0
Terug naar overzicht

Waarom er (meer) aandacht nodig is voor jongvolwassenen in rouw

02/03/2021
Redactie
Delen:
jongvolwassenen

Het komt vaak voor dat jongvolwassenen veel problemen ondervinden nadat zij een familielid of bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin verliezen. Meer dan in eerste instantie wordt opgemerkt. Toch blijft de groep rouwende jongvolwassenen vaak op de achtergrond als het gaat om aandacht in de media. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

Wat verstaan wij onder jongvolwassenen?

Allereerst: wat verstaan wij onder jongvolwassenen? In Nederland wordt vaak uitgegaan van mensen met de leeftijd van ongeveer 18 tot en met 28 jaar. Onderzoeker J.J. Arnett omschrijft de levensfase jongvolwassen als 'tot stand komende volwassenheid'. Jongvolwassenen zijn nog niet 'echt' volwassen, het is een tussenfase. Het is een fase van ontdekken en onzekerheid en kenmerkt zich met het gevoel van tussen wal en schip vallen.

Gecompliceerde rouw

Na het verlies van een dierbare heeft 16 procent van de jongvolwassenen te maken met gecompliceerde rouw. Wat houdt dit in? Dat betekent dat maar liefst 16 procent last krijgt van een vorm van rouw die de geest en emoties volledig overneemt. Een heftige kwestie dus, die natuurlijk veel impact heeft op het leven van een jongvolwassene. Maar dat is niet het enige. Maar liefst 34 procent lijdt namelijk aan een milde tot zware depressie. Dat is meer dan het dubbele van de jongvolwassenen die gecompliceerde rouw meemaken. Het krijgen van een depressie of gecompliceerde rouw ligt aan meerdere aspecten. Onder andere de band die de nabestaande heeft met de overledene en de mate van afhankelijkheid spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van gecompliceerd verdriet of een depressie.

Verder kunnen jongvolwassenen in rouw ook de volgende problemen ervaren;

  • Jongvolwassenen ervaren vaak intens en langdurig verdriet, met een forse toename van doktersbezoeken voor zowel fysieke als emotionele problemen en toenemend drugs-, alcohol en tabaksgebruik na verlies als gevolg.
  • Bij jongvolwassenen wordt verdriet geassocieerd met moeilijkheden op academisch gebied en kan het de ontwikkelings,- beroeps, –en sociale taken verstoren. Denk hierbij aan studievertraging of zelfs stoppen met school.
  • Gevoelens van vertrouwen, veiligheid, intimiteit en wederzijdse steun in een relatie worden  geassocieerd met een toenemend verdriet na verlies. Hoge afhankelijkheid wordt overigens geassocieerd met chronisch verdriet met als kenmerken symptomen van aanhoudend intens verlangen en leed.  

De manier waarop (jong)volwassenen met rouw omgaan kan natuurlijk per persoon verschillen.

Toch beperkte aandacht

Ondanks de problemen die jongvolwassen in rouw kunnen ervaren op fysiek, psychisch, sociaal als op emotioneel vlak, is de aandacht die hieraan wordt besteed beperkt. Het is voor een jongvolwassene niet per se uitzonderlijk, maar ook niet standaard om een dierbare te verliezen. Om deze reden valt deze groep vaak weg in de media en krijgen rouwende jongvolwassenen dus ook relatief weinig aandacht of minder aandacht dan volwassenen in rouw. Desalniettemin is de behoefte vanuit jongvolwassenen die een dierbare verliezen wel aanwezig.

En om welke behoefte gaat het dan precies? De groep heeft behoefte aan informatie, zowel emotioneel als praktisch gezien. Een website of tijdschrift zou hierbij kunnen helpen. Iets tastbaars dat zij er elk moment bij kunnen pakken of een platform dat zij kunnen bezoeken wanneer zij daar behoefte aan hebben. Voor iedereen is het natuurlijk anders, maar over het algemeen wilt deze groep wel met rouw bezig zijn. Dat hoeft alleen niet altijd op een zware manier. Daarom zetten wij alvast een stap in de goede richting en hopen wij hiermee aan te kunnen geven dat de jongvolwassenen niet vergeten mogen worden. Het doormaken van een groot verlies is al pijnlijk genoeg. En dat zou niemand alleen moeten doorstaan. 

Tips voor jongvolwassenen in rouw

Omdat iedereen op zijn eigen manier rouwt bestaat er geen 'handleiding' om goed te rouwen. Er zijn echter wel een aantal dingen die kunnen helpen op een dag dat het allemaal eventjes te veel wordt. Wellicht heb je als jongvolwassene in rouw wat aan onderstaande tips:

  1. Houd je van de natuur? Maak dan regelmatig wandelingen door het bos of ga naar het strand om even uit te waaien. 
  2. ​Praat met vrienden of familie die dichtbij jou staan. Soms kan enkel een knuffel of een luisterend oor al steun bieden.
  3. Probeer juist te denken aan de mooie herinneringen die je hebt gemaakt met degene die je verloren hebt. Maak bijvoorbeeld een fotoboek met foto's van jullie samen. Of stel een playlist samen met nummers die je aan hem of haar doen denken.
  4. Ga op zoek naar afleiding. Soms voelt dit tegenstrijdig, want dit geeft het gevoel alsof je niet gelukkig mag zijn. Dit is zeker niet het geval. Rouwen is een proces met een hoop ups en downs. Door momenten te hebben met afleiding waarbij je even niet aan dat verdriet denkt kan je juist weer kracht krijgen. Bekijk ook eens deze 10 rouwverwerking tips.

 

Bronnen:Vroeg ouderverlies, Rouw en verliesverwerking bij jeugdigen, Pubmed

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje