Terug naar overzicht

Deze korte animatiefilms over de dood moet je zien...

27/02/2017
Redactie
Delen:
animatiefilms over de dood

In boeken, films en andere verhalen wordt het thema doodgaan vaak belicht. Eerder hebben wij de film Borrowed Time ontdekt, die de impact van de dood laat zien op de achterblijver. Inmiddels hebben wij nog zes bijzondere korte animatiefilms over de dood gevonden. In elk fragment komt de dood op zijn - of haar - eigen manier naar voren: bijvoorbeeld als herinnering of als personage. En dat zorgt voor animatiefilms over de dood met ieder hun eigen verrassende afloop...

Zes animatiefilms over de dood

Al vanaf de Middeleeuwen komt de dood in verhalen voor als personage. Denk maar aan Magere Hein of de geesten uit A Christmas Carol van Charles Dickens. De Dood kan verleidelijk en gevaarlijk zijn, confronterend of juist heel lief. Soms is de Dood juist niet te zien, maar de impact van het overlijden des te meer. Die verschillende verbeeldingen van de Dood zijn ook te zien in de animatiefilmpjes hieronder.

The Life of Death

In The Life of Death laat Marsha Onderstijn zien dat het 'leven' van de Dood nog niet zo simpel is. Hoe kan je vrienden worden met het Leven als je zelf de Dood bent? Het resultaat is een ontroerende animatie:

The Piano

In The Piano speelt een man de bekende tonen van Yann Tiersen, welke je wellicht zult kennen van de film Amelie. Al snel wordt hij bijgestaan door mooie, moeilijke en ontroerende momenten uit zijn verleden.

Father & Daughter

In dit verhaal wordt de muziek van Tord Gustavsen gecombineerd met een animatie van Dudok de Wit. Zoals de titel verklapt, gaat het over een meisje en haar vader... En over hoe gemis zich ontvouwt door de jaren heen.

The Tale of the Three Brothers

The Tale of the Three Brothers uit de Harry Potter-reeks vertelt het verhaal over drie tovenaarbroers, die een gevaarlijke rivier willen oversteken. Ze toveren een brug om over te steken en komen dan de Dood tegen. Aangezien zij hem te slim af zijn geweest, mogen ze ieder een beloning kiezen. Maar kun je aan de Dood ontsnappen?

Coda

Een hele andere setting geeft de animatie Coda van Alan Holly. Deze prijswinnende film laat zien hoe je plotseling overvallen wordt door de Dood. En dan? Hoe kun je het einde begrijpen? Kan je nog iets meer tijd winnen?

Up!

Sommige mensen kunnen je inspireren om het beste uit het leven te halen. Ook wanneer diegene overlijdt, kun je dromen waarmaken en dat laat deze film treffend zien. Voor wie Up! nog niet kent: dit fragment moet je gezien hebben. En voor wie Up! wel kent, laat je opnieuw meevoeren door dit verhaal over Carl en zijn vrouw Ellie...

Mooi hè? Wij van de redactie zijn ontroerd door deze animatiefilms over de dood. Welke animatiefilm spreekt jou het meeste aan en waarom? Welk verhaal vind jij bij de Dood passen? Of zou jij de Dood anders verbeelden als personage? We horen het graag van je. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje