Het is vandaag Wereld Kinderkanker Dag. Op deze dag staan we stil bij alle kinderen die met kanker te maken krijgen. Maar hoe leg je een kind uit wat kanker is? En hoe maak je het begrijpelijk voor broertjes, zusjes of klasgenootjes? Wij hebben een aantal speciale initiatieven opgezocht die kanker begrijpelijk maken voor kinderen en hun omgeving.
Hallo, ik heb kanker
Speciaal voor kinderen en tieners maakte de EO in samenwerking met de VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker) de serie 'Hallo, ik heb kanker'. In deze serie volg je vier tieners met kanker: Cahterine, Daimon, Rachel en Julian. Zij laten van dichtbij zien hoe het is om kanker te hebben en hoe ze hier mee om gaan. Zo zie je in de serie hoe Julian zijn dertiende verjaardag viert. Bijzonder, want niemand had gedacht dat hij zijn verjaardag zou halen. Ook zie je hoe de vijftienjarige Rachel het liefst op pad gaat met vriendinnen om even te vergeten dat ze ziek is. Presentatrice Anne-Mar Zwart stelt de tieners vragen die vaak niet gesteld durven worden. Benieuwd naar de serie? De EO zendt de serie tot en met 17 februari dagelijks uit. Kijk om 17.15 op Zapp, of kijk eerdere afleveringen terug.
Paultje en de draak
Voor jongere kinderen (vanaf 5 jaar) kan zo'n serie nog moelijk te begrijpen zijn. Voor hen is de animatiefilm 'Paultje en de Draak' gemaakt. In de film krijgt de negenjarige Paultje te horen dat hij kanker heeft. Om het begrijpelijk te maken voor Paultje legt de dokter uit dat kanker een gemene draak is die hij moet verslaan. Paultje wordt een ridder en gaat op een avontuurlijke reis door een magisch bos om de draak te vinden. Hij krijgt hulp van verschillende wezens waaronder de blauwe medicijnmannetjes en de klunzige Chemo Bob. Bijna drie jaar deden Albert 't Hooft en Paco Vink van animatiestudio Anikey over de productie van de film. Zij baseerden de hoofdpersoon op de échte Paultje, die tien jaar was toen hij kanker kreeg. Zijn vader benaderde de animatiestudio met de vraag of er een mooie animatiefilm gemaakt kon worden over de ziekte. Het werd een film die educatief is én leuk is om te kijken.
KanjerKetting
Alle kinderen met kanker krijgen rond Wereld KinderKanker Dag een speciale kraal. Deze kraal hoort bij de KanjerKetting die kinderen met kanker krijgen. Voor iedere behandeling, zoals chemotherapie, een injectie of prik of een bloedtransfusie, krijgen de kinderen een kraal. Deze kralen worden aan een ketting geregen. De kralen helpen kinderen te begrijpen wat er met hen gebeurt, maar ze worden ook door ouders gebruikt om kinderen voor te bereiden op wat hen te wachten staat. Ook maken de kralen de ziekte bespreekbaar. Aan de hand van de kralen kunnen kinderen zelf hun verhaal vertellen aan familie, vriendjes of klasgenootjes.
Om kanker begrijpelijk te maken voor kinderen en hun omgeving kun je natuurlijk ook een speciale familiemiddag plannen of een interactieve les houden op school. Heb jij nog meer initiatieven? Deel ze hieronder.
Bron: EO, Anikey, KanjerKetting
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.