0
Terug naar overzicht

Vrouw houdt de uitvaart van haar vader geheim

25/01/2024
Redactie
Delen:
Vrouw houdt de uitvaart van haar vader geheim

In een opmerkelijke rechtszaak in Rotterdam heeft een vrouw een schadevergoeding van 2.000 euro opgelegd gekregen, omdat ze de crematie van haar vader heeft verzwegen voor haar broer.

Vader is al gecremeerd

Na het overlijden van hun vader op 12 oktober 2020, weigert de zus haar broer, met wie ze al jarenlang in een ruzie verwikkeld is, te informeren over de uitvaart. De vader overleed in het ziekenhuis, met zijn zoon aan het bed. De uitvaart werd daarna geregeld door de dochter. Drie dagen na het overlijden laat ze echter opzettelijk niks meer weten. Haar broer besluit om een kortgedingrechter in te schakelen en op 19 oktober komt de zaak voor. Daar krijgt hij te horen dat zijn vader reeds op 16 oktober is gecremeerd.

Vervolgprocedure

In een vervolgprocedure eist de broer, vier jaar na de geheime crematie, een immateriële schadevergoeding van 8.000 euro, omdat hij de uitvaart van zijn vader heeft gemist. Ook wil hij de kosten van een urn die hij heeft laten plaatsen op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam vergoed krijgen. De rechter veroordeelt de zus op basis van ongeschreven rechtsregels voor fatsoenlijke omgang in dit soort situaties en wijst op artikel 8 lid 1 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht op respect voor privé-, familie- en gezinsleven waarborgt. Ondanks de verstoorde familieverhoudingen oordeelt de rechter dat de zus haar broer had moeten informeren over de uitvaart, omdat hij hier immers herhaaldelijk om heeft gevraagd. Ook weerlegt de rechter het argument van de zus over coronamaatregelen die destijds van toepassing waren. Volgens haar mocht er helemaal niemand aanwezig zijn bij de uitvaart, maar dit klopt niet.

Hij wilde per se begraven worden! Of toch niet ...

Naast het feit dat de zoon geen afscheid heeft kunnen nemen, was volgens hem de wens van hun vader om begraven te worden en niet gecremeerd. Zijn zus heeft hier echter wat anders over te zeggen. Volgens haar zou hun vader bij leven hebben verklaard dat een crematie ook prima is. Omdat er niets is vastgelegd door de vader, is volgens de rechter geen duidelijkheid over die laatste wens. Er valt dus niet uit te sluiten dat hij op het laatste moment van gedachten is veranderd.

Je uitvaartwensen vastleggen = belangrijk!

We schreven eerder over hoe belangrijk en fijn het voor jezelf en je nabestaanden kan zijn om nú al je uitvaartwensen op papier te zetten. Het vastleggen van uitvaartwensen in bijvoorbeeld een uitvaartplanner en/of het opstellen van een testament zijn waardevolle instrumenten om te zorgen voor een respectvolle afwikkeling van zaken na het overlijden én om (potentiële) spanningen en conflicten binnen families te voorkomen.

Uitvaart met ruzie in de familie: tips & adviezen

Het is zeker een uitdagende situatie wanneer er binnen de familie een conflict speelt of wanneer er persoonlijke onenigheden zijn, en dan komt ook nog het overlijden van een familielid om de hoek kijken. Het is onvermijdelijk dat er zaken geregeld moeten worden voor het afscheid, en dat brengt al genoeg emoties met zich mee. Een uitvaart organiseren met conflicten binnen de familie maakt de situatie nog complexer. Om je te ondersteunen in deze moeilijke tijd, delen we in het artikel 'Uitvaart met ruzie in de familie: tips & adviezen' verschillende tips en adviezen die kunnen helpen bij het omgaan met conflicten in dergelijke situaties.

Bron: Meldpunt, AD

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje