Terug naar overzicht

Dingen die je kunnen helpen bij het rouwen

13/07/2017
Redactie
Delen:
Dingen die je kunnen helpen bij het rouwen

Je bent een dierbare kwijt geraakt en nu moet je de rest van je leven ook nog eens verder zonder hem of haar. Het rouwen om iemand blijft lastig, zeker omdat het iets heel persoonlijks is. Wij hebben een lijstje opgesteld met dingen die je kunnen helpen bij het rouwen. Wie weet zit er iets voor je tussen. Al is het maar om heel even die glimlach op je gezicht terug te toveren.

Reserveer elke dag 15 minuutjes voor jezelf

En dan bedoelen we ook echt voor jezelf. Even geen mensen om je heen en je gedachten legen. Deze 15 minuten kun je mooi gebruiken om even tot jezelf te komen. Maak bijvoorbeeld een fijne wandeling over het strand of ga met je picknickkleedje op dat fijne veldje zitten.

Schrijf een brief naar hem of haar

Dat hij of zij er niet meer is, wil niet zeggen dat je hem of haar niks meer te zeggen hebt, toch? Als je het gevoel hebt dat je wat kwijt wilt, kun je hem of haar een persoonlijke brief schrijven. Tip: bewaar al jouw brieven in een mooi kistje zodat je ze altijd even terug kunt lezen.

Andermans ellende als afleiding...

En nee, dan bedoelen we natuurlijk niet daadwerkelijk andermans problemen. Meer de problemen en issues die je in films ziet. Duik bijvoorbeeld eens een dag lang in een dramatische soap en vergaap je aan de ellende die zich daarin afspeelt. Dingen die je kunnen helpen bij het rouwen zijn soms simpeler dan dat je bij voorbaat denkt. Daar is een goede dosis leedvermaak er één van.

Woon eens een lotgenotengroep bij

Wil je heel graag over je gevoelens praten, maar weet je niet zo goed met wie? Denk dan eens aan een lotgenotengroep voor nabestaanden. Als er ergens mensen zijn die je begrijpen, dan is het daar wel.

Vind een hobby waar je gelukkig van wordt

Dat kan van alles zijn. Van wandelen en tekenen tot klussen en koken. Het belangrijkste? Dat je afleiding vindt in iets dat je leuk vindt om te doen.

Draag de kleding/juwelen van de persoon in kwestie

Dit zijn immers de dingen waar jouw dierbare zich fijn in of bij voelde. Had hij bijvoorbeeld een favoriete trui? Geef 'm een waardevol plekje in jouw kledingkast. Had zij een ring die ze never nooit uit deed? Draag deze ring dan aan jouw vinger.

Maak een mooi gedicht

Nog een mooie manier om je gevoelens te uiten: schrijf een gedicht. Dit is een prachtige manier om je gevoelens op een creatieve manier te bundelen. Tip: geef je favoriete gedicht eens een plekje in het huis door hem in te lijsten en op te hangen. We hebben overigens nog een leuke lijst met nog meer gebaren om iemand in huis te herdenken. Is zeker het klikken waard.

Accepteer hoe je je voelt. Altijd.

Je zult je regelmatig flink rot voelen. Soms ellendig lang verdrietig. Vervolgens verbaas je je weer over het feit dat je een middag heel hard hebt kunnen lachen met je beste vriend(in). Accepteer je gevoelens en voel je niet schuldig. Tijdens het rouwproces krijg je te maken met alle mogelijke emoties. En dat is oké. Als je het maar toelaat.

Even weg van alles: ga op reis

Soms is het even nodig om de vertrouwde omgeving achter je te laten, om echt tot jezelf te kunnen komen. Heb je er al wel eens aan gedacht om te gaan backpacken bijvoorbeeld? Of om die ene city trip te gaan maken?

Houd gekke gewoontes in leven

Had hij of zij van die typische gewoontes die je niet begreep, maar waar je stiekem heel erg hard om moest lachen? Houd deze gewoontes dan vooral in leven! Het is een mooie en fijne manier om met iemand bezig te zijn die er niet meer is.

Maak een playlist met nummers die herinneringen oproepen

Er zijn altijd van die nummers die je per direct afvoeren naar herinneringen met hem of haar. Het ene nummer zal je laten lachen, terwijl het andere nummer misschien meer verdriet bij je oproept. Toch zijn het allemaal nummers die iets voor je betekenen; dat is het allerbelangrijkste. Bundel al deze songs in een playlist zodat je deze kunt luisteren wanneer jij dat wilt.

Vier het leven wanneer je daar aan toe bent

Want het is helemaal niet erg om eens naar een feestje te gaan als je daar ein-de-lijk weer een keer zin in hebt. Echt niet!

Last but not least: doe alles op je eigen tempo

Precies, je EIGEN tempo. En dat kun jij alleen bepalen. Laat je niet ophitsen door mensen om je heen, maar gebruik je gevoel als leidraad voor de dingen die je juist wel of niet wilt gaan doen. Alleen dan zul je  merken dat je alles langzaam een plekje kunt gaan geven.

Weet jij nog dingen die je kunnen helpen bij het rouwen?

Weet jij nog goede dingen die je kunnen helpen bij het rouwen? Omdat je hier ervaring mee hebt bijvoorbeeld? Je tips zijn meer dan welkom in een reactie onder dit artikel. 

Delen:

Reacties (5)

Reactie van Jan op 7 okt. 2017 16:17
"Iemand vroeg mij: Hoe kan ik een ander helpen om mij te helpen in mijn rouwproces? Vaak weten mensen niet wat ze moeten zeggen of doen, maar staan met hun mond vol tanden. en lijken het nooit goed te doen, of het juiste te zeggen. Niemand begrijpt wat er echt door je heen gaat. Hoe kun je ze daarbij helpen?"
Reactie van Britt Leenaarts op 3 feb. 2016 15:00
"Beste Marie, dankjewel voor je ontroerende reactie. Allereerst wil ik zeggen dat we hier op de redactie heel erg met je meeleven en -voelen. Het is heel mooi om te horen dat je je heil hebt kunnen vinden in schrijven. Ikzelf ben in 2014 mijn zus verloren -en mijn moeder daarmee haar dochter-. Mijn moeder schrijft zelf dagelijks gedichten en ook zij vindt hier een enorme troost in. Mooi om te zien dat er meer mensen zijn die hun verdriet kwijt kunnen op papier :) En je hebt helemaal gelijk: ook al is het 5 jaar geleden, de pijn wordt niet minder en de gevoelens waarmee je kampt ook niet. Zolang jij je prettig voelt bij het schrijven van boeken, moet je dat zeker blijven doen! Het is onderdeel van jouw verwerkingsproces en dat proces mag jij invullen zoals jij dat zelf wilt. Nogmaals dank voor het delen van je waardevolle tip en ik wens je veel sterkte en kracht toe voor de toekomst. Warme groet, Britt - RememberMe.nl"
Reactie van marie vandamme op 3 feb. 2016 14:54
"Ik ben na het plotse overlijden van onze zoon de derde dag begonnen met te schrijven wat ik voelde en dacht en ik doe het nog steeds ook al is het ondertussen bijna 5 jaar geleden ,ik heb het nodig om er alles op te zetten ,mooie en mindere dingen alleen aan hem ,hoeveel boeken ik al heb weet ik niet maar ze liggen allemaal in de kamer van onze zoon , herlezen doe ik niet er zit teveel pijn in . Ik zou het wel iedereen aanraden om dat ook te doen ,het helpt echt ,"
Reactie van Britt Leenaarts op 30 dec. 2015 15:05
"Hi Carla, dankjewel, dat is fijn om te horen! We zijn blij dat we je -ondanks de situatie- toch een beetje tot steun kunnen zijn. Enne... Mocht er nog een onderwerp zijn waarvan je het fijn zou vinden als wij er wat over schrijven, laat het ons dan weten. Alle feedback is welkom! Liefs, het RememberMe.nl team"
Reactie van Carla op 30 dec. 2015 14:30
"Waardevolle tips zeg hebben we allemaal zo keihard nodig. Hele mooie site en zo natuurlijk. Een site zoals mensen zijn elk mens is uniek. Heel veel succes met jullie prachtige werk"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje