0
Terug naar overzicht

Samen met kinderen een overleden dierbare herdenken

21/03/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Samen met kinderen een overleden dierbare herdenken

Het verliezen van een dierbare kan een moeilijke en overweldigende ervaring zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Het kan troost en steun bieden om samen herinneringen op te halen. Ter inspiratie delen wij acht tips om samen met kinderen een overleden dierbare te herdenken. 

Samen met kinderen een overleden dierbare herdenken: 8 tips

  1. Deel herinneringen met elkaar. Moedig kinderen aan om te praten over hun herinneringen aan de overledene. Deel verhalen en foto's van de persoon en laat het kind zijn gevoelens en emoties uiten.
  2. Maak een herinneringsdoos. Help kinderen een herinneringsdoos of plakboek te maken vol met foto's, snuisterijen en andere waardevolle items die hen aan de overledene doen denken. Dit kan een speciale en persoonlijke manier zijn voor kinderen om hun dierbare te herdenken.
  3. Plant een boom of bloem. Het planten van een boom of bloem ter nagedachtenis aan een overleden dierbare kan een zinvolle manier zijn voor volwassenen én kinderen om hen te eren en te herinneren. Bekijk ook eens onze tips voor 'Herdenken voor natuurliefhebbers'.
  4. Doneer aan een goed doel namens de kinderen. Doneer samen aan een goed doel dat de overledene steunde. Dit kan een manier zijn om de herinnering aan de geliefde levend te houden en een positieve impact op de wereld te hebben. Dit geeft het kind ook een fijn gevoel om iets goeds bij te dragen.
  5. Vier speciale gelegenheden. Help kinderen manieren te vinden om speciale gelegenheden zoals verjaardagen, feestdagen of jubilea van het overlijden van een geliefde te herinneren en te vieren. Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het branden van een speciaal kaarsje of het samen bakken van de lievelingstaart van de overledene. Bekijk hier meer tips om een overleden dierbare te herdenken op feestdagen.
  6. Ga creatief aan de slag. Door middel van kunst of spel bijvoorbeeld. Kinderen kunnen hierdoor hun emoties uiten. Moedig ze aan om iets moois te tekenen of te schrijven voor de overledene, of om scenario's uit te spelen waarin de geliefde bij hun spel betrokken is.
  7. Samen met kinderen een overleden dierbare herdenken kan ook door thuis een herdenkingshoekje in te richten. Plaats bijvoorbeeld foto's van de overledene en de overledene samen met het kind op een tafeltje in de woonkamer. Vul het tafeltje met allerlei kleine spullen van de overledene, een kaarsje en knutselwerk en tekeningen die het kind voor de overledene heeft gemaakt.
  8. Laat een tastbaar aandenken maken door een professional. Denk aan een dekentje gemaakt van de kleding van de overledene. Of een lief beertje. Of kies voor een armbandje met de as van de overledene erin verwerkt. 

Samen met kinderen een overleden dierbare herdenken: extra tip

Samen met kinderen een overleden dierbare herdenken kan lastig zijn. Het is echter belangrijk om kinderen te helpen bij het vinden van gezonde en zinvolle manieren om een overleden dierbare te herinneren. Moedig hen aan om hun gevoelens en emoties te uiten en om manieren te vinden om de nagedachtenis van de overledene te eren en te vieren. Schakel indien nodig professionele hulp in als je merkt dat een kind moeite heeft met het verlies. Alba coaching Westland is gespecialiseerd in verliesverwerking bij kinderen. Kindercoach Tietsje van der Linden-Ypma begeleidt kinderen door middel van creativiteit, spel, schrijven en ook neemt zij altijd het familiesysteem hierin mee.

Neem ook eens een kijkje in de RememberMe webshop voor herinnering & troost producten om samen met kinderen een overleden dierbare te herdenken.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje