Terug naar overzicht

Een overledene herdenken in huis met kerst

15/12/2020
Redactie
Delen:
overledene herdenken

Als je net een dierbare bent verloren denk je rond de kerstdagen wellicht niet meteen aan een huis vol versiering, muziek en een feestmaal. Desalniettemin kun je de overledene herdenken met kerst door een combinatie te maken van deze dingen. Wij leggen uit wat je eventueel in huis kunt ondernemen om je dierbare te gedenken tijdens de feestdagen.

Een bijzondere kerstboom

Als je een kerstboom hebt staan, kun je deze natuurlijk ook onderdeel maken van het herdenken van een overleden dierbare in huis. Een gepersonaliseerde kerstbal met een foto of de naam van de overledene is een mooi aandenken aan je dierbare. En wat dacht je van een mooi engeltje of een gepersonaliseerde ster als piek? Of schrijf een liefdevolle boodschap gericht aan de overledene op een klein briefje en hang dit met een mooi touwtje aan de kerstboom.

Maak een persoonlijk kerststuk

Maak een liefdevol kerststukje met de spullen van een overleden dierbare. Vul bijvoorbeeld een schaal met knikkers en knuffeltjes van je overleden kindje, de manchetknopen van je overleden man of andere kleine spullen van je dierbare. Leg er mooie kaarsen bij of versier het geheel met dennentakken, lichtjes of een slinger. Zo creëer je een mooi en warm gedenkstuk voor de kerstdagen.

Verwerk zijn of haar kleren in iets nieuws

De kleren van de overledene kunnen een mooie uitvalsbasis zijn voor nieuwe creaties. Als de overledene hield van het dragen van vrolijke patroontjes en je bent handig met naald en draad, kun je hier prima een nieuw kerstkleedje of kussentje van maken. Misschien voelt het fijner voor je om de kleren te blijven dragen. In dat geval kun je de stoffen ook creatief bewerken tot een nieuw vestje of een nieuwe trui die je met kerst weer kunt dragen. Atelier Jiska van Vliet kan jou hier goed bij helpen! Ben je niet zo een fan van het kleren bewerken, maar wil je de overledene wel met je meedragen met de feestdagen? Laat dan een assieraad maken dat je kunt dragen met Kerstmis.

Brand een kaarsje

Een kaarsje aansteken met kerst is voor veel mensen een gewoonte. Vaak zijn dit waxinelichtjes. Foto in Glas maakt gepersonaliseerde waxinelichtjes houders met een 3-D foto van jouw dierbare erin verwerkt. De Foto in Glas producten zijn perfect om mooie en dierbare herinneringen op een unieke manier te laten vereeuwigen.

Maak een boekje met mooie herinneringen

Waarschijnlijk kijk je aan het einde van het jaar terug op een jaar vol herinneringen die je nog samen met je dierbare hebt beleefd. Behalve terugblikken en erover praten, kun je deze herinneringen ook verwerken in een mooi herinneringsboekje. Vul het boekje bijvoorbeeld met foto’s, brieven, gedichten of anekdotes van de overledene. Een goed moment om de liefdevolle herinneringen op een rij te zetten en direct een nieuwe te creëren!

Bak koekjes of een taart

Dit is geen blijvende herinnering, maar wel eentje waar je allerlei kanten mee op kunt. Van het bakken van een taart met zijn of haar favoriete smaken en ingrediënten tot het maken van koekjes met de naam van je dierbare erop. Het fijne aan deze manier van gedenken is dat je het gemakkelijk samen kunt doen, met de kinderen bijvoorbeeld. En tijdens het eten van het lekkers kun je gezamenlijk herinneringen ophalen.

Overledene herdenken: creëer een muziek playlist

Rond de feestdagen wordt er vaak kerstmuziek gedraaid, wellicht heb je daar dit jaar geen behoefte aan. Als alternatief kun je een playlist samenstellen met zijn of haar favoriete nummers. Muziek kan je helpen om je gevoelens te uiten en veel mensen kunnen zelfs troost vinden in bepaalde songteksten. Daarnaast is het een mooie opvulling voor als je de stilte in huis even wilt ontvluchten. En natuurlijk kun je zo ook de overledene herdenken...

Lees voor meer tips ook eens het artikel over hoe je er toch een fijne kerst van kunt maken na een overlijden.

Bron: Libelle

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje