0
Terug naar overzicht

Kinderen betrekken bij een uitvaart

03/07/2017
Redactie
Delen:
kinderen betrekken bij een uitvaart

Voor volwassenen, maar zeker voor kinderen blijft een begrafenis of crematie een lastige situatie. Er moet veel geluisterd worden, er is sprake van veel -en soms ongemakkelijke- stiltes en de ruimte is beladen met een waterval aan emoties. Wij kregen de vraag "Hoe kun je kinderen betrekken bij een uitvaart, maar dan wel op een fijne en bijzondere manier?" Dat hoef je ons natuurlijk maar één keer te vragen! Bij deze.

Laat het kind iets moois maken voor de overledene

Door een kind op een creatieve manier te betrekken bij een sterfgeval, creëer je de mogelijkheid om met hem of haar over de dood te praten. Niet op een hele heftige manier, maar met een iets lagere drempel dan een directe confrontatie. Kruip desnoods samen met je kind in de knutselmodus en ga al pratend aan de slag. Een goed gesprek en een mooi gebaar voor bij de uitvaart is het resultaat. Twee vliegen in één klap dus.

Praat met ze: vertel wat ze kunnen verwachten bij het afscheid

Natuurlijk, je wilt je kind sparen voor alles dat heftig en/of schokkend is, maar het is wel belangrijk om niet om zaken heen te draaien. Als het kind wil kijken bij de overledene, is het belangrijk dat hij of zij weet wat hem of haar te wachten staat. Neem eerst zelf even een kijkje in de kist en bepaal vanuit daar wat je jouw kind mee wilt geven voordat hij of zij een blik gaat werpen bij de kist. Is de overledene bijvoorbeeld heel bleek? Of ziet het gezicht er ietwat ingevallen uit? Bereid je kind hier dan op voor.

Geef ze een rol tijdens de uitvaart

Om het afscheid ook voor de kinderen een stukje toegankelijker te maken, kun je er voor kiezen om ze een rol te geven tijdens de uitvaart. Een paar mooie voorbeelden hiervan zijn:

  • Laat ze een kaarsje aansteken voor de overledene
  • Laat ze na de ceremonie een (wens)ballon oplaten met een persoonlijk berichtje of tekening
  • Laat ze helpen met het dichtschroeven van de kist
  • Laat ze iets op de kist tekenen en/of schrijven
  • Laat ze een gebedje of gedichtje opzeggen
  • Bekijk samen de foto's die op de uitvaart aanwezig zijn en haal mooie herinneringen op

Kinderen betrekken bij een uitvaart tijdens je speechmomentje

Als je zelf gaat speechen, is het een mooi gebaar om ook in je speech een moment met je kinderen te verwerken. Voorbeeld: "Ik weet het nog goed, toen [overledene] en [kind] door het huis heen renden samen, wat een lol hadden jullie!" Op deze manier betrek je het kind op een mooie manier bij het afscheid en maak je het voor hem of haar ook wat interessanter om daadwerkelijk te luisteren naar wat er gezegd wordt. Bron: Ouders.nl

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje