Terug naar overzicht

Kerstactiviteiten waarbij je er even tussenuit bent

20/12/2022
Redactie
Delen:
kerstmarkt

Na het verlies van een dierbare kun je wellicht behoefte hebben aan wat afleiding. De drukke kerstperiode kan je hier een handje bij helpen. Ben je toe aan een beetje afleiding deze kerst, maar weet je niet zo goed waar je het zoeken moet? Wees dan niet betreurd. Wij geven je tips voor kerstactiviteiten waarbij je er even tussenuit bent.

Rouw en kerstactiviteiten: 9 tips waarbij je er even tussenuit bent

1. Breng een bezoek aan een kerstmarkt

Het klinkt wellicht als een cliché, maar een kerstmarkt is een goede plek voor een beetje afleiding. Je kunt er spullen aanschaffen om de sfeer thuis wat op te fleuren en een lekker warm drankje te drinken tijdens de koude dagen. Het mooie aan deze activiteit is dat je alles op je eigen tempo kunt bekijken. Daarbij komt dat je niet ver hoeft te reizen, omdat ze door het hele land worden georganiseerd.

Tip: bekijk hier een overzicht van alle kerstmarkten in o.a. Nederland, België en Duitsland.

2. Wandeling door het bos

Als je vaak wandelde met je dierbare, is een wandeling door het bos of park een fijne activiteit voor tijdens de kerstdagen. Wandelen heeft als bijkomend voordeel dat het stress vermindert. Je bent buitenshuis en je gedachten zijn even gericht op wat anders, de prachtige omgeving of de vogeltjes in de bomen. Wellicht kun je op een bankje waar jullie vaak urenlang samen zaten tot rust komen en luisteren naar muziek. 

3. Bezoek een georganiseerd kerstdiner of -borrel

Voel je je eenzaam sinds het overlijden van je dierbare? Dan kan een kerstlunch of -diner een leuke kerstactiviteit zijn. Door gezamenlijk te eten, vergroot je de kans nieuwe mensen te leren kennen. Het mooie aan deze kerstactiviteit is dat je op je gemak kunt zitten en praten. Daarnaast staat het je vrij om te gaan wanneer je wilt. Zelfs als je aan het eind van de liflafjes merkt nog niet echt nieuwe contacten te hebben gemaakt, is dat geen verspilde moeite. Je bent er in ieder geval even tussenuit geweest en je hebt je even in een andere sfeer kunnen begeven. Er bestaan diverse goede doelen en instanties die een kerstdiner organiseren voor de mensen die eenzaam zijn. Zo organiseren Het Nationaal Ouderenfonds en verschillende Van der Valk hotels bijvoorbeeld jaarlijks kerstdiners voor eenzame ouderen.

4. Samen met familie of vrienden eten

Je hebt vast wel een aantal namen die in je opkomen als je denkt aan fijne familieleden, kennissen en buren die jou met open armen ontvangen met de kerstdagen. Je familie rouwt ook om het verlies van jullie dierbare. Bedenk samen een manier om jullie dierbare te herdenken tijdens het kerstdiner. Speel bijvoorbeeld zijn of haar favoriete kerstmuziek of brand een kaarsje dat centraal op tafel staat. Naast familie kun je ook denken aan je collega’s die je hebben gesteund of wat dacht je van die vriendelijke overburen wier uitnodigingen voor een etentje bij hen thuis je al enkele maanden afwijst. 

5. Of juist alleen

Wil je er even tussenuit, maar het liefst zonder anderen? Dan kun je ook alleen uit eten gaan met de kerst, denk bijvoorbeeld aan een kerstlunch of -brunch. Veel mensen zien dit als ongemakkelijk, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het makkelijker te maken voor jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld een mooi boek meenemen om onderwijl te lezen, of ga juist even aan de bar eten in een café waar jullie regelmatig kwamen. Hierdoor zal je waarschijnlijk sneller in contact komen met anderen dan wanneer je aan een tafel zit. Vaak kun je bij hen ook nog wel je verhaal kwijt, dus schroom niet om over het verlies te praten als het moment zich aandient. Wellicht loop je daarna de deur weer uit met een beter gevoel dan toen je thuis was.

6. Schaatsen

Door te bewegen verminder je stress. Als het deze winter koud genoeg is, kun je er met de feestdagen even tussenuit door bijvoorbeeld te gaan schaatsen. De schaatsbaan kan bijvoorbeeld een goede plek zijn om overtollige energie los te laten of rondzwevende gedachtes de ruimte te geven. Bekijk hier een lijst met schaatsbanen in Nederland.

7. Ga naar een kerstshow

Als je op zoek bent naar een kerstactiviteiten waar je niet hoeft rond te slenteren, kun je voor het nodige vertier ook een kerstshow bezoeken. Op een aantal plaatsen in Nederland vind je het zogeheten kerstcircus. In bijvoorbeeld Rotterdam, Haarlem of Amsterdam kun je je verdriet even vergeten en genieten van weergaloze optredens. Misschien ging je vroeger ook altijd met de overledene naar een kerstshow. Allicht geeft het bezoeken van zo'n show je nog een steuntje in de rug. 

8. Drink warme chocolademelk of glühwein

Hier bedoelen we niet mee dat je je verdriet moet wegdrinken, maar wel dat je een knus restaurant of café kunt bezoeken voor een warm drankje. Als je binnenloopt, heb je de kans tegen mooie kerstversiering en rustgevende muziek aan te lopen. Bestel dan meteen een warm drankje, wie weet vormt het voor jou een wereld van verschil met thuis. En wellicht leer je nieuwe mensen kennen.

9. Bekijk een (kerst)film in de bioscoop

Je kunt thuis een kerstfilm kijken, maar als je er toch even tussenuit wilt zijn, is een film kijken in de bioscoop ook een optie. Neem een fijn gezelschap mee en begeef je onder de dromerige kerstsferen op het grote doek. Er draaien alweer diverse nieuwe films op dit moment!

Er zijn ook dingen die je het hele jaar door kunt doen als je in de rouw bent. Bekijk onze tips in het artikel 'Dingen die je kunnen helpen bij het rouwen'. Welke kerstactiviteiten staan er op jouw agenda? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje