0
Terug naar overzicht

Een persoonlijke kerstboom vol herinneringen

12/12/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
persoonlijke kerstboom

Er zijn ontzettend veel bijzondere manieren om een overleden dierbare te herdenken tijdens de kerstdagen . Door de kerstboom in de woonkamer op een speciale manier te versieren bijvoorbeeld! Wij delen creatieve tips voor een persoonlijke kerstboom vol herinneringen.

Kerstballen, maar dan met een persoonlijk tintje

Berichten op kerstballen

Personaliseer de boom door lieve berichten in diverse kleurrijke kerstballen te verwerken. Dit kunnen berichten zijn die achter zijn gelaten in het condoleanceboek of uitspraken en wensen van de overledene. Ga aan de slag met de kerstballen en laat deze op maat maken met berichten of quotes op de bal of ga zelf aan de slag. Al deze persoonlijke kerstballen zorgen voor een kerstboom vol herinneringen, waar jullie met zijn allen met heel veel liefde aan hebben gewerkt... En van kunnen genieten.

kerstbal met tekst
Bron: Pinterest

Kerstbal met een foto

Waar bij een kerstster een foto in het midden kan, kan dat ook bij een persoonlijke kerstbal. Door voor een transparante plastic kerstbal te kiezen, is er ruimte om een foto met de overledene er in te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een kerstfoto waar heel het gezin op staat, of de overledene met een kerstmuts. Of kies voor een foto van de overledene die veel mooie herinneringen naar boven brengt. De transparante kerstbal kun je nog op verschillende manieren decoreren. Zo kan er nepsneeuw in worden gestopt, veertjes of lichtjes, zoals op de foto hierboven!

DIY kerstbal maken met de kinderen

Ook voor kinderen kan het fijn zijn om even lekker aan de slag te gaan. Laat ze bijvoorbeeld een kerstbal beschilderen voor de overledene. Of laat ze lekker hun gang gaan met kleurrijke stiften. Laat hen de kerstballen vervolgens zelf in de persoonlijke kerstboom vol herinneringen hangen.

Kerstbal met spullen van de overledene erin

Met de transparante kerstballen kun je nog heel wat andere creatieve dingen doen! Zo kun je er bijvoorbeeld een voorwerp in stoppen dat van de overledene was. Of een stukje van een kledingstuk dat hij of zij graag droeg met de feestdagen. Als je nog zelfschreven gedichten of briefjes aan de familie hebt, kun je deze ook in de kerstbal bewaren. Op kerstavond kunnen jullie de kerstballen om de beurt openen en het briefje hardop voorlezen. Het is een mooie manier om even gezamenlijk bij de overledene stil te staan.

kerstbal

Bron: Pinterest

Alternatieven voor kerstballen

In plaats van kerstballen kun je natuurlijk ook andere herinneringen of gedenksymbolen in de kerstboom hangen. Bijvoorbeeld door de lieve berichten (die we hierboven als voorbeeld noemen) uit te printen op mooi, sterk papier en deze als papierwerkjes in de kerstboom te hangen. Of haal de dozen met kerstspullen tevoorschijn en kijk eens of er items tussen zitten die iemand vroeger altijd in de boom wilde hangen omdat het een favoriet was. Het is dan een mooi idee om dit voortaan als eye catcher in de boom te hangen. Daarnaast zijn er ook nog andere alternatieven voor de kerstballen, wij geven een aantal voorbeelden.

Polaroids

Ook met foto's en/of polaroids creëer je een kerstboom vol herinneringen. Ook leuk: ga voor een persoonlijk item van de overledene, bijvoorbeeld het eerste sokje van een kindje of een persoonlijk sieraad van een dierbare. Je kunt ook een nieuw item aanschaffen, dat in jouw ogen de persoonlijkheid van iemand uitstraalt.

Een bijzondere kerstster

Een ster heeft van zichzelf eigenlijk al een mooie betekenis. De benaming van een ster is letterlijk hemellichaam en ook bijvoorbeeld bij het uitleggen aan kinderen wanneer iemand overlijdt wordt vaak een vergelijking met een ster gebruikt. Een prachtig symbool dus om een overledene mee te herinneren. Wat dacht je van een kerstster in de lievelingskleur van de overledene? Of een houten kerstster waar je zelf berichtjes op kunt schrijven. Of wellicht een ster waar je een foto van de overledene in het midden kan plaatsen. De ster kun je hangen aan het hoogste takje van de boom of zelfs als vervanging voor de piek gebruiken.

Tekeningen

Plan met de kinderen een dagje in om leuke tekeningen te maken op kleine notitie velletjes. Denk aan tekeningen die hen aan de overledene doen denken. Of tekeningen van hen en de overledene samen zoals zij hem of haar nog kunnen herinneren. Perforeer de tekeningen en hang deze aan een touwtje of mooi lintje in de kerstboom.

DIY hangertjes

Werk je graag met je handen en ben je creatief aangelegd? Dan past dit idee voor in de persoonlijke kerstboom vol herinneringen helemaal bij je! Je kunt namelijk goed zelf hangertjes maken voor in de kerstboom. Kijk maar eens op onderstaande foto die wij op Pinterest vonden. Dit zijn hartvormige hartjes gemaakt uit de kleding van de overledene. Mooi toch?

diy hangertjes kerst

Bron: Pinterest

Een persoonlijk kleedje voor onder de kerstboom

Staat de kerstboom bij jullie altijd opgetuigd op een mooi kleedje? Dan is het ook een idee om van de kleding van de overledene een mooi kleedje of dekentje te laten maken. Het is voor volgend jaar wellicht een mooie toevoeging aan de kerstboom vol herinneringen. Atelier Life Story kan van de dierbare kledingstukken een prachtige plaid maken. Het is een unieke tastbare herinning voor onder de kerstboom, maar ook voor na de kerstdagen. 

Hoe ziet jouw kerstboom vol herinneringen er uit?

Deel jouw ideeën en inspiratie met ons in de reacties. We zijn heel erg benieuwd hoe jouw kerstboom vol herinneringen er uit ziet!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje