0
Terug naar overzicht

Troost in de vorm van chocolade

04/07/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
chocolade en rouw

Chocolade. Puur, melk, wit, met of zonder hazelnoten... Wie houdt er nou niet van? Dit snoepgoed is niet alleen lekker, maar schijnt ook nog eens voordelen te hebben voor je lichaam, geest en ziel. Daarnaast kan chocolade troost bieden wanneer je verdrietig bent. Troost in de vorm van chocolade? Daar wilden wij natuurlijk wat meer over te weten komen! Daarom hebben we uitgezocht op welke manier chocolade troost kan bieden als je in rouw bent.

'Voedsel der Goden'

Al eeuwenlang wordt cacao in het midden en zuiden van Amerika gebruikt voor heilige rituelen en speciale cacaoceremonies. Een cacaoceremonie is een positieve, helende ceremonie die je verbindt met je intuïtie, de aarde en je hart. Volgens de Maya's beschikt cacao over krachten met een helende werking. Zij beschouwen chocolade niet voor niets als het 'Voedsel der Goden'. Het brengt je terug naar de kern. Voor de cacaoceremonies geldt: hoe puurder en rauwer de cacao, hoe beter voor je lichaam en ziel. Komt deze uitspraak je bekend voor? "Als je trek hebt in chocolade, kies dan voor puur!", wordt altijd geroepen. Dit zou namelijk gezonder zijn dan de andere chocoladesmaken.

Gelukshormoon

Chocolade is dus eigenlijk heel veel meer dan 'comfort food'. Cacao bestaat uit ruim 1.200 verschillende stoffen met elk een eigen functie. Zo bevat het onder andere de stoffen tryptofaan, fenylalanine en fenylethylalanine die het gevoel van verliefdheid nabootsen en werken als een oppepper voor de gelukshormonen. Hierdoor voel je je wat vrolijker en heb je ineens meer liefde om te geven. Het geluksgevoel zou ook ontstaan doordat de chocola smelt op de tong. Dit wordt als sensueel ervaren.

Maak je maar geen zorgen dat je verslaafd raakt aan het eten van chocolade... De hoeveelheid van elke stof die werkt als een drug is in cacao minimaal aanwezig. Onthoud wel: het geluksmomentje dat troost in de vorm van chocolade biedt is maar voor even en neemt niet al je verdriet weg. Als je merkt dat je behoefte hebt aan hulp bij rouw, kun je het liefst in gesprek gaan met een professionele rouwcoach

Wereld Chocolade Dag

Chocolade is zelfs zo geliefd dat er twee speciale dagen in het leven zijn geroepen waarop we stilstaan bij dit heerlijke snoepgoed. Op 7 juli en 13 september vieren we namelijk Wereld Chocolade Dag. Op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd. De Europeanen maakten kennis met cacao in de 16e eeuw nadat Spaanse veroveraars Mexico hadden bereikt. In Nederland duurde het nog even; wij kwamen pas tussen 1610 en 1640 voor het eerst in aanraking met cacao. Op 13 september viert men de geboorte van de oprichter van de Hershey Chocolate Company, één van de grootste chocoladeproducenten in Amerika.

Denk terug aan de mooie momenten samen

We groeien als het ware op met chocolade. Als blijk van waardering voor de juffen en meesters kochten je ouders aan het einde van het schooljaar waarschijnlijk een doosje met chocolade dat je aan hen kon geven. Met Sinterklaas en Pasen mocht chocolade natuurlijk niet ontbreken, en van die lieve buurvrouw van vroeger kreeg je wel eens een lekker chocolaatje als je haar plantjes water gaf. Allemaal momenten waar je fijne herinneringen aan hebt overgehouden. Ook met je dierbare heb je vast mooie momenten gehad waarbij chocolade een rol heeft gespeeld. Toen je net je rijbewijs had gehaald en je een enorme doos met chocolade en een bos bloemen kreeg van hem of haar bijvoorbeeld. Of wanneer jullie elkaar wilden opvrolijken.

Als je chocolade eet is de kans groot dat al deze herinneringen worden opgeroepen. Onbewust wordt er door de positieve associatie een moment van dankbaarheid en waardering voor alles wat jullie samen hebben mogen meemaken en ervaren gecreëerd.

Fun fact: de stof 'flavonoïden' in chocolade bevordert de doorstroming van bloed in onze hersenen, wat bijdraagt aan een goed geheugen.

Chocolade kan stress verminderen

Rouw roept verschillende emoties op, waaronder verdriet, angst, boosheid en stress. Wanneer je rouw niet doorleeft en er niet de tijd en ruimte voor neemt om het verlies te verwerken, is er een kans dat je in een depressie geraakt. Je kon net al lezen dat er stoffen in chocolade zitten die het gevoel van blijdschap en geluk creëren. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van chocolade ook bijdraagt aan het verminderen van de stresshormonen. Daarnaast bestaat cacao ook uit mineralen als ijzer, magnesium en koper die de natuurlijke lichaamsprocessen bevorderen en zorgen voor ontspanning.

Chocolade als troostgeschenk: lief en lekker!

RememberMe heeft in samenwerking met Johnny Doodle een zalige troost chocoladereep uitgebracht met een eigen vrolijke verpakking. Redenen om het leven te vieren hoef je echt niet altijd ver te zoeken. Geluksmomentjes zitten immers in de kleine dingen, zoals in een verrukkelijke melk chocoladereep met stukjes fudge en brownie bijvoorbeeld! Want zeg eens eerlijk: stiekem kun je best wel uitkijken naar het moment dat je die heerlijke chocoladereep mag uitpakken en opeten. Lekker voor jezelf, maar ook een lief troostgeschenk om te geven aan een vriend of vriendin in rouw.

Onze chocoladereep is op dit moment helaas uitverkocht, maar neem vooral de tijd om de andere troostgeschenken in onze webshop te bekijken.

troostchocolade johnny doodle rememberme

Foto: Tin van Steijn Fotografie

Ps: teveel chocolade is uiteraard niet gezond, dus geniet, maar eet met mate.

Bron: Happinez

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje