0
Terug naar overzicht

Een rouwbrief maken, hoe doe je dat?

18/09/2018
Redactie
Delen:
rouwbrief maken

Mededelen dat er iemand is overleden kan op diverse manieren. Je kunt het onder andere telefonisch doen, via social media of je hebt de keuze uit divers rouwdrukwerk, waaronder de welbekende rouwkaart. Ook kun je kiezen voor een combinatie. We hebben al verschillende artikelen gewijd aan de rouwkaart, zoals het artikel met tips voor het-maken-van-een-rouwkaart. In dit artikel richten we ons echter op de rouwbrief. Vooral vroeger werd er vaak voor de rouwbrief gekozen, maar ook tegenwoordig zie je nog regelmatig dat men voor een rouwbrief kiest.

Een rouwbrief biedt vele mogelijkheden

Bij een rouwbrief heb je tegenwoordig allerlei mogelijkheden. Vroeger zag je vaak de witte brief met de zwarte rand. Daar kun je nog steeds voor kiezen, maar je hebt tegenwoordig ook andere keuzes. Zo kun je met verschillende kleuren werken en met foto's, je kunt gaan voor een enkele rouwbrief, of een dubbelgevouwen, noem maar op. Door met andere kleuren en beelden te werken geef je het geheel meteen een meer persoonlijke uitstraling. Eigenlijk kun je met een rouwbrief net zo veel als met een rouwkaart. Bij een rouwbrief zie je echter meestal wel dat er er voor een bepaald formaat wordt gekozen, namelijk een langwerpig formaat. En ook wordt er vaak gekozen voor een bepaald, meestal dunner, papiersoort.

Een rouwbrief maken: de etiquette

Je bent uiteraard vrij in wat je op de rouwbrief wilt zetten aan informatie, maar de volgende zaken zijn wel gangbaar om te vermelden:

  1. De mededeling dat iemand is overleden.
  2. De naam van de overledene.
  3. Na de naam komt de leeftijd van de overledene. Dit duid je aan met: 'in de leeftijd van…'. Je kunt er ook voor kiezen om aan de linkerkant de geboortedatum met plaatsnaam te plaatsen en aan de rechterkant de sterfdatum met plaatsnaam.
  4. Een ondertekening met woonplaats en namen van familieleden. Dit zijn ook de ondertekenaars van de rouwbrief.
  5. Natuurlijk moet de datum van overlijden er ook duidelijk op staan.
  6. Een correspondentieadres waar mensen bijvoorbeeld een condoleancekaart of bloemen kunnen bezorgen.
  7. Heb je in deze periode liever nog geen bezoek? Dan kun je dat hier vermelden als ‘geen bezoek’. Eventueel andere toevoegingen kun je hier ook plaatsen.
  8. Informatie over de eventuele opbaring of rouwbezoek.
  9. Informatie over de uitvaart, zoals het adres, de datum en de tijd. Wil je bepaalde gasten alleen voor een bepaald onderdeel uitnodigen? Maak dan verschillende uitnodigingen. Je kunt sommige gasten bijvoorbeeld alleen uitnodigen voor de uitvaart, een (kerk)dienst of een gelegenheid tot afscheid nemen (opbaring) en andere gasten voor alle onderdelen.

Rouwteksten

Je kunt naast bovenstaande teksten ook nog een 'eigen' tekst toevoegen. Dat kunnen bijvoorbeeld religieuze rouwteksten zijn als de overledene religieus was, maar het kan ook een mooi gedicht zijn of een eigen tekst welke iets vertelt over de overledene. Zo kun je een kort levensverhaal, een anekdote of iets anders vertellen wat op de overledene slaat.

Vermelden van namen van overleden dierbaren

Het vermelden van namen van familieleden die eerder zijn overleden werd vroeger niet gedaan bij de traditionele rouwbrief. Het wordt echter wel steeds vaker gedaan, omdat mensen het toch belangrijk vinden om deze dierbaren te vermelden en een indruk te geven van de achtergrond van de overledene. Als je dit ook wilt vermelden in de rouwbrief kun je bijvoorbeeld een kruisje achter de naam plaatsen, zodat duidelijk is dat het om een overleden persoon gaat.

Een rouwbrief maken: extra tip

Op onze website zijn heel wat gedichten en quotes over rouw en verlies te vinden die je kunt gebruiken in de rouwbrief. Neem gerust een kijkje om inspiratie op te doen. Of misschien had de overledene zelf ook nog heel wat gedichten of citaten die je kunt gebruiken in de rouwbrief.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje