0
Terug naar overzicht

De juiste uitvaartondernemer kiezen

22/11/2018
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartondernemer kiezen

Naast de hulp van vrienden en familie zijn er gelukkig ook uitvaartondernemers die jou kunnen helpen met het verzorgen van de uitvaart van een overleden dierbare. De juiste uitvaartondernemer kiezen kan echter nog best lastig zijn. Bij de juiste keuze komen verschillende factoren om de hoek kijken. Wij vertellen je waar je op kunt letten bij het kiezen van een uitvaartondernemer. 

Elke uitvaartondernemer is toch hetzelfde, of toch niet?

Misschien vraag je je wel af wat wij bedoelen met de "juiste" uitvaartondernemer kiezen, want tja ze doen toch eigenlijk allemaal hetzelfde? Inderdaad, elke uitvaartondernemer helpt je bij het regelen van de uitvaart van een overleden dierbare, maar iedere uitvaartondernemer is anders en gaat anders te werk. Denk bijvoorbeeld aan de teamsamenstelling, het werkgebied en natuurlijk de prijs die vaak toch een grote rol speelt. Daarnaast kan de kwaliteit, de manier van aanpak en de aandacht die wordt besteed aan jouw wensen per organisatie verschillen. Er zijn ook uitvaartondernemers die een bepaalde specialisatie hebben. Zo zijn er uitvaartondernemers die gespecialiseerd zijn in baby- en/of kinderuitvaarten of in budgetuitvaarten. Ook op andere vlakken zijn er specialisten. Houd hiermee dus rekening in je zoektocht. Het is van belang dat je uiteindelijk een uitvaartondernemer kiest die het best bij jou, de familie en natuurlijk bij de wensen van de overledene past. Bedenk dus goed van te voren wat jij belangrijk vindt. Om je al een beetje op weg te helpen hebben wij een een selectie gemaakt van kwalitatief hoogwaardige uitvaartondernemers in Nederland, die allemaal een persoonlijke aanpak hanteren.

De uitvaartverzekering

Voordat je op zoek gaat naar een uitvaartondernemer is het aan te raden om eerst te achterhalen of de overledene een uitvaartverzekering had. Dit kan namelijk van invloed zijn op de keuze van de uitvaartondernemer. Is er geen sprake van een uitvaartverzekering? Dan heb je overal de vrije keuze in en kun je dus op zoek gaan naar een geschikte uitvaartondernemer. Als er wel sprake is van een uitvaartverzekering zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Gaat het bijvoorbeeld om een naturaverzekering of een kapitaalverzekering?

Bij een naturaverzekering wordt de verzekering uitgekeerd in de vorm van diensten, waaronder het werk van de uitvaartverzorger. De verzekeraar regelt de uitvaart dan dus liever zelf. Wil je toch een andere uitvaartondernemer? Dan kan dat wel. Dan wordt er een bedrag uitgekeerd. Het uitgekeerde bedrag van de verzekeraar is echter vaak niet voldoende. Vraag dus altijd na wat de hoogte van het uitgekeerde bedrag zal worden als je zelf een uitvaartondernemer kiest, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Bij een kapitaalverzekering wordt er een geldbedrag uitgekeerd. Bij een kapitaalverzekering ben je als nabestaande volledig vrij in de uitgaven van het uitgekeerde bedrag. Je mag dus zelf bepalen welke uitvaartondernemer je kiest. Het enige wat je dan hoeft te doen is navragen welk bedrag er wordt uitgekeerd voor de uitvaart en aan welke voorwaarden je moet voldoen om het bedrag uitgekeerd te krijgen. 

Uitvaartondernemer kiezen: 'de juiste klik'

Een uitvaartondernemer voert verschillende taken uit. Ben je benieuwd wat een uitvaartondernemer precies doet? Lees dan ons artikel 'Alles over de uitvaartondernemer'. Naast de standaardtaken van een uitvaartondernemer is het voor nabestaanden ook wel fijn als de uitvaartverzorger zelf met enige creativiteit en ideeën voor de uitvaart komt. Het zou natuurlijk mooi zijn als je jouw ideeën en wensen of de uitvaartwensen van de overledene kunt combineren met de ideeën en inbreng van de uitvaartondernemer. Op deze manier kunnen jullie er gezamenlijk een mooi geheel van maken. De juiste uitvaartondernemer kiezen die dit mogelijk maakt kan echter moeilijk zijn. Maak daarom altijd een persoonlijke afspraak zodat je alvast zoveel mogelijk kunt bespreken met de uitvaartverzorger én zodat je kunt aanvoelen of het wel klikt tussen jullie. Het gaat immers om het laatste afscheid van een dierbare en je wil dat dit zo perfect mogelijk wordt opgepakt. Het is ook belangrijk dat je het gevoel krijgt dat de uitvaart in goede handen is en dat er een uitvaart komt die past bij de nabestaanden en de overledene. Is er geen goede klik en zit je met twijfels? Ga dan nog een gesprek aan met een andere uitvaartondernemer. Zolang je niks hebt toegezegd ben je nergens aan gebonden. 

De juiste uitvaartondernemer kiezen kost tijd

Je weet nu dus dat niet elke uitvaartondernemer hetzelfde is, dat het best lastig kan zijn om een uitvaartondernemer te kiezen waar jij een goed gevoel bij hebt en dat de keuze afhangt van een aantal factoren zoals de uitvaartverzekering. Er wordt gelukkig ook niet van jou verwacht dat je direct na het overlijden van een dierbare afspraken maakt met 'zomaar' een uitvaartondernemer. Kijk nog even rond op het internet of vraag aan vrienden en familie of zij een goede uitvaartondernemer kennen waar zij bijvoorbeeld al ervaring mee hebben. Naast het verzamelen van informatie kun je ook offertes aanvragen bij diverse uitvaartondernemingen zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Let wel goed op of de offertes vergelijkbaar zijn, dat wil zeggen of ze dezelfde kostenposten erin opgenomen hebben. De ene uitvaartondernemer is completer in zijn offertes dan de andere.

Hoewel het best lastig kan zijn en je de tijd wil nemen om de juiste uitvaartondernemer te kiezen, moet je ook rekening houden met de regels en wetgeving. Zo staat er in de Wet op de lijkbezorging (Wlb) dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd mag worden en niet later dan zes werkdagen na het overlijden. Mocht je toch meer tijd nodig hebben dan de vastgestelde zes dagen, omdat er bijvoorbeeld familie uit het buitenland komt of om godsdienstige redenen, dan heb je toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente waar het lichaam zich bevindt. 

Uitvaartondernemer kiezen: schakel hulp in

Vind je het toch nog lastig om de juiste uitvaartondernemer te kiezen? Dan kunnen wij jou hier ook goed bij helpen. Juist omdat heel veel mensen het kiezen zo lastig vinden, het lastig is om uitvaartondernemers op afstand te beoordelen en er vaak grote tijdsdruk is, zijn wij 24-7 bereikbaar op 085-0475508. Samen met jou inventariseren we je wensen en situatie en gaan we op zoek naar een geschikte uitvaartondernemer die goed aansluit op jouw wensen, waarbij niks te gek is. Wij hebben alles in huis waardoor je overal de vrije keuze in hebt; van uitvaartondernemer tot locatie. Wij begeleiden je graag bij het regelen van een persoonlijke uitvaart. Lees hier meer over onze aanpak.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje