0
Terug naar overzicht

Uitvaart in besloten kring

01/04/2019
Redactie
Delen:
Uitvaart in besloten kring

Het is echt niet zo dat per definitie alle kennissen en vrienden uitgenodigd moeten worden voor een uitvaart. Je hebt namelijk ook zoiets als een uitvaart in besloten kring. Hierbij organiseer je de begrafenis of crematie zo, dat enkel de meest intieme kring aanwezig is op deze dag.

Wat wil je zelf?

Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je de uitvaart voor ogen ziet. Wil je bijvoorbeeld ook die twaalf collega's en de kids van je tante bij je afscheid aanwezig hebben, of heb je het liever wat kleiner en ga je dus voor een uitvaart in besloten kring? Zorg dat je van te voren aangeeft wat je wensen zijn en weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Misschien wil je bijvoorbeeld de uitvaartkosten wel laag houden. Door voor een uitvaart in besloten kring te kiezen zullen de kosten hoogstwaarschijnlijk een stukje lager uitvallen.

De voor- en nadelen van een uitvaart in besloten kring

Elke keuze gaat gepaard met zowel voor- als nadelen, zo ook deze vorm van afscheid nemen. Als voordeel noemden we het punt 'kostenbesparing' al. Daarnaast zorgt een uitvaart in besloten kring er ook voor dat er een meer persoonlijke en intieme sfeer ontstaat en iedereen op de dag zelf meer de mogelijkheid heeft om rustig met elkaar te praten, omdat er simpelweg minder mensen zijn. Een klein nadeel kan zijn dat mensen zich beledigd zouden kunnen voelen omdat ze niet mogen komen.

Voor een tussenweg kiezen

Je kunt ook nog voor een tussenweg kiezen. Zo zou je er voor kunnen kiezen om wel een condoleancebezoek of afscheidsplechtigheid te plannen, bijvoorbeeld de avond voor de uitvaart, waarbij iedereen afscheid kan nemen en kan condoleren. Vervolgens heb je de dag erna de uitvaart in besloten kring. Zo heb je bij het ene onderdeel wel alle gasten erbij en bij het andere onderdeel alleen een intiem gezelschap.

Hoe geef je dit aan op de rouwkaart?

Als je besluit voor een uitvaart in besloten kring te gaan, is het belangrijk om dit aan te geven op de rouwkaart. De rouwkaart stuur je in principe naar alle familieleden, kennissen en vrienden. Je kunt dit bijvoorbeeld middels de volgende berichtgeving aangeven:

"Peter had een intieme uitvaart als wens, de crematie zal daarom in besloten kring plaatsvinden."

Je kunt op deze kaart wel je adres vermelden, zodat mensen toch nog een condoleance kaart kunnen opsturen om hun deelneming te betuigen. Let op: zet op de kaart bij de mensen die wel zijn uitgenodigd dat zij wel welkom zijn voor het afscheid en vermeldt het betreffende adres van de uitvaartlocatie. Vind je het lastig om een rouwkaart te schrijven? Lees dan ook eens ons artikel 'Wat zet je op de rouwkaart'.

Overigens is het ook een optie om de groep die je niet wilt uitnodigen na de uitvaart een kaart te sturen waarop je aangeeft dat de uitvaart inmiddels heeft plaatsgevonden in besloten kring.

Wij zijn benieuwd: wat zou jouw voorkeur hebben? Een uitvaart in besloten kring of een crematie of begrafenis met een relatief groot aantal mensen?

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Freddy Deschrijver op 24 sep. 2019 23:46
"Geachte heer ik heb een testament laten opmaken bij meester van Leuven en Meester Hans van overloop dat ik en mijn echtgenote willen datniet dat famie Deschrijver fniietamilie Deschrijver en de brug mortsjel worden op de hoogte gebracht bij ons overlijden ik en mijn echtgenote willen dat de crematie in aller stilte wordt uitvoert door begrafenisondernemer André lechand u licht alleen familie van reeth meester van Leuven en Meester Hans van overloop zorg er voor dat mijn erfenis wordt beheerd door meester van Leuven zo dat kan zorgen voor een crematie in aller stilte zonder familie Deschrijver en de brug mortsel alleen met familie van reeth"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje