Terug naar overzicht

Wat geef je mee op een kinderuitvaart?

02/08/2017
Redactie
Delen:
kinderuitvaart

Een kinderuitvaart is een onderwerp waar niet makkelijk over gepraat wordt, en dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Juist daarom is het belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden en ook op dit gebied inspiratie te bieden. In dit artikel: wat kun je meegeven in het kistje op een baby- of kinderuitvaart?

Wat is toegestaan?

Het meegeven van voorwerpen in of op de uitvaartkist is een veelvoorkomend ritueel op uitvaarten. Een tekening van een (klein)kind, een sieraad, knuffel of gebruiksvoorwerp: het gebeurt allemaal en is - onder voorwaarden - ook toegestaan. Op een kinderuitvaart kun je bijvoorbeeld denken aan het toevoegen van een favoriete knuffel of pop. Wettelijk mag het, maar veel begraafplaatsen hanteren eigen regels om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Zo is het doorgaans niet toegestaan om stoffen die niet of slecht oplossen in het milieu toe te voegen. Ook als het om een crematie gaat mogen zich geen kunststoffen of glazen voorwerpen in de kist bevinden. Ook apparaten met batterijen of accu's zijn niet toegestaan.

De uitvaartkist beschilderen

Wanneer er andere kinderen op de uitvaart aanwezig zijn, is het misschien een idee om ze een of meerdere mooie tekeningen te laten maken. Ook bieden verschillende kistenmakers de mogelijkheid om de uitvaartkist te beschilderen of erop te tekenen. Met name voor kleine kinderen is dit een goede manier om hun gevoel te uiten en tegelijkertijd een boodschap achter te laten. Dit kan ze helpen het verdriet een plaatsje te geven.

Ballonnen en aankleding

Maar er kan ook op andere manieren voor gezorgd worden dat de uitvaart op een waardige en bij het kind passende manier aangekleed wordt. Vaak worden er ballonnen, vliegers of wensballonnen opgelaten. Ook deze kunnen voorzien worden van een eigen tekstje of boodschap. In essentie is dit natuurlijk ook een manier om iets mee te geven. Wat betreft de aankleding kun je denken aan een knutselhoek voor de kleintjes, of een sweet table waar snoepjes en gebakjes kunnen worden aangeboden waarvan het kind hield.

Advies inwinnen

Naast een knuffel of pop kun je er ook over denken om een ander voorwerp met emotionele waarde mee te geven. Een favoriet dekentje of (houten) speelgoed kan ook goed.  Zolang het materiaal vergankelijk is, dan is het meestal geen probleem. Op voorhand kun je altijd advies inwinnen, zo weet je het altijd zeker. Op onze inspiratiepagina vind je meer ideeën die wellicht bruikbaar zijn. We realiseren ons dat al dit geboden advies een kinderuitvaart niet minder zwaar maakt, maar we hopen desondanks dat we een helpende hand konden bieden.

Delen:
RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje