0
Terug naar overzicht

Uitvaartwensen versus kosten

29/06/2018
Redactie
Delen:
Uitvaartwensen versus kosten

In mijn vorige blog schreef ik over de uitvaartwensen bij het overlijden van mijn zus in oktober 2017. Slechts 5 weken daarna overleed mijn vader op de leeftijd van 92 jaar. Hij woonde nog steeds in redelijke gezondheid samen met mijn moeder (87) in hun eigen woning, met enkele aanpassingen.

De uitvaartwensen al vastgelegd

Een paar jaar daarvoor heb ik samen met mijn ouders hun uitvaartwensen besproken, dit was mede op hun verzoek. Beiden wilden opgebaard worden, een kerkelijke afscheidsdienst en aansluitend begraven in een privégraf met gedenksteen. Dit waren hun wensen. Mijn ouders waren in de veronderstelling dat zij voldoende waren verzekerd. Echter bij inzage van de verzekeringspapieren bleek dit niet het geval. De geschatte kosten bij de uitvaart van mijn vader en/of mijn moeder bedroegen ongeveer 12.000 euro. Mijn vader bleek voor “slechts” 2400 euro verzekerd. Mijn moeder is beter verzekerd. Zij hebben onvoldoende vermogen om dit zelf bij te betalen dus hebben wij hen aangeraden hun plannen aan te passen.

De afscheidsdienst

In overleg met mijn beide ouders en samen met mijn zus hebben wij hun uitvaartwensen daarna aangepast. Direct na overlijden zouden mijn moeder/vader, de kinderen en kleinkinderen ruimschoots gelegenheid hebben om afscheid te nemen. Daarna geen 24-uursopbaring, maar uitsluitend gelegenheid tot het nemen van afscheid voor familie en belangstellenden voor aanvang van de dienst in de kerk. De wens was om een afscheidsdienst te houden in de Grote Kerk te Doetinchem met een dominee als voorganger. Dit was de kerk waar zij 66 jaar geleden ook zijn getrouwd. Na afloop van de dienst moest er gelegenheid zijn om de familie te condoleren met een kopje koffie, thee of frisdrank. Aansluitend zouden de kinderen en kleinkinderen de kist begeleiden naar het crematorium in Doetinchem, waar een stille crematie zou plaatsvinden.

Beide ouders waren zeer tevreden over deze oplossing waarbij wel enige zelfwerkzaamheid van de kinderen wenselijk was zoals: aangifte doen van overlijden, het vervoer van de overledene, de tijdelijke koeling van de overledene, het aanmaken van de rouwkaart en het samenstellen van de afscheidsdienst.

Het afscheid

Begin november 2017 kwam mijn vader thuis ten val en had een hevig bloedende hoofdwond. Mijn moeder heeft direct de ambulance gebeld waarop mijn vader opgenomen werd in het ziekenhuis. Later bleek dat hij ook nog een heupfractuur had opgelopen. Op verzoek van het ziekenhuis werd enkele dagen later de familie opgeroepen voor beraad. Mijn vader zou naar een zorginstelling moeten om daar verder te genezen. Nou wist iedereen in ons gezin dat mijn vader dat helemaal niet wilde, maar goed: we zouden nog even afwachten. Op vrijdag 10 november ontvingen we een appje van onze moeder dat zij die nacht in het ziekenhuis bij papa zou blijven aangezien hij wat onrustig was. Midden in de nacht van vrijdag op zaterdag richtte mijn vader zich een beetje op en zwaaide. Hierop vroeg mijn moeder naar wie hij aan het zwaaien was? Hij antwoordde: naar iedereen want ik ga weg. Daarna blies hij zijn laatste adem uit en sliep voorgoed in.

Uitvaart conform de laatste wensen

Om 11 uur waren alle kinderen en de meeste kleinkinderen in het ziekenhuis om afscheid te nemen van echtgenoot, vader, schoonvader en opa. Meer dan 66 jaar hebben mijn ouders lief en leed met elkaar gedeeld. Dankbaar waren zij dat zij het zolang samen mochten beleven, in voor- en tegenspoed. De uitvaart hebben wij mogen uitvoeren conform de wensen van onze beide ouders. Op de dag van de uitvaart kwam de kist met mijn overleden vader aan bij de Grote Kerk in Doetinchem. Een prachtig bloemstuk dat gemaakt was door nicht Laura en mijn echtgenote sierde de kist. Mijn vader droeg zijn grijze pantalon en blauwe colbert alsmede zijn cap als oud-verzetsstrijder. Tevens droeg hij de erepenning als drager van het oorlog- en verzetskruis en het kruis als lid in de orde van Oranje Nassau. Voor aanvang van de dienst was er gelegenheid voor familie en aanwezigen om bij de open kist afscheid te nemen van mijn vader.

De dienst

De dienst heb ik ook geheel mogen leiden, met uitzondering van het gedeelte dat door de dominee voor zijn rekening werd genomen. Kleinzoon Rick (militair bij de Koninklijke landmacht) heeft - in uniform - namens de kleinkinderen gesproken. Na afloop werd de Last Post gespeeld en bracht hij de militaire groet. Na afloop was er gelegenheid tot condoleren. De kist werd onder orgelmuziek door kinderen en kleinkinderen uitgedragen. Mijn moeder nam plaats in de rouwauto bij mijn vader en zo maakten zij samen de laatste reis naar het crematorium. Hier is mijn vader overgedragen aan de medewerkers en vond de crematie in stilte plaats.

Op zondag 27 mei 2018 hebben mijn moeder, broers en zussen mijn vader uitgestrooid op zijn geliefde plek in aanwezigheid van schoonzussen en zwagers. Door op deze wijze de uitvaartwensen toch uit te voeren bleven de kosten ruim onder de 5000 euro. Hieraan heeft het hele gezin zijn of haar bijdrage geleverd.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Agnes van Brakel op 9 jul. 2018 17:51
"Een ervaring waar je wat mee kan en ook om over na te denken. Mooi dat jullie dit zo hebben kunnen bespreken. Geen vragen hoe had mijn man pa/opa het zou willen. Geen verkeerde keuzes. Wij hebben het ook op deze manier gedaan. Mijn schoonvader was een bijzondere lieve man hij wilde, dat wij in Plaswijck een borreltje op hem gingen drinken, dat wilde hij zou graag, maar dat was 32 jaar geleden heel ongewoon. We hebben toen met ons glas richting boven geheven en op hem geproost. Hij was zeer geliefd in de familie en iedereen vond achteraf ook fijn zo afscheid van hem te nemen. Maar vooraf waren sommige wel sceptisch."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje