Terug naar overzicht

Wat zet je op een kerstkaart voor iemand in rouw?

17/12/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
kerstkaart voor iemand in rouw

Verstuur je rond de kerstdagen en Oud en Nieuw graag een leuke kaart met de beste wensen aan al je vrienden en familie, maar loop je helemaal vast bij die éne kerstkaart... De kaart die bestemd is voor iemand die net een dierbare is verloren? Begrijpelijk. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden om op te schrijven, want "de beste wensen" of "gelukkig Nieuwjaar" zijn niet bepaald toepasselijk in deze situatie. Maar wat kun je dan liever wel op de kerstkaart voor iemand in rouw zetten? En wat voor kerstkaart kies je eigenlijk? Wij helpen je graag op weg!

Allereerst, wat voor kerstkaart kies je? 

Kerstkaarten zijn vaak erg kleurrijk en vrolijk, met mooie plaatjes van de kerstman, cadeautjes of een versierde kerstboom erop afgebeeld. Dat is geweldig om te ontvangen als je helemaal in de Christmas spirit bent. Maar iemand in rouw zit hier in de meeste gevallen niet echt op te wachten, hoe lief het ook bedoelt is. Onze tip? Kies liever voor een neutrale kerstkaart zonder al teveel opdruk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kaart met een mooie en toepasselijke quote, of schrijf zelf wat moois op waarmee je de ontvanger een hart onder de riem steekt. 

Onthoud wel dat het per persoon kan verschillen wat voor kerstkaart je opstuurt. Gaat het bijvoorbeeld om een goede vriend of vriendin die juist heel blij wordt van vrolijke kleurtjes of grappige afbeeldingen, dan kun je wellicht wel kiezen voor een kerstkaart met een leuke opdruk die bij hem of haar past.

Wat kun je op een kerstkaart voor iemand in rouw zetten?

Dat was het ontwerp van de kerstkaart... Nu gaan we het hebben over vrijwel het moeilijkste gedeelte: de inhoud van een kerstkaart voor iemand in rouw. Een kerst- of nieuwjaarswens aan iemand uitbrengen die (in hetzelfde jaar) een dierbare verloren heeft, is niet altijd even makkelijk. Je wilt diegene natuurlijk al het goeds toewensen, maar tegelijkertijd wil je het ook niet te 'feestelijk' maken en je medeleven tonen in deze moeilijke periode. Wij hebben daarom een aantal voorbeeldteksten voor je verzameld, die je kunt gebruiken in een kerstkaart voor iemand in rouw:

  • Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar weet dat ik aan je denk deze dagen.
  • Voor jou een extra warme knuffel van ons.
  • Ik wens je veel sterkte tijdens de feestdagen en een rustig en gezond nieuwjaar.
  • Heel veel sterkte, liefde, kusjes en kerstknuffels deze dagen!
  • Wij branden deze kerst een extra kaarsje voor (naam overledene) en we denken aan je.
  • We hopen dat je ondanks het verlies van (naam overledene) de kracht vindt om het nieuwe jaar in te gaan met een positieve gedachte, beïnvloedt door onze geliefden die er nu niet meer zijn.

Als je echt niet weet wat je op de kaart kunt schrijven, kun je ook denken aan een mooie quote of een toepasselijk gedichtje.

Noem de naam van de overledene en erken het verdriet

Probeer de naam van de overledene te noemen in de kerstkaart. Zo maak je de kaart persoonlijker. Ook kunnen veel nabestaanden het waarderen als de naam van een overleden dierbare genoemd blijft worden. Bekijk hieronder nog een voorbeeld tekst waarin je de naam van de overledene noemt:

"Wat moet het moeilijk voor je zijn om kerst te vieren zonder (naam overledene). Ik denk aan je in deze moeilijke tijd en ik wens je veel sterkte en kracht voor in het nieuwe jaar."

Daarnaast biedt je ook steun door het verdriet te erkennen. Erken bijvoorbeeld dat de feestdagen er dit jaar anders uitzien dan de voorgaande jaren. Door dit te doen geef je de ontvanger ook de ruimte om verdriet hebben.

Schrijf over een herinnering

Heb je leuke herinneringen samen met de overledene? Schrijf het dan vooral op! Benoem bijvoorbeeld die leuke (kerst) anekdote die echt niet mag ontbreken op de kaart. Of schrijf iets over dat heerlijke gerecht dat hij of zij altijd maakte op 1e Kerstdag. Als je nog een leuke foto hebt van jullie samen (bijvoorbeeld die foto waarop jullie die gekke kerstmutsen dragen!), kun je deze ook in de kaart meesturen. Wie weet tover je hiermee wel een glimlach op het gezicht van de ontvanger.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn

Veel mensen kiezen er uiteindelijk voor om met de feestdagen helemaal niks naar de nabestaande(n) te sturen. Geen kerstkaart, maar ook geen berichtje. Dat kan natuurlijk als je oprecht niet weet wat je kunt zeggen. Onthoud wel dat het voor diegene juist (ook) in deze tijd heel veel steun kan bieden om te weten dat je aan hem of haar denkt. Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zoals we in het begin al hebben aangegeven kan een simpel WhatsApp berichtje als "ik denk aan je in deze moeilijke tijd" of "ik sta voor je klaar als je me nodig hebt" al heel erg veel betekenen voor iemand in rouw. Daarnaast kun je er ook altijd voor kiezen om een lief troostgeschenk op te sturen, zoals de Troostbox. De box is gevuld met mooie, warme en lieve artikelen die je ook met de feestdagen cadeau kunt doen aan iemand in rouw. 

Bron: Nieuwjaarswensen.be

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje