Terug naar overzicht

9 voorbeelden van persoonlijke herinneringsproducten

02/01/2018
Jesse van de Ven
Delen:
10 voorbeelden van persoonlijke herinneringsproducten

Er zijn verschillende mooie manieren om een dierbare overledene op een tastbare wijze te herinneren. Je kunt bijvoorbeeld zelf een persoonlijk aandenken maken of een tastbare herinnering laten creëren door een professional. Er is ontzettend veel mogelijk en wij geven je bij deze wat voorbeelden van persoonlijke herinneringsproducten.

Een persoonlijk portret

Uiteraard kun je een mooie foto van jouw overleden dierbare ophangen. Maar heb je er ook wel eens aan gedacht om een portret te laten schilderen? Dit kan natuurlijk in veel verschillende vormen en stijlen en het resultaat verschilt per kunstenaar. Bekijk daarom altijd goed het portfolio van de portretschilder en bespreek je wensen. Tip van de redactie: laat je dierbare op kunstzinnige wijze vereeuwigen door Monique van Wijk. Zij werkt in drie verschillende stijlen, namelijk in kleur, in wittinten of louter met potlood. Ze maakt prachtige gelijkende portretten aan de hand van foto’s en gesprekken met nabestaanden. Zo vereeuwigt ze jouw geliefde, met respect en gevoel voor jouw verhaal.

Versteende as

Een andere manier om je dierbare te herinneren is aan de hand van persoonlijke objecten. Bij Studio Zand maken ze prachtige sieraden en objecten van versteende as. De as is getransformeerd in een porseleinen object om te bewaren, te koesteren en te herinneren. Het is ook mogelijk lichtjes of herinneringskommetjes met een persoonlijke tekst te laten maken.

Omhuld met je dierbare

Hoe fijn is het om jezelf te kunnen omhullen met een dierbare herinnering? Bij Paulissimo kun je een shawl laten maken met een fotoafdruk van diegene die jij wilt dat je warm houdt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een landschap of plek waar je mooie herinneringen aan hebt. Een warme troost die je altijd bij je kunt dragen zonder dat opvalt dat het een herinneringsproduct voor jou is.

Warme herinneringsproducten

Een andere manier om je dierbare dichtbij je te houden is aan de hand van een bedrukte knuffel, deken of kussen. Het idee is vergelijkbaar met de shawl. Studio Milu ontwerpt en maakt duurzame, zachte producten voor troost, herinnering en afscheid. Speciaal voor kinderen ontwierpen zij de Loving Doll. De knuffel wordt aan de hand van eigen aangeleverde foto’s op maat gemaakt van 100% biologisch katoen. De Loving Doll helpt kinderen om warme herinneringen aan dierbare mensen dichtbij zich te houden. De knuffel biedt troost en veiligheid.

Herdenkingskastje

Anders dan anders: een herdenkingskastje waarin je allerlei dierbare herinneringen kunt bewaren. Dat ene briefje, die mooie foto of sieraden van je overleden dierbare. Beeldend kunstenares Monique van Stokkum maakt onder andere kleurrijke kastjes en objecten die bij de overledene passen. Nabestaanden kiezen zelf wat het beste bij hun beleving en wensen past.

Voor de beschildering van de objecten gaat de kunstenares uit van het idee dat elk mens een eigen levenspad bewandelt. Zo heeft ieder herinneringskastje dat ze maakt een eigen kleur en thema en past het bij de overledene. Sommige objecten hebben (geheime) openingen als deurtjes of een klepje waar bijvoorbeeld briefjes in gestopt kunnen worden. Ook is het mogelijk een kleine holte erin te laten verwerken voor het plaatsen van een kleine urn.

Een levend monument

Je kunt met de as van je overleden dierbare nieuw leven creëren. De as bevat namelijk natuurlijke stoffen die kunnen dienen als voedingsbodem voor verschillende bomen en heesters. Je kunt dus een eigen boom laten groeien ter herinnering aan je dierbare. Kijk maar eens bij het bedrijf Mijn Boom.

De boom kan je laten plaatsen op een begraafplaats, in een park of in je eigen tuin en als je kiest voor een kleine boom of heester heb je ook de mogelijkheid om hem op je balkon of dakterras te zetten. Zo heb je tientallen jaren een tastbare herinnering aan je dierbare. Een levend monument dat met de seizoenen verandert en in de lente symbool staat voor nieuw leven.

Kunstzinnig hergebruik

Overledenen laten vaak veel tastbare herinneringen achter. Kleding, servies, meubilair, foto’s; noem maar op. Veel spullen worden verdeeld onder de nabestaanden of verdwijnen op zolder. Je kunt die spullen echter ook nieuw leven inblazen door bijvoorbeeld de kleding van overledenen te laten verwerken in een persoonlijk kunstwerk. Dit maakt ‘Bij Jennemie’ mogelijk. Het mooie is dat je zelf mee kunt werken aan het kunstwerk. Waardoor ook het maakproces kan helpen bij de verwerking van je verdriet. Bovendien maakt dat het eindresultaat nóg persoonlijker.

Een gedenklantaarn

Licht symboliseert het leven en een herinnering die nooit dooft. Aan dit idee geeft Atelier De Lampion invulling door lichtobjecten van glas te maken. Zo kun je altijd een mooi kaarsje opsteken. In samenspraak wordt er een abstract of figuratief ontwerp op maat gemaakt met verschillende technieken als glas-in-lood en glasverlijming. Het resultaat is altijd weer een persoonlijk gedenkmonument.

Herdenkingssieraad of beeldje

Het is natuurlijk ook mogelijk een persoonlijk sieraad als een ketting of armband te laten maken met eventueel de as van de overledene erin verwerkt. Er zijn veel verschillende leveranciers en kunstenaars die allemaal hun eigen stijl en werkwijze hebben.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sieraad van Memto’s. Deze sieraden en objecten hebben veelal een ruige, aardse look en worden altijd in samenspraak met de nabestaanden gemaakt. Ze maken de armbandjes, kettingen en herdenkingsbeeldjes met de hand. Ieder sieraad is dus uniek en persoonlijk.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Giegie op 7 aug. 2018 02:35
"Mijn wijlen zus droeg altijd een speciale armband om voor circa 9 jaren. De armband was haar zo geliefd. Het enige waarin ik daarom interesse voor had was haar armband toen ze voorgoed afscheid van ons nam. Deze armband heb ik met losse diamanten versierd, omdat ze altijd al graag een diamanten sieraad wilde."

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje