0
Terug naar overzicht

De symboliek van rouwbloemen

28/05/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
symboliek van rouwbloemen

Bloemen vertellen een verhaal, wordt wel eens gezegd. Met bloemen kun je soms iets duidelijk maken wat je moeilijk in woorden uit kunt drukken. Of ze onderstrepen net een beetje extra wat je zeggen wil. Daarom geven mensen vaak ook rouwbloemen als iemand een dierbare verloren is. Maar welke rouwbloemen kies je? Dan is het handig om wat meer te weten over de symboliek van rouwbloemen. Als je de betekenis van de verschillende rouwbloemen weet is het wellicht makkelijker om keuzes te maken. Wij vertellen je meer over de symboliek van rouwbloemen en laten aan de hand van foto's ook meteen zien over welke bloemen het gaat.

Symboliek van rouwbloemen: zeg het met bloemen

De bloem der liefde

De roos staat symbool voor de liefde, maar dat wist je waarschijnlijk al. De roos is dan ook erg populair om aan iemand te geven als een teken van liefde. Niet alleen op Valentijnsdag, maar ook op uitvaarten geven mensen vaak rozen. Rozen zijn er in allerlei soorten en kleuren. Nabestaanden vragen wel eens om een bepaalde kleur roos mee te brengen, in de lievelingskleur van de overledene bijvoorbeeld. Je kunt een roos natuurlijk ook in een rouwboeket aan de nabestaanden geven. Een roos waarvan de steel is afgebroken staat voor een overlijden. Wist je trouwens dat zwarte rozen in een rouwboeket ook wel eens voorkomen? 

Rozen

De gouden staf

De goudgele Solidago wordt ook wel eens de ‘gouden staf’ genoemd. Dit komt omdat de Solidago symbool staat voor diverse dingen. Zo staat de Solidago onder andere voor geld, geluk en succes. In moeilijke tijden zoals bij het verlies van een dierbare staat de Solidago bloem voor steun. De Solidago bloem toevoegen aan een rouwboeket kan dus goed. Het is een mooi gebaar om de nabestaanden te laten weten dat je ze steunt en voor ze klaar staat.

Solidago

'Je bent lief'

Een van de symbolische betekenis van de lelie is 'vergankelijkheid'. De lelie wordt vaak gebruikt om emoties uit te drukken in moeilijke tijden waarin rouw en verlies een rol spelen. De lelie staat symbool voor veel meer, zo druk je met de lelie ook de woorden 'je bent lief' uit. Dit is een mooie boodschap naar de overledene toe.

lelie

Friends forever

Zoals we eerder al hebben aangegeven kan het makkelijker zijn om een rouwboeket samen te stellen als je de symboliek van rouwbloemen kent. Je kunt dan namelijk kiezen voor bloemen die bij de nabestaanden of de overledene passen. Was je goed bevriend met de overledene of heeft een goede vriend of vriendin een dierbare verloren? Dan past de Alstroemeria goed in het rouwboeket. De Alstroemeria staat namelijk symbool voor een langdurige vriendschap.

Alstroemeria

Vriendschap en kracht

De orchidee heeft meerdere betekenissen. Deze prachtige bloemsoort staat onder andere symbool voor kracht en voor vriendschap net zoals de Alstroemeria. Met deze kennis is de orchidee een mooie toevoeging aan een rouwboeket om je medeleven te tonen. De orchidee komt uit de op een na grootste plantenfamilie ter wereld en bestaat dan ook in heel wat verschillende kleuren. In totaal zijn er wel meer dan 25.000 soorten van de orchidee te vinden. Keuze genoeg dus!

Orchidee

Sympathie

De Calla, ook wel bekend als de Zantedeschia of de Aronskelk, komt vooral voor in de liggende rouwstukken vanwege zijn gestileerde uitstraling. Maar het zijn ook prachtige en geschikte bloemen voor in een rouwboeket. De Calla staat namelijk symbool voor schoonheid, bescheidenheid, zuiverheid en sympathie. 

Calla

Nog meer liefde

Net zoals de roos staat de Agapanthus bekend als de bloem der liefde. Hoewel de bloem oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, is de naam 'Agapanthus' afkomstig uit de Griekse taal waar 'agape' staat voor liefde en 'anthos' voor bloem. Door de Agapanthus aan een rouwboeket toe te voegen toon je liefde aan de nabestaanden en de overledene. Je kunt bij het rouwboeket kiezen voor de Agapanthus met blauwe tinten of de witte Agapanthus.

AGAPANTHUS'Dank je'

De Lisianthus heeft wat weg van de roos. Hoewel ze aardig veel op elkaar lijken hebben ze totaal verschillende betekenissen. Zo staat de Lisianthus niet per se voor de liefde, maar voor dankbaarheid en waardering. Met deze bloemen laat je jouw dankbaarheid blijken voor bijvoorbeeld jouw vriendschap met de overledene en alles wat de overledene ooit voor je heeft gedaan.

Lisianthus

Gouden bloem van geluk

De chrysant is te vinden in allerlei kleuren en vormen. Dit maakt het nog makkelijker om een persoonlijk rouwboeket samen te stellen dat past bij de overledene. Je zou het bijna vergeten als je kijkt naar alle verschillende varianten van deze bloem, maar van oorsprong is de chrysant eigenlijk gewoon geel, vandaar de naam 'gouden bloem'. De naam komt uit het Grieks waar 'chrys' goud betekent en 'anthemon' bloem. De chrysant staat voor geluk. 

chrysant

'Voor altijd de jouwe'

De prachtige Dahlia is vooral geschikt voor de uitvaart van een overleden partner. De Dahlia is een goed voorbeeld van 'zeg het met bloemen'. Met de Dahlia zeg je namelijk 'voor altijd de jouwe'. Door een beetje met de kleuren en vormen van de Dahlia te spelen maak je de boodschap nog persoonlijker.

dahlia

Onvoorwaardelijke liefde

Net zoals de Dahlia is de Freesia een geschikte rouwbloem met een mooie symbolische betekenis voor een overleden partner. De Freesia staat namelijk symbool voor een onvoorwaardelijke liefde. Een mix van de Dahlia, de Freesia en enkele rozen in de lievelingskleur van je partner zou een idee kunnen zijn voor een prachtig en betekenisvol rouwboeket.

freesia

Harmonie

Net zoals vele andere bloemen in deze lijst heeft ook de hortensia meerdere symbolische betekenissen. Zo staat deze prachtige bloem voor schoonheid, gratie en net zoals de Lisianthus voor dankbaarheid. Daarnaast staan de diverse kleuren van de hortensia ook symbool voor vrede, liefde en harmonie. Drie prachtige woorden die de hortensia een perfecte bloem maken voor in een rouwboeket.

hortensia

De symboliek van rouwbloemen: kleuren

Niet alleen de verschillende soorten bloemen hebben een symbolische betekenis, maar ook de kleuren. Wij benoemen van de meest voorkomende bloemenkleuren in rouwboeketten de symbolische betekenis:

  • Wit: onschuld, liefde, eenvoud
  • Roze: tederheid, blijdschap
  • Paars: rouw, ingetogenheid
  • Rood: liefde, lijden, hartstocht
  • Geel: licht, kracht, groei
  • Oranje: warmte, kracht

Alternatieven

Hoewel kennis over de symboliek van rouwbloemen het uitkiezen en samenstellen van een rouwboeket wat makkelijker kan maken, is het niet verplicht om hier rekening mee te houden. Je kunt ook gaan voor een boeket wat je er gewoon mooi uit vindt zien of wat je bijvoorbeeld goed bij de overledene vindt passen. Soms geven nabestaanden ook in de rouwkaart al aan wat voor soorten bloemen zij wensen voor de uitvaart. Wil je graag iets anders geven dan rouwbloemen? Dan zijn er ook genoeg alternatieven voor rouwbloemen.

Delen:

Leveranciers

Neem een kijkje bij onderstaande bloemisten die het rouwbloemwerk een bijzondere invulling kunnen geven en graag met jou meedenken.
Meer bloemisten

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje