0
Terug naar overzicht

Namen op de rouwkaart: hoe zit dat?

08/06/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
namen op de rouwkaart

Eerder deelden wij al tips voor een unieke rouwkaart en gaven we een aantal voorbeelden van teksten voor op de kaart. Maar hoe zit het eigenlijk met de namen op de rouwkaart? Welke namen zet je erop en welke naamvolgorde is het meest gebruikelijk? Zijn daar bepaalde regels voor opgesteld? Allemaal goede vragen waar wij in dit artikel antwoord op geven!

Welke namen zet je op de rouwkaart?

Onder de naam en de geboorte- en sterfdatum, is het gebruikelijk om de namen van directe familieleden te vermelden. Welke namen dit precies zijn wordt bepaald door een naast familielid of in overeenstemming met andere directe nabestaanden. Houd hierbij echter wel rekening met eventueel uitgesproken wensen van de overledene met betrekking tot de rouwkaart.

Daarnaast wordt in bepaalde situaties ook wel eens geadviseerd om eerst goedkeuring te vragen aan de personen die je op de kaart wilt vermelden. In de meeste gevallen zijn de namen die op de rouwkaart komen te staan vanzelfsprekend en kun je er van directe familieleden vanuit gaan dat zij hier geen problemen mee hebben. Maar het komt ook wel eens voor dat het contact tussen de overledene en bijvoorbeeld een broer of zus al tientallen jaren is verwaterd vanwege een ruzie in het verleden. In dat geval kan het onwenselijk zijn om dan zijn of haar naam op de rouwkaart te zetten en is het wellicht een goed idee om bij desbetreffende persoon eerst na te vragen of hij of zij hier geen bezwaar tegen heeft.

Een grote familie

De namen die je op de kaart zet kunnen ook afhangen van de familiesamenstelling en de ruimte op de kaart. Bij een grote familie wordt het namelijk lastig om op de rouwkaart van bijvoorbeeld een overleden grootouder de namen van alle kinderen, kleinkinderen, broers, zussen én hun kinderen te vermelden. In dit geval kun je er voor kiezen om "en kleinkinderen" onder de rest van de namen te zetten. Als je hier voor kiest hoef je de namen van de kleinkinderen niet nog eens apart op de kaart te vermelden.

Overledenen

Ook de namen van overleden familieleden kunnen op de kaart worden gezet. Naast de naam van de overleden persoon staat het symbool van een klein kruisje afgebeeld. Achter de naam van een overleden kindje zie je ook wel eens een vlinder staan.

Huisdieren

Daarnaast kun je ook de naam van een huisdier vermelden op de rouwkaart. Dit wordt in het geval van een hond bijvoorbeeld aangeduid met een hondenpootje naast de naam.

De juiste volgorde

Ook de volgorde van de namen kan per rouwkaart verschillen, bijvoorbeeld:

Man of vrouw uit het gezin overlijdt

Dikwijls wordt een vaste volgorde gehanteerd als het gaat om de namen op de rouwkaart. Bovenaan staat de naam van de partner of weduwe/weduwnaar. Daaronder staan weer de namen van de kinderen en hun eventuele partner met daar direct onder de namen van de kleinkinderen. Dit is de meest gangbare volgorde. Je kunt er ook voor kiezen om schoonouders, broers en zussen te benoemen of je gebruikt "en verdere familie" als je de rest van de familie niet persoonlijk in de rouwkaart wil of kan vermelden. Andere gebruikelijke naamvolgordes zijn:

  • Partner, kinderen en kleinkinderen
  • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouder(s), schoonouders
  • Partner, kinderen, kleinkinderen, ouder(s), schoonouders, broer(s) en zus(sen) met aanhang en eventueel hun kinderen.

Alleenstaand

Is er iemand overleden die geen partner en geen kinderen achterlaat? Dan is het gebruikelijk dat de ouders, indien deze nog in leven zijn, bovenaan komen te staan. De namen van eventuele broers en zussen, en vaak ook hun kinderen, komen dan onder de naam van de ouders te staan.

Geen regels, misschien wel wensen...

Net zoals voor heel veel andere zaken rondom de uitvaart zijn er geen geschreven regels opgesteld voor de namen op de rouwkaart. Wel is er een bepaalde etiquette waar je je eventueel aan kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan de etiquette voor de uitvaartbloemen of de kleding die je draagt als je bent uitgenodigd voor de uitvaart. Zoals we in het begin al benoemden is het ook belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de eventuele wensen van de overledene. Vaak spelen persoonlijke wensen en keuzes immers een rol. 

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden kan het erg fijn zijn om alvast je uitvaartwensen vast te leggen. Met onze online uitvaart planning tools kan dit snel en gemakkelijk!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje