0
Terug naar overzicht

10 x Een overleden dierbare herdenken op je bruiloft

06/06/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
bloem op lege stoel bruiloft

Het gemis van een overleden dierbare gaat nooit helemaal weg. Op sommige dagen kun je de afwezigheid van een speciaal persoon echter nóg meer voelen. Bijvoorbeeld op verjaardagen, diploma-uitreikingen én natuurlijk op de dag die vaak wordt omschreven als de mooiste dag uit iemands leven: je bruiloft! Ter inspiratie delen wij 10 ideeën om een overleden dierbare te herdenken op je bruiloft.  

10 x Overleden dierbare herdenken op je bruiloft

1. Draag iets wat van de overledene was

Een bijzondere manier om een overleden dierbare te herdenken op je bruiloft is door een speciaal kledingstuk van hem of haar te dragen. Denk aan iets subtiel zoals een stropdas, manchetknopen van vader of opa, sieraden of de sluier van moeders of oma. Je kunt ook een stuk stof van de kleding van je dierbare aan de binnenkant van je pak of trouwjurk laten naaien. Op deze manier draag je je dierbare letterlijk met je mee naar het altaar.

trouwjurk Bron: Pinterest

2. Een foto- of videopresentatie

Maak een presentatie van foto's en/of video's van de overledene en speel deze af tijdens de receptie. Het geeft gasten de kans om de overledene te leren kennen en verklaart waarom deze persoon zo belangrijk was voor jou. Het gebeurt ook wel eens dat de overledene bij leven al een videoboodschap had opgenomen voor deze speciale dag. Hoe mooi is het om deze te tonen op de dag zelf?

3. Gedicht of lied ter ere van de overledene

Draag een speciaal gedicht op aan de overledene of benoem je dierbare in je speech. Je kunt het hebben over de bijzondere herinneringen en vergeet vooral de anekdotes niet. Het kan worden voorgelezen door een familielid, vriend of door een professionele uitvoerder. Je kunt het natuurlijk ook zelf voordragen. Of wijd een mooi nummer aan je dierbare. Dit kan een lied zijn dat de overledene graag hoorde of een nummer dat kenmerkend was voor jullie band. Wellicht wil je op het nummer ook een dans opdragen aan degene die je mist op je bruiloft.

Tip: Luizter biedt op maat gemaakte Luizterverhalen en denkt graag met jou mee over de muzikale invulling.

4. Moment van stilte

Plan een moment om stil te staan bij wat de overledene voor jou heeft betekend, voorafgaand aan de hiervoor genoemde video bijvoorbeeld. Dit kan door een gebed, een lied of één minuut stilte. Leg aan de gasten uit waarom je een moment van stilte vraagt. Als passend ritueel kun je een kaarsje aansteken om het moment van stilte symbolisch 'af te trappen'.

5. Een stoel vrijlaten voor de overledene

Reserveer een speciaal plaatsje voor de foto van de overledene op je bruiloft. Op deze manier is hij of zij er toch nog een beetje bij. Plaats bloemen of een kaarsje bij de foto op de stoel. Zijn er meer overleden dierbare die je mist op je bruiloft? Dan kun je de stoelen eventueel naast elkaar plaatsen. Wil je liever geen foto's, omdat je dit net iets te confronterend of emotioneel vindt? Dan kun je er ook voor kiezen om een mooi naamkaartje op de stoelen te plaatsen of een veelzeggend item dat van de overledene was. 

overleden dierbare herdenken op je bruiloft - pinterest- remembermeBron: Pinterest

6. Speciaal toetje of drankje

Bied een speciaal toetje of drankje aan de gasten dat de overledene graag at of dronk. Dit is een unieke (en lekkere) manier om degene te eren en te herdenken op je bruiloft. Of neem een speciaal gerecht op in het menu. Een gerecht dat hij of zij graag maakte volgens een eigen recept of een gerecht waar je dierbare absoluut geen nee tegen kon zeggen.

7. Bloemen

Ook met bloemen kun je een overleden dierbare herdenken op je bruiloft. Plaats een bloemstuk op een centrale plek op de locatie waar de ceremonie plaatsvindt. Hang in het bloemstuk kleine foto's van je dierbare (kan ook met het bruidsboeket). Dit symboliseert de aanwezigheid van je overleden dierbare. Een ander idee om dierbaren met bloemen te herdenken op een bruiloft is door op elke tafel een vaasje te plaatsen met zijn of haar lievelingsbloemen erin. Troostvaasje heeft hier de perfecte vaasjes voor!

bruidsboeket
Bron: Pinterest

8. Draag een assieraad

Naast het dragen van de kleding van je overleden dierbare is het ook een idee om zijn of haar as in een mooi sieraad te laten verwerken. Denk aan oorbellen, een armbandje of een ketting waarin subtiel een beetje as van de overledene is verwerkt. Wij werken samen met leveranciers die de meest unieke assieraden voor jouw speciale dag kunnen maken.

9. Ballonnenrelease

Laat ballonnen of een wensballon op om de overledene te herdenken op je bruiloft. En ja, een ballonnenrelease is prachtig, maar kan helaas gepaard gaan met enkele risico's. Zo was het oplaten van een wensballon zelfs een tijdje verboden in Nederland. Rekening houdend met de veiligheidsrisico en het milieu, kun je ook overwegen om voor milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan biologisch afbreekbare ballonnen, bellenblazen of gepersonaliseerde vliegers.

10. Een memory table

Creëer een memory table om een overleden dierbare te herdenken op je bruiloft. Een memory table biedt ruimte om ook op een dag die in het teken staat van liefde en geluk, te praten over de mooie herinneringen aan je dierbare. Plaats bijvoorbeeld enkele spullen van hem of haar op de tafel, foto's en kaarsjes. Het is een creatieve manier om je dierbare er op de dag dat je het ja-woord geeft aan je grote liefde toch in zekere zin bij te hebben.

memory table bruiloftBron: Pinterest

Op Pinterest delen we meer ideeën om een overleden dierbare te herdenken op je bruiloft. Bekijk hier ons Pinterestbord 'Memories'.

Delen:

Leveranciers

Bekijk onderstaande leveranciers van bijzondere herinneringsproducten voor op je bruiloft.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje