0
Terug naar overzicht

Meer aandacht voor suïcidale gedachten in de media

14/10/2021
Redactie
Delen:
media tv

Mensen met suïcidale gedachten vinden het vaak erg lastig om hierover te praten. Omdat ze zich bijvoorbeeld schamen of omdat ze bang zijn dat anderen hen zien als aandachttrekkers. Helaas rust er op dit onderwerp nogal een taboe waardoor mensen met negatieve gedachten vaak eenzaam lijden. Gelukkig merken wij dat dit taboe langzamerhand wordt doorbroken. Steeds meer mediamakers leggen de focus op dit onbesproken probleem. En dat is alleen maar goed! In dit artikel bespreken we enkele programma's die aandacht schenken aan mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten.

Meer aandacht voor suïcidale gedachten in de media

Leven voor de dood

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een gelukkig leven te leiden. Wat als elke dag weer opnieuw een strijd met jezelf en het leven is? Deze vraag staat centraal in de serie Leven voor de Dood van BNNVARA. In deze serie worden vijf mensen één jaar lang gevolgd. Deze vijf mensen zijn niet zomaar gekozen, zij hebben namelijk één ding met elkaar gemeen: zij worstelen allemaal (lange tijd) met depressie en zelfmoordgedachten. In Leven voor de Dood stellen zij zich bloot en tonen hun kwetsbaarheid. Zo krijg je een kijkje in het leven van mensen die eigenlijk helemaal niet willen leven. De aandacht wordt echter niet alleen gericht op deze mensen. Ook de vrijwilligers die zich inzetten voor de hulplijn van 113 komen naar voren in deze serie.

Dat Patrick Lodiers deze serie presenteert is niet bepaald een verrassing. Hij presenteerde namelijk tien jaar geleden al een thema-avond over zelfmoord wat ook de start van het platform 113-online betekende. Sindsdien heeft het thema zelfdoding hem nooit losgelaten. Met deze serie proberen zij het taboe over dit onderwerp te doorbreken en vooral mensen aan te sporen om hierover te praten. De aandacht voor dit onderwerp is in ieder geval hard nodig vinden zij. Erover praten kan er wellicht toe leiden dat minder mensen tot zelfdoding overgaan.

Euthanasie De Movie

Waar Leven voor de Dood zich focust op jongeren die kampen met gedachten over zelfdoding, gaat Euthanasie De Movie nog een stapje verder: in dit programma richten zij zich voornamelijk op jongeren die niet meer willen leven. Waar loop je tegenaan als een jong iemand niet meer wilt leven en euthanasie wenst? Kan dit zomaar? Dat is waar de documentaire Euthanasie De Movie antwoord op wilt krijgen. Euthanasie bij psychisch lijden is namelijk een ontzettend complex onderwerp. Om hier meer aandacht aan te geven volgt Tim Hofman in deze documentaire 3 jaar lang jongeren die willen stoppen met leven. Tim beschrijft het zelf als mooi, spannend, pijnlijk en eerlijk. Naast dat de jongeren zelf hun heftige en pijnlijke ervaringen delen, komt het Expertisecentrum Euthanasie met de heftige feiten aan het woord. Ieder jaar krijgen zij weer vele aanvragen voor mensen die de wens hebben om euthanasie te krijgen. Helaas is dit niet zo vanzelfsprekend. In de documentaire gaat het Expertisecentrum verder in op hoe zwaar leeftijd weegt bij het verzoek tot hulp bij zelfdoding en wat nou eigenlijk ondraaglijk lijden is. Een persoonlijke en sterke documentaire.

Waarom bleef je niet voor mij?

De maakster van de documentaire Waarom bleef je niet voor mij? heeft zelf op jonge leeftijd haar moeder verloren aan zelfdoding. Zij ervaarde een ongemakkelijke omgeving waarin zij het gevoel had dat vele vragen niet gesteld durfden te worden. Dit is de reden dat zij in haar eigen documentaire de vragen stelt die in haar tijd niemand haar stelde. De zogeheten hoofdpersonen van haar documentaire zijn vier kinderen die nog op de basisschool zitten als hun vader zelfmoord pleegt. Zij delen op een oprechte manier hun obstakels en het gevoel van eenzaamheid. Doordat zij directe vragen voorgeschoteld krijgen laten de kinderen hun kwetsbare kant aan de buitenwereld zien. De kinderen hebben allen te maken met verschillende problemen. Deze worden met animatie verbeeldt als een reis door een landschap. Iedere plek in het landschap staat weer voor een nieuwe fase in het rouwproces. Dit maakt het programma ook goed geschikt voor kinderen

Podcast Verstrikt

Niet alleen op de televisie wordt meer over suïcidale gedachten gesproken. Podcasts snijden het onderwerp praten over zelfdoding ook steeds meer aan. Dit is een fijne manier als je je meer in dit onderwerp wilt verdiepen maar niet zo gek bent van de tv. Daarnaast kun je deze podcast ook makkelijk beluisteren als je onderweg bent. Een podcastserie die vorig jaar uitkwam is Verstrikt. De serie heeft 6 afleveringen waarin wordt gesproken over de doodsgedachten die bepaalde mensen hebben. Jaarlijks overwegen namelijk naar schatting 400.000 mensen om uit het leven te stappen. Drie van deze mensen -komend uit Zeeland- werken mee aan deze podcast. Er stappen in Nederland jaarlijks ruim 1.800 mensen uit het leven, gemiddeld zijn dat er dus vijf per dag! In Zeeland ligt het aantal zelfdodingen boven het landelijk gemiddelde. De drie mannen vertellen openhartig elk hun persoonlijk verhaal. Een ingrijpende podcast die ook een welverdiende Gouden NL Award heeft gewonnen.

Hulp nodig?

Heb je suïcidale gedachten? Praat vandaag nog met iemand. Chat of bel 113 of 0800-0113 (gratis).

Delen:

Leveranciers

Heb jij hulp nodig bij het verwerken van een groot verlies? Neem dan contact op met onderstaande rouwcoaches.
Bekijk alle rouwcoaches

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje