Terug naar overzicht

Zes voorbeelden van unieke grafmonumenten

22/01/2018
Redactie
Delen:
unieke grafmonumenten

Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van grafmonumenten. Je kunt variëren in materiaal en vorm om zo tot een bijzondere, persoonlijke grafsteen te komen. Wij geven ter inspiratie zeven voorbeelden van unieke grafmonumenten. Grafmonumenten hoeven allang niet meer standaard van steen te zijn. Meer en meer worden grafmonumenten een weerspiegeling van de overledene. Beeldend kunstenaars, steenhouwers en andere ambachtslieden helpen bij het vervaardigen van een persoonlijk en dus uniek grafmonument. Van natuursteen tot staal of mozaïek, van groots tot bescheiden, robuust of juist fijn.

Een sterk staaltje

Je kunt ook kiezen voor een gedenkmonument van staal. Kunstenaar Jeroen Stok van Memorabel Afscheidsmonumenten maakt persoonlijke gedenkmonumenten, veelal vervaardigd uit staal. Zijn verhaal: “Als kunstenaar maakte ik een monument voor mijn vader. Na een leven ‘in de metaal’ moest het vanzelfsprekend van staal worden gemaakt.” Sindsdien maakt Jeroen met regelmaat unieke grafmonumenten. Jeroen Stok werkt met RVS in combinatie met glas en roestvrij staal. De uitwerkingen verschillen sterk omdat ze zo ontzettend persoonlijk zijn.

Unieke grafmonumenten van glas

Een ander bijzonder materiaal dat steeds vaker wordt verwerkt in grafstenen is glas. De mogelijkheden zijn breed en er zijn dan ook verschillende kunstenaars die glazen grafmonumenten maken. Gedenkkunstenaar Brenda Bleijenberg maakt al sinds 1999 glaskunst voor gedenkmonumenten. Ze is gespecialiseerd in het maken van vlinders in verschillende soorten en maten. Je kunt ze bijplaatsen op een grafsteen, maar je kunt Brenda ook een volledig grafmonument laten maken. Dit gaat altijd in samenspraak, om zo tot een persoonlijk ontwerp te komen. Om te laten zien dat je met glas veel kanten op kunt, noemen we nog een voorbeeld van grafkunst vervaardigd uit glas. Amazing Projects werkt ook altijd met glas, maar ze gaan de combinatie met andere materialen niet uit de weg. Ze maken robuuste maar ook verfijnde ontwerpen.

Een steengoed verhaal

Je kunt natuurlijk ook verschillende materialen combineren om tot een uniek grafmonument te komen. Grafkunstenaar Christine Kortland werkt met steen maar ook met brons, cortenstaal, rvs én glas. Je hoeft natuurlijk niet al dit materiaal in één grafmonument te verwerken, maar het kán wel. Daarnaast beheerst Christine de ambachtelijke techniek van het letterhakken in steen. Alle teksten, namen en data worden met de hand gehakt. Maar de persoonlijke insteek van Christine is misschien nog wel doorslaggevender in het maken van unieke grafstenen. "Elke grafsteen en elk grafmonument is uniek en persoonlijk, uw wensen staan centraal. Samen bespreken we de ontwerpen en zo ontstaat er een beeld dat uw verhaal vertelt."

Fluweelzacht beton

Bij beton denk je wellicht niet meteen aan een zachte en serene uitstraling. Niets is echter minder waar want beton is in haast alle mogelijke vormen te gieten. De uitstraling kan hard en sterk zijn, maar ook glad en fluweelzacht. Ine Mulder van Monumentalista werkt in haar ontwerpen graag met beton. Een mooi voorbeeld van een uniek grafmonument van beton zie je in de slideshow. Het bestaat uit meerdere delen waardoor er een diepte ontstaat. Bovendien zie je dat het beton inderdaad een zachte, vloeiende uitstraling heeft.

Kinderspel

Een ander uniek grafmonument is het ontwerp voor een kindergraf van Leonie Brinks van Blue Notes. Ze liet zich hierbij inspireren door een kindertekening. In het ontwerp komt het speelse van kinderen duidelijk terug. Een vrolijk blokkenspel maar toch ingetogen en modern. Bovendien kan de positie van de blokken naar eigen inzicht worden aangepast. Naast dit ontwerp, maakt Leonie ook andere gedenkmonumenten, veelal met een strakke uitstraling.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje