Terug naar overzicht

Tips voor het kiezen van de juiste urn

16/09/2015
Redactie
Delen:
Tips voor het kiezen van de juiste urn

Misschien denk je er over om de as in een urn te bewaren. Eerder al verscheen er een artikel over urnen: 'De urn: van pre-historische keukenpot tot moderne creatie'. Hierbij gingen we vooral in op alle mogelijkheden die er zijn op het gebied van urnen. In dit artikel geven we wat tips voor het kiezen van de juiste urn.

Neem je tijd

Wellicht vind je het lastig om snel een geschikte urn uit te kiezen. Dat is geen probleem. Neem vooral de tijd als je daar behoefte aan hebt. Je krijgt de as ook niet meteen na de crematie mee. Het is wettelijk bepaald dat je de as pas na 4 weken mee mag nemen van het crematorium. Indien nodig kun je nog wat langer de tijd nemen om een goede urn te vinden. Je kunt het crematorium vragen of ze de as eventueel langer willen bewaren. Of je haalt het op in de asbuis van het crematorium en kiest pas later een geschikte urn.

Bepaal waar de urn komt te staan

Je kunt de urn onder andere op een begraafplaats zetten, in een zogenaamde urnentuin of -muur. Er is ook de mogelijkheid om de urn bij een bestaand graf te plaatsen, bijvoorbeeld een familiegraf. Of om de as daar uit te strooien. Let er hierbij wel op dat je toestemming nodig hebt van de rechthebbende (huurder) van het familiegraf en ook de eigenaar van de begraafplaats. Of misschien wil je de as liever dichtbij je hebben en wil je het meenemen naar huis. Ook dat kan. Thuis mag je de urn in principe overal neerzetten (in huis en in je tuin). Let er op dat je de asbuis of ashoes die je van het crematorium meekrijgt wel gesloten houdt als je deze in de urn zet.

Bedenk wat je er aan uit wilt geven

Urnen zijn er in veel verschillende prijsklassen. Je kunt ze van 50 euro kopen maar je kunt er ook een heel groot bedrag aan uitgeven. Door vooraf te bedenken wat je er ongeveer aan uit wilt geven kun je al gerichter gaan kiezen, aangezien een aantal opties dan af zullen vallen. Met een klein budget kun je waarschijnlijk geen exclusieve urn kopen of er een helemaal op maat laten maken.

Let op materiaal en formaat

Als je weet waar je de urn wilt gaan neerzetten kun je nadenken over materiaalsoort en formaat. Als je de urn buiten wilt gaan neerzetten dan zal het materiaal daar wel tegen bestand moeten zijn. En als je de urn bijvoorbeeld in een urnenmuur wilt gaan zetten, dan is het belangrijk dat je voor een formaat urn kiest wat in de de muur past.

Koop een urn of maak 'm zelf

Hopelijk hebben deze tips voor het kiezen van de juiste urn je wat verder op weg geholpen. Je kunt de urn kopen in een speciale urnenwinkel. Maar je kunt ook overwegen om de urn geheel op maat te laten maken. Of om er zelf een onder begeleiding te maken.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Jan Dijkstra op 29 mei 2018 08:58
"Bedankt voor deze tips voor het kiezen van de juiste urn. Ik ben bezig met het uitzoeken met een urn voor mijn oma en vind het fijn om te lezen dat ik daarvoor de tijd kan nemen. Goed dat u erop ingaat dat men moet nadenken over waar de urn komt te staan. Ik wil de urn waarschijnlijk in mijn huiskamer zetten en zou het fijn vinden als de urn een mooi plekje krijgt. Als ik de urn in mijn tuin zet, dan denk ik dat ik voor een ander materiaal ga. "

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje