Terug naar overzicht

Uitvaart offertes vergelijken: tips en adviezen

26/10/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
appels vergelijken

"iedere uitvaartondernemer doet toch precies hetzelfde? Namelijk, een uitvaart regelen", denken veel mensen. Dat klopt ook wel. Toch kunnen er zeer grote verschillen zitten tussen de ondernemers. En daarom kan het kiezen van de juiste uitvaartondernemer uiteindelijk veel lastiger zijn dan gedacht. Bij het vinden van een uitvaartverzorger spelen namelijk diverse factoren een rol. Iedere ondernemer gaat anders te werk en iedere uitvaartverzorger heeft zo zijn eigen kenmerken en specialiteiten. Uitvaart offertes vergelijken is dan ook geen overbodige luxe in je zoektocht naar een uitvaartverzorger die goed aansluit bij jouw uitvaartwensen.

Belangrijke verschillen

De kwaliteit, de manier van aanpak en de aandacht die wordt besteed aan jouw wensen kunnen per uitvaartondernemer verschillen. Daarnaast zijn er ook uitvaartondernemers die een bepaalde specialisatie hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld uitvaartondernemers die gespecialiseerd zijn in baby- en/of kinderuitvaarten, budgetuitvaarten of juist luxe uitvaarten. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om erachter te komen of een uitvaartondernemer bij je past.

Wij raden je dan ook aan om bij diverse uitvaartverzorgers een offerte aan te vragen en deze naast elkaar te leggen. Hoewel de prijs niet geheel onbelangrijk is, is dit niet het enige wat je met elkaar moet vergelijken. Bekijk ook de omschrijving van de diensten die de uitvaartondernemer zal leveren. Is alles duidelijk omschreven in de offerte, ontbreekt er een onderdeel wat je belangrijk vindt of staan er juist dingen in waar je geen gebruik van wilt maken? Om je een beetje op weg te helpen delen wij tips waar je op kunt letten bij het vergelijken van uitvaart offertes. 

Waar kun je op letten?

 • Waar zijn de uitvaartverzorgers in gespecialiseerd; begrafenissen of crematies? Een bepaald doelgroep (jong/oud)? Specifieke religies/culturen etc.?
 • Hanteren de uitvaartverzorgers een persoonlijke benadering vanaf het eerste contact moment?
 • Is er een website waar je wat meer informatie kunt vinden?
 • Wat zeggen families in de recensies?
 • Het werkgebied; in welke regio zijn de uitvaartverzorgers werkzaam?
 • Welke opleiding hebben zij afgerond? Zijn ze gecertificeerd?
 • Het aantal jaren werkervaring in de branche, indien je dit een belangrijk punt vindt.
 • Geeft de uitvaart offerte je voldoende inzicht in de kosten?
 • Zijn er stelposten in de offertes opgenomen? Dit zijn prijzen die geschat worden en nog niet vast staan. Bijvoorbeeld omdat je nog niet weet of je voor crematie of begraven kiest en welke kist je zou willen.

Door onder andere deze punten met elkaar te vergelijken wordt het verschil in kosten tussen de verschillende onderdelen van een uitvaart duidelijk en ontdek je de voor jou belangrijkste verschillen tussen de uitvaartverzorgers. Filter op basis hiervan de uitvaartverzorgers uit die niet passen bij jouw wensen en/of het budget.

Uitvaart offertes vergelijken: extra tips en adviezen

 • Bepaal allereerst het budget en geef dit als uitgangspunt aan de uitvaartverzorger, zodat hij of zij hier rekening mee kan houden bij het opstellen van een passende uitvaart offerte.
 • Het is verstandig om maximaal vijf offertes aan te vragen bij diverse uitvaartondernemers, zodat je nog wel goed zicht hebt op de verschillen.
 • Kies voor een plaatselijke uitvaartverzorger. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar een plaatselijke uitvaartverzorger kent de lokale mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid goed.
 • Een uitvaart offerte hoef je niet perse ruim van tevoren op te vragen, hoewel het wel aan te raden is in het geval dat je weet dat jij of een dierbare binnenkort komt te overlijden. Het is echter ook mogelijk om bij verschillende uitvaartverzorgers een 'spoedofferte' op te vragen als iemand net is overleden.
 • Door alvast in gesprek te gaan met een uitvaartverzorger kun je nu al over bepaalde keuzes nadenken.
 • Google naar ervaringen van anderen met het bedrijf; welke uitvaartondernemer wekt een vertrouwd gevoel bij jou op?

Doe wat goed voelt

We haken meteen in op dat laatste puntje. Uiteindelijk komt het erop neer dat je kiest voor een uitvaartondernemer die het beste bij jou of de overledene past én graag met jou meedenkt binnen het gestelde budget. Daarnaast moet je ook altijd een goed gevoel hebben bij de keuze die je maakt. Als je bij het eerste gesprek geen klik voelt met de uitvaartondernemer, kun je liever nog even verder zoeken. Er zijn gelukkig genoeg websites waar je een selectie kunt vinden van betrouwbare uitvaartondernemers en waar je binnen een kort tijdsbestek een (spoed)offerte van ontvangt.

Bedenk van te voren wat jij belangrijk vindt. Kom je er niet uit? Dan zijn de meeste uitvaartondernemers bereid om de belangrijkste aspecten telefonisch of in een vrijblijvend kennismakingsgesprek met jou te bespreken. Op onze website vind je ook een selectie van kwalitatief hoogwaardige uitvaartondernemers in Nederland, die allemaal een persoonlijke aanpak hanteren. Zij staan graag voor jou klaar.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje