0
Terug naar overzicht

Rouwmuziek: nummers die Nederlanders luisteren

03/07/2016
Redactie
Delen:
rouwmuziek

Natuurlijk, muziek is heel persoonlijk en zeker als het gaat om rouwmuziek, heeft iedereen zijn of haar eigen favoriete nummers. Toch zijn er altijd van die liedjes die heel vaak worden aangevraagd of die mensen in een periode van rouw vaak beluisteren, simpelweg omdat heel veel mensen zich er in herkennen en ze perfect het gevoel omschrijven waar iemand in rouw mee kampt. Rouwmuziek, ook wel 'troostmuziek' genoemd, kan een belangrijke schakel zijn in het proces van verdriet en verwerking; rouwen dus. Dat blijkt onder andere uit de uitspraak van muziektherapeute Andrea Liebrand: "Muziek kan ons dichter bij emoties laten komen. Soms is dat door naar muziek te luisteren, anderen maken spontaan muziek om met emoties om te gaan." Muziek kan je helpen om gedachten te verwoorden, troost te vinden en herinneringen op te halen. "Mensen die moeite hebben met rouwverwerking kunnen we helpen door ze bepaalde muziek te laten maken of te laten horen", aldus de muziektherapeute.

Naar welke nummers luisteren wij eigenlijk, in tijden van rouw?

Maar, welke muziek wordt dan veel aangevraagd bijvoorbeeld? We hebben de uitslagen bekeken die komen uit 2014, vlak na de crash van de MH17. Dit was het moment dat er massaal rouwmuziek werd aangevraagd op de Nederlandse radiostations, vandaar dat dit in onze ogen een mooie en betrouwbare bron is om aan te refereren. Ook is er een lijstje gepubliceerd waarin naar voren komt welke nummers er het meeste op uitvaarten worden aangevraagd. Zie onderstaand een greep uit deze lijst:

  • Andrea Bocelli & Sarah Brightman - Time To Say Goodbye
  • Eric Clapton - Tears In Heaven
  • Marco Borsato - Afscheid Nemen Bestaat Niet
  • Robbie Williams - Angels
  • Stef Bos - Papa

Troostmuziek die we aanvragen op Radiostations

Op Qmusic werd het nummer 'Home' van Dotan het vaakst aangevraagd, naar zeggen van muziek content director Rob Ester. "Dat nummer heeft nu een hele dubbele lading voor Nederlanders", aldus Rob. Ook het Nederlandse nummer van Claudia de Breij, 'Mag ik dan bij jou', is een nummertje dat door veel Nederlanders hoog staat in het lijstje van rouwmuziek. Wat er op de andere Nederlandse radiostations massaal werd aangevraagd? Komt 'ie:

  • Radio 538: I'll be missing ytou - P. Diddy & Faith Evans
  • 3FM: Come back home - 2EN1
  • Op alle Nederlandse radiostations: Dat ik je mis - Ouboter

Welke rouwmuziek is voor jou belangrijk?

Dit zijn natuurlijk algemene cijfers, wat inhoudt dat het muziek is waar wij als Nederlander gemiddeld vaak naar luisteren in tijden van rouw. Wij zijn dan ook benieuwd: zit er een nummer tussen waar jij zelf graag naar luistert als je verdriet hebt om iemand die er niet meer is of zijn er andere nummers waar jij heel veel waarde aan hecht? Laat het ons dat weten in een reactie onder dit artikel. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. :)

Bron: RTL nieuws

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Sylvia Bonnet-Huurman. Mijn man overleed op 8 dec. 2019. op 4 dec. 2020 10:49
"Ik had onze muziek muziek gekozen. Du Peter maffay, if van Bread, Exodus (uittocht naar het beloofde land) dit zong hij altijd voor mij. Voor het laatst langs de kist Robert long. En dat ik je mis ."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje