0
Terug naar overzicht

10x DIY ideeën voor de uitvaart

13/04/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
DIY ideeën voor de uitvaart

Met creatieve Do It Yourself ideeën voor de uitvaart kun je het afscheid extra persoonlijk maken. Daarnaast kan het voor sommige mensen ook een positieve invloed hebben op het rouwproces om zelf aan de slag te gaan en een persoonlijke bijdrage te leveren aan een mooi en waardig afscheid. Ter inspiratie lichten wij 10 bijzondere DIY ideeën voor de uitvaart uit die kunnen zorgen voor een warme en liefdevolle herinnering.

10x DIY ideeën voor de uitvaart

1. Ballonnen met een herinnering

Heliumballonnen met briefjes eraan zijn een bijzonder DIY idee voor de uitvaart om herinneringen aan een overleden dierbare te verzamelen. Hoe je dit doet? Vraag alle gasten om één van hun mooiste herinneringen aan en/of met de overledene op een briefje te schrijven. Perforeer de briefjes vooraf aan de uitvaart, zodat de gasten deze zelf aan een zwevende ballon kunnen vastbinden met een lintje. Na de uitvaart kun je al deze briefjes met herinneringen mee naar huis nemen en opbergen in een bewaardoos. Voor een unieke en naar wens gepersonaliseerde opbergdoos om de spullen van een overleden dierbare en de briefjes in te bewaren kun je terecht bij Herinner-Dingen-Doos. Wanneer je er behoefte aanhebt kun je een briefje met een herinnering uit de doos halen. Je kunt er ook voor kiezen om de briefjes te vervangen door foto's zoals op onderstaande afbeelding. 

ballonnen met foto's

Bron foto: Pinterest

2. De kist beschilderen

Het beschilderen van uitvaartkisten is een mooi ritueel dat steeds vaker voorkomt bij uitvaarten. Het biedt nabestaanden de kans om op een zeer persoonlijke manier afscheid te nemen van een dierbare. Dit in de vorm van een laatste wens of boodschap voor de overledene. Een bijkomend voordeel van dit DIY idee voor de uitvaart is dat kinderen er ook aan mee kunnen doen. Met wat verf of gekleurden stiften kunnen zij op hun eigen manier afscheid nemen, bijvoorbeeld met een lieve tekening op de kist. Naast (o.a.) de gepersonaliseerde kisten, kun je bij Beerenberg kiezen voor een prachtige basis populieren uitvaartkist die zeer geschikt is voor het beschilderen vóór of tijdens de uitvaartdienst. 

3. Slingers

"Het leven is een groot feest, maar je moet zelf de slingers ophangen." Je hebt dit spreekwoord vast wel eens eerder gehoord! Was dit een van de favoriete spreekwoorden van de overledene en maakte hij of zij er elke dag weer het beste van? Dan kun je er eventueel voor kiezen om mooie en kleurrijke slingers op te hangen als decoratie. Kies voor een extra persoonlijke touch bijvoorbeeld voor slingers in de lievelingskleuren van de overledene of een bloemenslinger gemaakt met zijn of haar favoriete bloemen.

4. Origami

Ben jij goed in origami (een traditionele Japanse papiervouwkunst) en/of was het een hobby van de overledene? Dan kun je diverse soorten origami gebruiken als decoratie voor de uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan bloemen, bootjes, vogels of andere bijzondere origami vormen die bij de overledene passen. Heeft je dierbare een eigen collectie met origami achtergelaten? Geef deze dan een speciale en zichtbare plek tijdens de uitvaart, door ze bijvoorbeeld op te hangen of op een tafel te presenteren. Ook als je geen ervaring hebt met papier vouwen kun je prachtige origami maken. Op Pinterest vind je eenvoudige en duidelijke instructies voor het vouwen van bijzondere origami.

origami vogels

5. Bloemen uit eigen tuin

Er zijn talloze creatieve DIY ideeën voor de uitvaart die bloemen includeren, maar het allermooist is natuurlijk als je bloemen uit je eigen tuin gebruikt! Of nog beter... De bloemen uit de tuin van de overledene. Vooral als hij of zij dol was op tuinieren en graag verse bloemen uit eigen tuin in een vaas op tafel had staan, is het een goed idee om hier wat mee te doen. Zo kun je bijvoorbeeld diverse bloemen uit de tuin samenvoegen, hier een kleurrijk bloemstuk van maken of deze in een grote vaas doen. Neem maar eens een kijkje op onderstaande foto. Samen met de nabestaanden hebben wij een prachtig bloemstuk gemaakt met de bloemen uit de tuin van de overledene. Dit bloemstuk hebben wij een mooi plekje in de tuin gegeven. Zo was de overledene er toch nog een beetje bij op een manier die bij hem paste. 

6. Een memory wall

We hebben al eens eerder geschreven over de memory jar, een glazen pot waarin je allerlei herinneringen aan de overledene kunt bewaren. Een alternatief voor de memory jar is een memory wall, een muur met een verzameling van foto's, herinneringen aan de overledene en wenskaartjes. Geen muur? Geen probleem! Je kunt ook een mooi kamerscherm gebruiken waar je de items aan kunt hangen. Voor een uitvaart in eigen tuin kan dit een goede uitkomst bieden. Onderstaande foto bewijst dat het goed mogelijk is!

memory wall

7. DIY catering

Er bestaan gelukkig genoeg ervaren cateraars die hapjes en drank kunnen verzorgen op de uitvaart. Maar mocht je er de tijd voor over hebben en vind je het fijn om zelf de hapjes te verzorgen, dan kan dat natuurlijk ook! Denk aan hapjes en drank waar de overledene dol op was. Hield hij of zij van zoetigheid en lekkere koude limonade? Dan is een DIY sweet table op de uitvaart wellicht een optie.

8. Lichtjes, lichtjes en nog meer lichtjes!

Met verlichting kun je een warme sfeer creëren op de uitvaart. Kaarsjes, led-verlichting of lampionnen; er zijn genoeg manieren om voor licht te zorgen tijdens het afscheid! Bij DIY ideeën voor de uitvaart met verlichting kun je onder andere denken aan zelfgemaakte waxinehouders of kaarshouders die je zelf beschildert, flesjes of glazen potjes met led-lampjes erin en lamp(ionnen)slingers. 

lichtjes in mason jar

9. Een wensenboom(pje)

Ook een wensenboompje voor de uitvaart kun je met een vleugje creativiteit helemaal zelf maken! Eén optie is om een boomvorm uit hout te laten snijden. De gasten kunnen hun wensen op (gekleurde) memoblaadjes schrijven en deze in de takken van de uit hout gesneden boom schuiven. Deze kun je vervolgens een plek in huis geven. Bijvoorbeeld bij het speciaal ingerichte herdenkingshoekje in de woonkamer! Wellicht inspireert onderstaande foto van een houten wensenboompje jou!

wensboom

10. Bedankjes na de uitvaart

Wil je na de uitvaart graag een persoonlijk bedankje als aandenken meegeven aan de gasten? Ook deze kun je makkelijk zelf maken. Zo kun je bijvoorbeeld glazen mini buisjes met kurksluitingen vullen met de lievelingssnoepjes van de overledene. Of wat dacht je van plantenzaadjes verpakt in een gepersonaliseerd kraft zakje?

Meer DIY ideeën voor de uitvaart

Voor nog meer creatieve DIY ideeën voor de uitvaart kun je ons volgen op Pinterest! Heb jij zelf nog leuke DIY ideeën voor de uitvaart die niet zijn opgenomen in het lijstje hierboven of op onze Pinterestpagina? Dan zien we deze graag terug in de reacties! 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje