0
Terug naar overzicht

Via een app met een overledene praten

07/03/2017
Redactie
Delen:
Via een app met een overledene praten

In Zuid-Korea hebben ze een wel heel bijzondere manier ontwikkeld om de herinnering aan een overledene levendig te houden. Moderne 3D-technologie maakt het mogelijk om via een app te praten met een overledene. Het speciale is dat de persoon ook terug praat.

3D-scan

Maar hoe werkt het dan eigenlijk? Het Zuid-Koreaanse bedrijf, genaamd Elrois, maakt een 3D-scan van een nog levend persoon. Voor deze scan worden ongeveer 60 tot 70 camera's gebruikt, om een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen. Vervolgens kan het beeld opgeroepen worden via de daarvoor ontwikkelde app, genaamd With Me. De overledene komt zo als het ware tot leven, via een combinatie van kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit en augmented reality (de techniek die bekend werd door het populaire spel Pokémon Go).

Via een app met een overledene praten of een selfie maken

Daarnaast maakt de app gebruik van gezichts- en spraakherkenning. De virtuele reproductie van de overledene, de zogenoemde avatar, reageert op iedere gesprekspartner op een verschillende, passende manier. Op deze manier kun je bijvoorbeeld tegen de overleden dierbare zeggen dat je van hem of haar houdt, maar er kan zelfs een selfie met de avatar gemaakt worden. Een hightech staaltje technologie, die potentieel een grote steun kan zijn.

Binnen een jaar beschikbaar

Op dit moment moet er nog door het bedrijf met speciale technologie een 3D-scan gemaakt worden, maar het bedrijf hoopt dat smartphones in de nabije toekomst uitgerust worden met een mogelijkheid tot het maken van een driedimensionale scan. De eerste versie van With Me werd onthuld op het Mobile World Congress in Barcelona, en het is de bedoeling dat de App binnen een jaar beschikbaar wordt voor het grote publiek.

Kritiek

Elrois wil met het ontwikkelen van With Me naar eigen zeggen ervoor zorgen dat rouwenden hun verdriet gemakkelijker een plaatsje kunnen geven. Maar er klinkt ook kritiek op de methode. Volgens Verlies- en rouwdeskundige Peter Tomesen is er een gevaar dat de app juist het tegenovergestelde bereikt. 'Het kan ook schadelijk zijn als iemand niet in de realiteit staat. Het is niet goed als iemand in een schijnwereld leeft en bijvoorbeeld nog steeds iedere avond om vijf uur de pantoffels van de overleden man klaar zet. Dan is er sprake van verstolde rouw', zo verklaart Tomesen in BN DeStem. Hoe het ook zij; With Me is een knap staaltje techniek met een hoog science-fictiongehalte. Maar wellicht wordt het in de toekomst steeds normaler om virtuele realiteit te gebruiken, dus ook voor het verwerken van een rouwproces. Wat denk jij? Vind je de With Me-app een uitkomst of juist niet? Laat een reactie achter onder dit bericht.  Bron: BN DeStem 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Linda Indewey Gerlings van Wel op 17 mrt. 2017 07:28
"Het doet mij een beetje denken aan The Back Mirror, seizoen 2, afl. 1 Be Right Back...... Na het zien van deze aflevering denk ik dat iemand er nog wel even over na denkt om deze app te installeren........ Linda van Lindewey.nl"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje