0
Terug naar overzicht

Uitvaart met ruzie in de familie: tips & adviezen

02/04/2024
Redactie
Delen:
uitvaart met ruzie in de familie

Wat als er iemand in de familie overlijdt en je blijft over met familieleden die onderling een conflict hebben of je hebt zelf een conflict met een familielid? Ai, dat is inderdaad een lastige. Eén ding is zeker: er zullen zaken geregeld moeten worden voor het afscheid. Daar kom je niet onderuit. Een uitvaart is al emotioneel genoeg. Laat staan een uitvaart met ruzie in de familie. Daarom geven wij je diverse tips en adviezen die je kunnen helpen als er conflicten zijn.

Zie het als een moment om dichter tot elkaar te komen

Je kunt hardnekkig vasthouden aan dat ene conflict en je koppigheid blijven voeden, maar je kunt ook proberen dit overlijden te zien als een moment om dichter tot elkaar te komen als familie. Ja, er is ruzie en ja: er zijn misschien hele vervelende dingen gezegd en gebeurd. Maar... houden jullie diep van binnen niet heel erg veel van elkaar? En houden jullie niet evenveel van de persoon die overleden is? Genoeg reden om samen eens goed te gaan zitten en te praten over jullie ruzie. Door hier met elkaar over te spreken, stel je je voor elkaar open en door je voor elkaar open te stellen, kun je des te beter samenwerken om er een mooi afscheid van te maken.

Water bij de wijn doen

Mocht bovenstaande niet lukken en moet je toch samen dingen regelen voor het afscheid? Probeer dan naar elkaar te luisteren en allebei een beetje water bij de wijn te doen. Probeer niet krampachtig vast te houden aan je eigen keuzes, maar kom tot compromissen. Wil jij bijvoorbeeld de kist geheel beschilderd hebben in alle mogelijke kleuren en wil de ander de kist liever blanco houden? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een paar subtiele schilderingen op de kist te plaatsen. Ook een idee: ga eens rond de tafel zitten met een ondernemer die kisten ontwerpt, wie weet heeft hij of zij een goed voorstel om jullie ideeën op een mooie manier samen te voegen of heeft hij andere ideeën die jullie beiden mooi vinden.

Sluit niemand van de familie uit

Iedereen in de familie heeft recht op zijn of haar persoonlijke momentje van afscheid, ook al is er sprake van een uitvaart met ruzie in de familie. Is het conflict echter zo groot dat jullie beter niet in dezelfde ruimte kunnen zijn? Zorg er dan op zijn minst voor dat het betreffende familielid op een ander moment afscheid kan nemen. Als jij er zelf niet bent bijvoorbeeld. We weten zeker dat je hier aan het einde van het traject -of in een later stadium- een goed gevoel aan overhoudt. Afscheid nemen kan immers maar een keer en dat geldt voor iedereen.

Zorg voor een heldere taakverdeling

Als er sprake is van een uitvaart met ruzie in de familie, is het misschien niet prettig om in de voorbereidingen naar dit moment toe de hele tijd met elkaar geconfronteerd te worden. Als dit inderdaad het geval is, dan kun je ervoor kiezen om even samen te gaan zitten voor een heldere taakverdeling. Wie wil wat doen en hoe zien jullie dit voor je? Als helder is wat jullie willen en op welke manier, dan kan ieder voor zich bepaalde taken afhandelen. Belangrijk is wel om onderling zo nu en dan contact te hebben, zodat alles op de juiste manier op elkaar aansluit. En nóg belangrijker: houd rekening met de (uitvaart)wensen van jullie dierbare bij elk besluit dat jullie nemen.

Schakel een objectief persoon in bij een uitvaart met ruzie in de familie

Soms is het prettig om iemand anders, die iets verder van de situatie afstaat en dus objectief is, in te schakelen bij een uitvaart en ruzie in de familie. Deze persoon handelt niet vanuit emotie maar vanuit redelijkheid. Ook kan hij of zij ervoor zorgen dat de focus blijft liggen op hetgeen dat op dat moment het belangrijkste is: het afscheid. Je kunt hierbij denken een professionele mediator, of een gedeelde vriend of vriendin.

Denk na over waar mensen gaan zitten

Weet je zeker dat het niet verstandig is om bepaalde mensen met elkaar te mengen, maar weet je ook zeker dat de overledene als wens had om hen allebei aanwezig te laten zijn op de dag van het afscheid? Zorg er dan voor dat je tijdens de ceremonie een dusdanige indeling maakt, dat zij niet naast elkaar hoeven te zitten. Door van tevoren een indeling te maken voor de zitplaatsen, voorkom je op de dag zelf dat hier conflicten over ontstaan.

Stel de uitvaartondernemer op de hoogte

De uitvaartondernemer is de persoon die zowel op de dag zelf als tijdens de voorbereidingen een oogje in het zeil houdt. Maak bespreekbaar wat er gaande is binnen de familie, zodat hij of zij rekening kan houden met de situatie. Zeg eerlijk dat bepaalde personen niet goed met elkaar overweg kunnen. Dan kan de uitvaartondernemer hier rekening mee houden.

Ruzie over de erfenis

Jullie zullen niet de eersten zijn die als familie met dit scenario te maken krijgen: ruzie over de erfenis die de persoon in kwestie heeft nagelaten. Toch kun je hier echt wel samen uitkomen. Hoe? Dat lees je in ons artikel 'Ruzie over de erfenis voorkomen'.

Heb jij naast bovenstaande tips zelf nog goede, aanvullende tips? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje