Terug naar overzicht

"Nijntje had een dikke traan..."

20/02/2017
Redactie
Delen:
Nijntje

Iedereen kent het wereldberoemde witte konijn Nijntje Pluis, bedacht door Dick Bruna. Als je in de jaren vijftig of later bent geboren, ben je vermoedelijk zelfs met haar opgegroeid. Wist je dat Dick Bruna ook een boekje heeft geschreven over verlies? In het boekje ‘Lieve oma Pluis’, geschreven in 1996, komt Nijntje in aanraking met de dood. Regelmatig wordt dit boekje voorgelezen wanneer jonge kinderen een dierbare verliezen.

Lieve oma Pluis

‘Lieve oma Pluis’ is het negentigste boekje van Dick Bruna. Het gaat over het overlijden van oma Pluis. “Nijntje was toch zo verdrietig, Nijntje had een dikke traan. Weet je waarom Nijntje huilde? Oma Pluis was dood gegaan.” Zo begint het boekje. Dick Bruna maakt werkelijk alles bespreekbaar: hoe oma in de kist ligt, hoe het deksel erop gaat, hoe verdrietig iedereen is… Maar door de lieflijke woorden, bijvoorbeeld dat ze wordt begraven onder ’n dekentje van mos, blijft het verhaal veilig voor kinderen.

Nijntje rouwt

Wanneer je te maken krijgt met een sterfgeval en je wil dit bespreken met een jong kindje, dan is ‘Lieve oma Pluis’ heel geschikt. Niet voor niets raden veel rouwcoaches het boekje aan wanneer kinderen in aanraking komen met verlies. Zowel de begrafenis van oma als het rouwen om haar wordt beschreven. Nijntje gaat bijvoorbeeld na oma’s begrafenis naar haar graf toe om bloemen neer te leggen. Zo komen kinderen ook in aanraking met rituelen rondom rouw en verlies, en leren ze hoe ze kunnen omgaan met hun verdriet.

Herdenking Utrecht

Niet alleen Nijntjes oma is dood gegaan, sinds kort ook haar schepper. Dick Bruna, is 16 februari 2017 overleden op 89-jarige leeftijd. Ter nagedachtenis aan hem werd gisteren in zijn woonplaats Utrecht, het Nijntje-lied ten gehore gebracht door de beiaardier in de Domtoren. Verder legden ouders met kinderen bloemen bij verschillende standbeelden van Nijntje en bij het Nijntje-museum.

Miffy

De dood van Dick Bruna is wereldnieuws. Over de hele wereld is Nijntje geliefd en is ze bekend onder de naam Miffy. 'Nijntje' was in het buitenland te lastig om uit te spreken. De boeken zijn vertaald in onder andere het Engels, Duits, Frans, Japans en het Russisch. Naast de boeken kom je knuffels, bekers, kleding en nog veel meer van Nijntje tegen. De schepper van Nijntje is dood, maar het witte konijntje zal altijd blijven bestaan.

Heb jij ‘Lieve oma Pluis’ ook weleens voorgelezen? Laat het hieronder weten.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van M.Paardekooper op 28 feb. 2020 09:48
"Is het boekje ook in het Italiaans?"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje