Terug naar overzicht

5 misverstanden over begraven

02/02/2021
Sterre Blokdijk
Delen:
begraven

Keuzes, keuzes, keuzes... Ga je voor begraven of toch liever cremeren? Wat de keuze helaas niet makkelijker maakt, is een hoop fabels. Er zijn nog altijd een paar misverstanden over begraven. In dit artikel gaan we in op de 5 meest voorkomende misverstanden over begraven.

1. Hoog prijskaartje

Vaak gaan mensen er automatisch vanuit dat begraven een stuk duurder is dan cremeren. Het is natuurlijk ook een persoonlijke keuze hoeveel geld je hieraan besteedt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het onderhouden van het graf. Het idee dat dit een dure aangelegenheid is, is niet helemaal juist. Het onderhouden van het graf kan een stuk minder kosten dan sommigen denken. Net zoals dit bij de aankleding van het graf het geval is. Een simpel en mooi bloemstuk rondom het graf maakt het al meteen een toonbare plek. En het fijne is dat er zoveel verschillende bloemen bestaan dat voor elk budget wel een prachtig bloemstuk naar wens te vinden is. Daarnaast is er geen regel die luidt dat een grafsteen duizenden euro's moet kosten. Dit hangt allemaal van de wensen van de nabestaanden en/of de overledene af.

2. Wormen en maden

Een gedachte waar veel mensen zich schuldig aan maken is dat als je begraven wordt, je lichaam zal worden opgegeten door allerlei wormen en maden. Fout! Het verteren van een lichaam ontstaat namelijk van binnenuit en dit gebeurt door bacteriën. Geen beestjes dus. Ook is de afstand tussen het maaiveld en het deksel van de kist vrij groot. Dit moet minstens 65 centimeter zijn. Bij deze diepte en lager komen wormen en beestjes niet voor. Dat is weer een nare gedachte minder!

3. Voor altijd in eigen woonplaats

Hoewel er meer creatieve opties zijn voor de laatste rustplek van een overleden dierbare bij een crematie, moeten wij hier wel bij vermelden dat de opties bij een begrafenis ook niet helemaal beperkt zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je niet per se in je eigen woonplaats begraven hoeft te worden? Hoewel er nog erg veel mensen rondlopen met de gedachten dat dit wel zo is, ligt de keuze van de begraafplaats in de meeste gevallen in eigen handen of bij de nabestaanden. Heb je bijvoorbeeld de wens om op een natuurbegraafplaats begraven te worden, maar beschikt de gemeente waarin je woont hier niet over? Dan is het goed mogelijk om voor een natuurbegraafplaats te kiezen buiten jouw woonplaats. Voor echte natuurliefhebbers is dit een fijne keuze. Deze plekken staan namelijk in het teken van de kringloop van het leven.

4. Een kist is een verplichting

Een fabel die wij maar al te graag uit de weg willen ruimen... Dat een kist bij begraven of cremeren verplicht is klopt niet helemaal. Wel moeten wij ons in Nederland houden aan bepaalde regels. Zo staat er in de Wet op de lijkbezorging dat de overledene volledig omhuld moet zijn op het moment van begraven of cremeren. Een vaak gekozen optie voor de teraardebestelling is dan een kist. Maar dit is niet de enige optie! Zo kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een lijkwade. Bij een lijkwade moet je letten op het gebruikte materiaal. Niet alles wordt toegestaan, omdat er rekening moet worden gehouden met de vergankelijkheid. Nog niet bekend met een wade? Hier vind je alles wat je erover moet weten.

5. Vijf dagen de tijd

Nog steeds bestaan er enkele misverstanden over wanneer de uitvaart precies moet plaatsvinden. Dit mag in Nederland niet eerder zijn dan 36 uur na het overlijden en mag niet later dan de 6e werkdag na het overlijden gebeuren. Zaterdag, zondag en de feestdagen worden in gevallen als deze niet gezien als officiële werkdagen. Heb je toch liever dat de begrafenis na 6 werkdagen plaatsvindt? Dan kan er toestemming worden aangevraagd bij de burgemeester van de gemeente waar de overledene zicht bevindt. Er zijn meerdere redenen om om toestemming te vragen. Bijvoorbeeld om religieuze redenen of als er familie uit een ander land moet komen. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje