrag kun je een mooie urn vinden die bij jou en/of je dierbare past.

Let op materiaal en formaat

Denk na over het materiaal en formaat van de urn, afhankelijk van waar je van plan bent om de urn te plaatsen. Als je de urn buiten wilt plaatsen, moet het materiaal bestand zijn tegen de diverse weersomstandigheden. Ook moet je rekening houden met het formaat als je de urn in een urnenmuur wilt plaatsen, zodat deze goed past.

Koop een urn of maak 'm zelf

Hopelijk hebben deze tips voor het kiezen van de juiste urn je wat verder op weg geholpen. Je kunt de urn kopen in een speciale urnenwinkel. Maar je kunt ook overwegen om de urn geheel op maat te laten maken. Of om er zelf een onder begeleiding te maken. Zo kun je in de galerie van Tess-Keramiek onder deskundige begeleiding een eigen urn samenstellen of meehelpen met het proces.

Neem een kijkje op onze leverancierspagina en maak kennis met diverse bedrijven die aan de hand van jouw wensen kunnen helpen bij het vinden van de juiste urn.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Jan Dijkstra op 29 mei 2018 08:58
"Bedankt voor deze tips voor het kiezen van de juiste urn. Ik ben bezig met het uitzoeken met een urn voor mijn oma en vind het fijn om te lezen dat ik daarvoor de tijd kan nemen. Goed dat u erop ingaat dat men moet nadenken over waar de urn komt te staan. Ik wil de urn waarschijnlijk in mijn huiskamer zetten en zou het fijn vinden als de urn een mooi plekje krijgt. Als ik de urn in mijn tuin zet, dan denk ik dat ik voor een ander materiaal ga. "

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje