0
Terug naar overzicht

Moderne uitvaartmuziek: tien liedjes ter inspiratie

08/06/2017
Redactie
Delen:
moderne uitvaartmuziek

Muziek is een belangrijk onderdeel van bijna iedere uitvaart, en dat lijkt alleen maar toe te nemen. Zo is het een manier om troost te vinden, maar tegenwoordig is het ook vaak een manier om het leven van de overledene te vieren. De keuze is enorm, en uiteraard zijn er net zo veel verschillende muzieksmaken als dat er mensen zijn, maar we gaan toch een poging wagen. In het lijstje hieronder vind je tien voorbeelden van moderne uitvaartmuziek.

10 x moderne uitvaartmuziek:

1- Wiz Khalifa - See you Again

De Amerikaanse rapper Wiz Khalifa staat bekend om zijn nummers over de geneugten van het leven, Young, Wild and Free is zijn meest bekende hit. In het ingetogen rapnummer See you Again (een samenwerking met zanger Charlie Puth) brengt hij een ode aan een overleden vriend, die tegelijkertijd een traan en een glimlach te voorschijn tovert. Een mooi voorbeeld van moderne uitvaartmuziek. 

2- Mumford and Sons - Ghosts that we knew

De Britse band Mumford and Sons steekt rustieke folk in een modern jasje. De poëtische teksten lenen zich voor enorm veel gelegenheden. Het prachtige Ghosts that we knew van het album Babel uit 2012 is slechts een van de vele prachtige liedjes die deze band voortbracht.

3- Muse - Starlight

Muse is al een aantal jaren een van de meest gevierde bands ter wereld, en dat is niet voor niets. Naast harde gitaarrock produceren de rockers, onder leiding van de charismatische frontman Matthew Bellamy ook prachtige ballads. Of -zoals hieronder- een nummer dat net tussen ballad en rocksong inzit: het hypnotiserend mooie Starlight van hun album Black Holes and Revelations (2006).

4- Skylar Grey - Coming Home

De dood kan ook gezien worden als een nieuw begin, een thuiskomen na een lange reis. Dit prachtige nummer van Skylar Grey verwoordt die gedachte, in combinatie met strijkers, pianowerk én een fijne beat. De karakteristieke stem van Grey doet de rest. Het lied is talloze keren geremixed (waaronder met de rapper P.Diddy), maar de originele versie blijft toch het allermooist. 

5- Coldplay - Viva La Vida

Zoals de titel van het nummer eigenlijk al prijsgeeft is Viva La Vida in essentie een ode aan het leven. En eigenlijk kan alleen Coldplay dat op deze manier brengen. Het oeuvre van de Britse band bestaat uit meer pareltjes die zich lenen voor een moderne uitvaart, bijvoorbeeld het iets oudere nummer The Scientist. 

6- Jay-Z & Mr. Hudson - Forever Young

Voor dit nummer remixte de New Yorkse Rapper Jay-Z een oude klassieker uit de jaren tachtig. Forever Young van Alphaville (1984) wordt hier in een modern jasje gestoken. De rustieke raps van Jay-Z in combinatie met het catchy, tijdloze refrein maken van deze remake een moderne klassieker die niet onderdoet voor het origineel.

7- Foo Fighters - My Hero

Dit nummer is een ode aan alle helden die we helaas moeten missen. Foo Fighters-zanger Dave Grohl schreef dit nummer ter nagedachtenis aan zijn goede vriend en mede-bandlid Kurt Cobain, de in 1994 overleden frontman van Nirvana. Voor wie de originele versie iets te hard is: er is ook een prachtige, unplugged versie van het nummer.

8- Rihanna - Stay ft. Mikky Ekko

Een van de gevoeligere nummers van Rihanna. Het prachtige Stay, in samenwerking met Mikky Ekko verwoordt het gevoel waarmee nabestaanden vaak worstelen. De sfeervolle, sobere ballad, gebruikt slechts een paar simpele piano-akkoorden en de prachtige stemmen van Rihanna en Ekko. En dat is meer dan genoeg, immers: een echt goed lied heeft weinig nodig om diep te raken.

9 - Mr. Probz - Waves (Robin Schulz remix)

Een housebeat is misschien niet (of juist wel) de eerste keuze waaraan je zou denken op een uitvaart. Maar Waves, een monsterhit uit 2014 van de Nederlandse zanger Mr. Probz en geremixed door dj Robin Schulz is wel heel erg fijn. De tekst zit vol metaforen voor het leven, en het rauwe randje van de stem van Mr. Probz maakt dat het upbeat nummer toch gevoelig overkomt. Is deze deephouse-mix toch iets te veel? Dan is er nog altijd het origineel, en dat vind je hier.

10- Ben Howard - Only Love

De getalenteerde singer-songwriter Ben Howard maakt ontzettend mooie nummers, gekenmerkt door interessant gitaarspel en een hees stemgeluid. In Only Love vertolkt hij een van de meest universele gevoelens op aarde: liefde. Zijn boodschap in dit lied, 'Only Love' (alleen maar liefde) is iets dat we allemaal graag mee willen geven aan onze overleden dierbaren.

De lijst hierboven is slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid voorbeelden van moderne uitvaartmuziek. Vind je dat er nog echt een nummer bij hoort? Laat het hieronder in de comments weten.

Delen:

Reacties (4)

Reactie van anneke krols-vn draanen op 16 mei 2019 14:43
"Marco Borsato: doe wat je altijd deed."
Reactie van Rob van Dijk op 20 dec. 2018 22:16
"Ik mis in de lijst George Michael you have been loved"
Reactie van Geert Heisen op 11 mei 2018 17:59
"1. Skunk Anansie - You do something to me (live) minus het intro En 2. Metallica - Nothing else matters En 3. Pharrel Williams - Happy 4. Maaike Ouboter - Ik lijk steeds meer op jou 5. Tedeschi Trucks Band - It's so heavy 6. Beyoncé - I was here 7. Lisa Loïs - Hallelujah 8. Ed Sheeran - Thinkin' out loud 9. Ed Sheeran - Hallelujah 10. Bløf/Guus Meeuwis/Marco Borsato (diverse nrs: zie hierboven ergens) 11. Van Simon and Garfunkel of van Disturbed - Sound of silence 12. The Beatles - Yesterday 13. Romy Monteiro - Zeg me waar ik je vinden kan 14. Rolling Stones - You can't always get what you want 15. Barbara Streisand - Somewhere over the rainbow 16. Israel Kamawakiwo’ole - Somewhere over the rainbow 17. The Carpenters - A song for you 18. Robert Long - Dit is een liedje voor als ik er niet meer ben 19. Guus Meeuwis - Dat komt door jou 20. Guus Meeuwis - De weg 21. Bon Jovi - Bed of roses 22. U2 & Mary J Blige - One live"
Reactie van Femke Geerts op 9 aug. 2017 14:08
"Fijn dat deze lijst is samengesteld!"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje