0
Terug naar overzicht

De verschillende soorten begraafplaatsen

20/10/2022
Redactie
Delen:
begraafplaats
In de Wet op de lijkbezorging wordt over twee typen begraafplaatsen gesproken, namelijk de gemeentelijke begraafplaats en de bijzondere begraafplaats. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de graven op deze begraafplaatsen. In dit artikel vertellen we je meer over de soorten begraafplaatsen in Nederland. Maar eerst leggen we uit wat het verschil is tussen algemene begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen.

Algemene en bijzondere begraafplaatsen: de verschillen

Een algemene begraafplaats wordt ook wel een gemeentelijke begraafplaats genoemd. Het beheer, het onderhoud en de administratieve zaken vallen onder het beheer van de gemeente. De gemeente legt in een verordening de regels vast die van toepassing zijn op de begraafplaats. Denk hierbij aan graftermijnen, grafrechten, onderhoud en financiële verplichtingen. Bij een bijzondere begraafplaats is meestal een religieuze genootschap, een stichting of een onderneming de eigenaar. Voor deze begraafplaats worden de regels niet in een verordening vastgesteld, maar in een reglement. Met een reglement is het niet nodig om telkens opnieuw het intensieve proces van een verordening te doorlopen. 

Bijzondere begraafplaatsen moeten aan dezelfde wettelijk eisen voldoen als de gemeentelijke begraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot het ruimen van de graven. Een groot verschil is dat een bijzondere begraafplaats meer vrijheid heeft als het gaat om de openingstijden. In tegenstelling tot de gemeentelijke begraafplaats, kan hier soms ook op zon- en feestdagen worden begraven. Dit kan echter per begraafplaats verschillen. Vraag dit voor de zekerheid altijd na.

Soorten begraafplaatsen:

Kerkhof

De naam zegt het eigenlijk al, maar dit zijn begraafplaatsen die rondom of naast een kerkgebouw zijn gelegen. In Nederland zijn ongeveer 127 gemeentelijke begraafplaatsen (geheel of gedeeltelijk) een rijksmonument. Vijftien procent hiervan betreft een kerkhof dat ooit is overgenomen door een burgerlijke gemeente. 

Natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaatsen zijn al vaker aan bod gekomen in onze artikelen en worden ook steeds populairder. Deze begraafplaatsen zijn aangelegd in natuurgebieden of terreinen die bestemd zijn om de natuur te stimuleren. De belangrijkste aspecten van deze bijzondere begraafplaats zijn duurzaamheid en rust.

Oorlogsbegraafplaats

Een oorlogsbegraafplaats (militaire begraafplaats) wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting of door de Commonwealth War Graves Commission. Bij de eerstgenoemde gaat het om Nederlandse oorlogsgraven en in het tweede geval om oorlogsgraven van geallieerde soldaten. Oorlogsgraven bevinden zich niet alleen op speciale oorlogsbegraafplaatsen. Ook op algemene en bijzondere begraafplaatsen kun je oorlogsgraven tegenkomen, maar in kleinere aantallen.

Particuliere of familiebegraafplaats

Ook bestaan er particuliere begraafplaatsen. Deze bevinden zich op 'eigen' grond en zijn daarmee eigendom van de familie of instelling die eigenaar van de grond is. Om dit te kunnen realiseren heb je uiteraard toestemming nodig van de gemeente waar het graf zich bevindt. Daarnaast moet aan alle eisen voldaan worden die gelden voor bijzondere begraafplaatsen. 

Asbestemming op de begraafplaats

Ook na een crematie kun je een begraafplaats kiezen voor de asbestemming. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit:

  • Een speciaal urnengraf
  • Een urnenmuur (urnennis)
  • Een urnenzuil
  • Het bijzetten van de urn in of op een bestaand graf
  • Het verstrooien van de as op een bestaand graf
  • Het verstrooien van de as op een daarvoor bestemd strooiveld

Vrije keuze voor de begraafplaats en graf

Elke begraafplaats, gemeentelijk of bijzonder, biedt diverse opties voor een graf aan. Zo kunnen mensen kiezen voor een type graf op basis van hun geloofsovertuiging en culturele achtergrond: openbaar, rooms-katholiek, islamitisch, joods etc. Daarnaast bestaan er ook verschillende verschijningsvormen, waaronder een zandgraf, keldergraf, kinderhof, mausoleum of een graf voor onbepaalde tijd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben je vrij in de keuze voor de begraafplaats en graf. De keuze voor een begraafplaats hoeft niet automatisch verbonden te zijn aan de gemeente waarin de overledene is geboren of overleden. Wat wel zo is, is dat een begraafplaats bij het toestemmen van de keuze bepaalde eisen kan stellen. Het is daarom altijd verstandig om eerst contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats om jouw wensen te bespreken.

Bron: Kennisbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje