0
Terug naar overzicht

Een oude of vergeten uitvaartpolis

17/10/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Een oude of vergeten uitvaartpolis

Het kan gebeuren dat iemand een uitvaartpolis heeft van een verzekeraar die niet meer bestaat. Dit betekent echter niet dat diegene niet meer verzekerd is. Het is namelijk de taak van desbetreffende verzekeraar om hun klanten bij een faillissement of overname over te dragen aan een andere (uitvaart)verzekeraar en de klant hierover te informeren.

Het gebeurt wel eens dat dit niet helemaal goed verloopt en de overledene een uitvaartpolis blijkt te hebben van een verzekeraar die al tientallen jaar niet meer actief is óf dat degene de polis zelf was vergeten. De nabestaanden moeten dan uitzoeken aan welke verzekeraar de oude uitvaartpolis is overgedragen óf waar de overledene eventueel verzekerd is. In dit artikel vertellen we meer over een oude of vergeten uitvaartpolis en wat je als nabestaande kunt doen in deze situaties.

Wel of geen uitvaartpolis?

In sommige gevallen kunnen oude uitvaartpolissen vergeten of zoekraken, waardoor de nabestaanden niet zeker weten of er überhaupt sprake is van een uitvaartverzekering. Het kan zijn dat de overledene vele jaren geleden een verzekering heeft afgesloten, maar dit met niemand heeft gedeeld. Gelukkig zijn er manieren om te achterhalen of er een polis bestaat. Het raadplegen van documenten, correspondentie of bankafschriften van de overledene kan hierbij helpen.

Register voor uitvaartverzekeringen

Sinds december 2015 kun je het Uitvaartverzekeringsregister raadplegen om te achterhalen of de overledene een uitvaartverzekering heeft en zo ja, bij welke verzekeringsmaatschappij. Door te zoeken op het BSN nummer en geboortedatum van de overledene kunnen nabestaanden te weten komen of er voor hun dierbare ooit een uitvaartpolis is afgesloten.

Verbond van Verzekeraars

Als de nabestaanden niet zeker weten of de overledene verzekerd is, omdat er geen of slechts een oud polisblad gevonden is, kunnen zij een verzoek indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond onderzoekt of de overledene verzekerd is en waar. Deze procedure duurt ongeveer twee tot drie maanden en het verzoek kan zelfs worden ingediend nadat de uitvaart is geweest.

De Nederlandsche Bank

Je kunt ook contact opnemen met De Nederlandsche Bank (DNB). Zij beschikken over een uitgebreide lijst waarop de opvolgers van alle uitvaartverzekeraars uit het verleden te vinden zijn, inclusief de verzekeringsmaatschappijen die de ‘oude’ polissen momenteel in beheer hebben, zodat je alsnog de uitkering kunt opeisen bij de verzekeraar. Let op: bij een oude of vergeten uitvaartpolis hebben nabestaanden wettelijk gezien tot vijf jaar na overlijden recht op uitkering door een uitvaartverzekeraar. Hoe verzekeraars hiermee omgaan kan echter verschillen.

Overdracht naar een nieuwe verzekeraar

Soms kan het gebeuren dat de oorspronkelijke verzekeringsmaatschappij is gefuseerd, overgenomen of van naam is veranderd. In dergelijke gevallen kan de oude polis worden overgedragen naar de nieuwe maatschappij. De verzekeringsvoorwaarden en de rechten van de begunstigde(n) blijven dan meestal ongewijzigd. In het geval dat een oude polis wordt overgedragen aan een nieuwe verzekeraar, komt het voor dat de polis premievrij wordt gemaakt. Dit houdt in dat er geen periodieke premie meer betaald hoeft te worden. De polis heeft echter nog wel een zekere waarde. 

Enkele bekende polisoverdrachten

  • Aegon - a.s.r. Nederland N.V. (voorheen Ardanta)
  • Aurora - OHRA
  • Concordia - REAAL
  • De Utrecht N.V. - a.s.r. Nederland N.V.
  • Victoria Vesta - Nationale Nederlanden
  • HAV Bank - a.s.r. Nederland N.V.
  • N.V. Noord-Brabant - OHRA
  • RVS - Nationale Nederlanden
  • AEGON Nabestaandenzorg N.V. - AXENT (overgenomen door a.s.r. Nederland N.V.)

Waarde oude uitvaartverzekering

De actuele waarde van een oude uitvaartverzekering hangt o.a. af van het volgende:

  • Het type polis
  • Wanneer de verzekering is afgesloten
  • Of de verzekering is geïndexeerd
  • Het verzekerde bedrag

De huidige verzekeraar kan nagaan hoeveel de oude uitvaartverzekering waard is.

Ongeclaimde polis

In sommige gevallen kunnen oude uitvaartpolissen ongeclaimd blijven. Dit kan gebeuren als de begunstigde niet op de hoogte is van het bestaan van de polis of als de verzekeringsmaatschappij niet op de hoogte is van het overlijden van de verzekerde. Verzekeringsmaatschappijen hebben procedures om ongeclaimde polissen op te sporen en contact op te nemen met de rechtmatige begunstigden. 

Bron: Uitvaartverzekeringen.net, Uitvaartverzekering.nl

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Debora op 25 mrt. 2024 21:39
"In 2011 hebben wij voor het overlijden van onze moeder nergens een polis of op haar bankafschriften iets gevonden van een uitvaartverzekering. Deze week kregen we van de bewoners van het oude huis van mijn moeder post opgestuurd. het blijkt dat moeder al in 1985 voor haarzelf, mij en mijn zusje een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Deze maatschappij is nu overgenomen en stuurt daarom een brief. Nooit eerder hebben we geweten dat er polissen bestonden. Destijds hebben we de hele uitvaart uit eigen zak betaald. Ik lees nu overal dat je tot 5 jaar recht hebt op verzilvering van de polis. De mevr aan de telefoon vandaag zei echter dat ik als ik de overlijdensakte heb ik naar de juiste afdeling van de maatschappij moet bellen en ze dan het geld wel gaan uitkeren.. is dit ook zo? Er is immers ook ooit premie betaald.. en we wisten het gewoonweg niet dat er een verzekring was tot nu toe! Hebben we nog recht op uitbetaling?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje