0
Terug naar overzicht

Hoe doet de juf of meester dat?

05/10/2018
Redactie
Delen:
De impact van een verlies bij kinderen

Leerkrachten hebben een grote uitdaging als de school geconfronteerd wordt met verlies. Het kan zijn dat een leerkracht of een kind uit de klas overlijdt door een ziekte of ongeval. Of dat een broer(tje), zus(je) of een ander familielid van een kind uit de klas overlijdt. Wat doe je dan als juf of als meester?

De impact van een verlies bij kinderen

De impact van een verlies bij kinderen is groot. De juf of meester is als een veilige haven voor de kinderen. En als het om een verlies van een kind of collega van school gaat ben je als leerkracht zelf ook verdrietig. Dat mag je dan ook gerust laten zien. Daardoor merken kinderen dat huilen mag en dat het heel normaal is om verdrietig te zijn. Let er wel op dat je jezelf ook laat steunen. Het diepe verdriet kun je beter laten zien bij collega’s, zodat kinderen wel blijven voelen dat je er bent voor hén.

Het is ook goed om helder en duidelijk te vertellen wat er gebeurd is, want de fantasie van kinderen is altijd erger dan de realiteit. Het rouwproces van kinderen verschilt per leeftijd. Kinderen tot een jaar of 6 hebben nog geen besef van de dood. Ze snappen de impact nog niet en begrijpen niet zo goed wat er wordt bedoeld met ’voor altijd’. Vanaf 10 jaar beginnen kinderen het besef te krijgen wat ‘dood zijn’ en ‘voor altijd’ betekenen.

Steun van de juf of meester en klasgenootjes

Wat kinderen nodig hebben verschilt niet alleen per kind, maar ook per moment. Het kan zijn dat het voor een kind vooral fijn is dat terwijl er thuis zoveel gaande is, het op school even ‘normaal’ is. Dat het kind lekker kan spelen en focussen op leren. Een ander moment kan het voor een kind juist fijn zijn om even bij de juf of meester een gesprekje te kunnen houden. Het doet enorm goed als het kind voelt dat het gezien wordt. Ook voor de klasgenootjes is het fijn om te weten dat zij met vragen over het verlies gerust bij de leerkracht terechtkunnen. De rol van klasgenootjes is heel belangrijk. Betrek de klasgenootjes erbij, zodat het kind weet dat ze meeleven. Een mooie manier om dit te doen is door een collage te maken van tranen. De leerkracht leest het verhaal van Uil en tranenthee voor en vraagt aan de kinderen om ook een traan te tekenen en op te schrijven wat zij voor verlies hebben meegemaakt.

Overdracht door de jaren heen

Het is erg belangrijk dat er op school door de jaren heen rekening wordt gehouden met het feit dat verlies van een ouder of een ander familielid enorme impact heeft op een kind. Het maakt een groot verschil in het verdere leven van een kind als ze door school gesteund worden en leren om een verlies te begrijpen en er mee om te gaan. Als ze het heel jong hebben meegemaakt moeten ze er als ze wat ouder zijn namelijk opnieuw aan leren relateren met het begripsvermogen dat ze dan hebben. Daarom is goede overdracht door de jaren heen belangrijk.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Boukje Canaan op 7 okt. 2018 06:36
"Er is een goed boek uitgekomen dat voor kinderen en leerkrachten geschikt is. De leerkracht wordt dan gezien alszijnde hulpouder. Doorleefboek van Ellen Dreezens Ik interviewde haar over dit boek Zeer indrukwekkend."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje