0
Terug naar overzicht

Symbolen op de rouwkaart: informatie en tips

21/09/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
symbolen op de rouwkaart

Op een rouwkaart kom je wel eens symbolen tegen. Zo zie je vaak een kruisje of een sterretje in de rouwkaart staan. Deze, en andere symbolen, staan allemaal ergens voor. Daarnaast kun je symbolen in de rouwkaart ook gebruiken om de kaart wat persoonlijker te maken. Wij vertellen je wat meer over de betekenis van diverse veelgebruikte symbolen op de rouwkaart en delen nog wat tips voor hoe je deze kunt gebruiken.

Een kruisje †

Een symbool dat je vaak in de rouwkaart ziet van iemand die gelovig was, is het kruisje. Ook wel een obelisk genoemd. Dit symbool kun je op meerdere plekken in de rouwkaart gebruiken. Bijvoorbeeld op de voorkant van de kaart naast of onder de naam van de overledene, en aan de rechterbinnenkant, vóór de overlijdensdatum. Daarnaast wordt het kruisje ook gebruikt achter de namen van familieleden die overleden zijn en ook in het rijtje met nabestaanden worden genoemd. 

Het kruisje online toevoegen doe je middels de volgende toetsen op je computer:

  • Windows: ALT 0134 of alt 10013

Lees hier hoe je tekens en symbolen kunt gebruiken vanaf een Apple apparaat

Een sterretje *

Ook het sterretje wordt vaak gebruikt in rouwkaarten. Het sterretje kan voor twee dingen staan: de geboortedatum of om aan te tonen dat er een baby is overleden. Voor het eerste geldt dat het sterretje vóór de geboortedatum van de overledene wordt geplaatst. Als er tussen de ondergetekenden ook de naam van een reeds overleden baby wordt genoemd, kan dit worden aangeduid met een sterretje achter zijn of haar naam.

Een ster online toevoegen doe je middels de volgende toetsen op je computer:

  • Windows: ALT + 9733

Een hartje ♥

Staat er in het rijtje met de namen van de nabestaanden iemand tussen die in verwachting is? Dan wordt dit in de rouwkaart aangegeven met een klein hartje achter haar naam. Dit kan een wit of zwart hartje zijn, maar ook een klein rood hartje. Het komt ook wel eens voor dat nabestaanden er voor kiezen om hier een heel ander symbool voor te gebruiken, bijvoorbeeld een bloemetje, een knuffelbeertje, een speentje of een lieveheersbeestje. Er is eigenlijk van alles mogelijk!

Een hartje online toevoegen doe je middels de volgende toetsen op je computer:

  • Windows: ALT 3 of alt 159

Een vlinder

Ook een vlindertekentje kan gebruikt worden in de rouwkaart om het overlijden van een kindje kenbaar te maken of aan te tonen dat een kindje in het rijtje met nabestaanden niet meer onder ons is. Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool. Daarnaast staat de vlinder ook symbool voor leven, dood en wederopstanding. Een mooi symbool dus om in de rouwkaart te gebruiken.

Een liggende 8

De liggende 8, ook wel bekend als het lemniscaat symbool, heeft geen begin en geen einde. Dit symbool staat dan ook voor oneindigheid, zoals bijvoorbeeld oneindige liefde of leven (na de dood), maar ook voor gelijkheid en harmonie.

Een duif

Ook het duifje zie je vaak terug op rouwkaarten. We kennen de duif als symbool voor vrede. Maar dat is niet het enige waar dit diertje voor staat. De duif verwijst namelijk ook naar eenvoud, zuiverheid en onschuld. Een duif met een olijftakje in de bek is het symbool van de goede tijding en van de vrede.

Een pootafdruk

Zijn er ook huisdieren, zoals een hond of kat, die in het rijtje met ondergetekenden worden genoemd? Dat kan! Een hondje wordt aangeduid met een hondenpootje achter de naam en wat je achter de naam van een achtergebleven kat zet is eigenlijk wel vanzelfsprekend... ;). Vooral als het gaat om huisdieren van de overledene zelf of huisdieren in de familie waar de overledene dol op was, is het fijn om deze ook op de rouwkaart te vermelden met een bijpassende pootafdruk of een ander geschikt symbool. 

Cliparts

Naast bovenstaande symbolen, beschikken de meeste websites met een ingebouwd systeem om rouwkaarten te maken, ook enorm veel cliparts met diverse afbeeldingen die je kunt gebruiken. Van simpele symbolen tot kleurrijke illustraties. Neem bijvoorbeeld de cliparts mogelijkheden van Daglief Rouwkaarten:

daglief cliparts

Bron: Daglief Rouwkaarten

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Linda Van Cappellen op 30 aug. 2022 17:04
"Voor wat staat het symbool cursieve sierlijke M bij adellijke personen. Dit staat steeds bovenaan in het midden"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje