Terug naar overzicht

Het belang van een uitvaartondernemer bij het afscheid

14/04/2020
Redactie
Delen:
Het belang van een uitvaartondernemer

We beseffen niet altijd wat het belang van een uitvaartondernemer bij het afscheid is, maar het kan wellicht tóch fijn zijn om hier nu al van op de hoogte te zijn. Als je een uitvaart wilt organiseren die aansluit bij de wensen van de overledene, kan de uitvaartondernemer hier onder andere een adviserende rol in spelen. Maar wat is nog meer het belang van een uitvaartondernemer bij het afscheid? In dit artikel benoemen wij zeven redenen.

Het belang van een uitvaartondernemer bij het afscheid: 7 redenen

1. Een uitvaartondernemer toont de mogelijkheden

Bij het overlijden van een dierbare sta je wellicht niet direct stil bij de mogelijkheden die er zijn bij een uitvaart. Dat is waar een uitvaartondernemer om de hoek komt kijken. Door de kennis van het vak zal hij of zij je kunnen vertellen dat het rouwvervoer bijvoorbeeld niet traditioneel zwart hoeft te zijn en een uitvaart ook op een bijzondere en toepasselijke locatie kan plaatsvinden. Schroom niet om de wensen van de overledene of jouzelf te delen met de uitvaartondernemer. Hij of zij kan uitsluitsel geven of de wens kan worden ingewilligd.

2. Een uitvaartondernemer kan jou adviseren

De keuzes die je als nabestaande wilt maken, hoeven niet altijd direct de meest geschikte te zijn. Wellicht heb je een groot kasteel als uitvaartlocatie in je hoofd of een uitgebreide catering, maar is het qua budget niet haalbaar. Dan kan een uitvaartondernemer een mooi alternatief noemen of meedenken waar je eventueel qua kosten op kunt besparen. Het zou ook kunnen dat de uitvaartondernemer op basis van het verhaal van de overledene advies geeft over een uitvaartaspect, omdat het wellicht beter aansluit bij de wensen. Wanneer je als nabestaande veel twijfel hebt over hoe je de uitvaart het beste kunt vormgeven volgens de wensen van de overledene, biedt een uitvaartondernemer dus uitkomst.

3. Een uitvaartondernemer ontzorgt je in alle aspecten

Wist je dat een uitvaartverzorger een hoop taken van je kan overnemen? Zo zal hij of zij het rouwvervoer regelen, helpen bij de keuze van de uitvaartmuziek en een divers aanbod aan kisten tonen waar je uit kunt kiezen. De taken vooraf zoals de verzorging van het lichaam, de rouwadvertentie en het opstellen van de rouwkaarten kunnen eventueel ook bij het takenlijstje van de ondernemer worden gevoegd. Wil je ook na afloop van de uitvaart zonder zorgen verder? Dan kan de uitvaartverzorger je ook helpen bij het regelen van dankbetuigingen en de polissen verzenden naar de verzekeringsmaatschappij.

4. Een uitvaartondernemer biedt een zekere mate van steun

Je gaat een emotionele periode door als je geliefde is heengegaan. Zo kan het voorkomen dat het gedurende het regelen van de uitvaart even teveel voor je wordt. Het fijne aan een uitvaartondernemer is dat hij of zij hier alle begrip voor heeft. Wellicht kan de uitvaartondernemer je nog doorverwijzen naar een goede rouwcoach. Vooral bij jonge kinderen is deze vorm van steun nuttig, omdat zij nog niet altijd alle aspecten rondom het overlijden begrijpen. Een uitvaartverzorger kan je helpen om aspecten rondom de dood voor je kinderen inzichtelijk te maken.

5. Een uitvaartondernemer coördineert de uitvaart

Over het algemeen kun je erop rekenen dat een uitvaartondernemer het afscheid precies laat verlopen zoals jij dat wilt. Het is namelijk zijn of haar taak om de wensen van de overledene en nabestaanden zo in te willigen dat de uitvaart precies wordt zoals afgesproken. Wanneer er ongeregeldheden zijn, zal een uitvaartverzorger hier dus op inspelen en ervoor zorgen dat de plechtigheid gewoon doorgang vindt. Een ander bijkomend voordeel is dat bij het begeleiden van de uitvaart een ondernemer ook rekening houdt met de kinderen en de eventuele rol die zij bij het afscheid kunnen hebben.

6. Een uitvaartondernemer biedt je een overzicht van de kosten

Het is verstandig alvast een indicatie te vragen van de kosten van de uitvaart. Dit is van tevoren vaak al bekend. De ondernemer kan je een duidelijk overzicht bieden van de te maken kosten van bijna alle aspecten van het afscheid. Uitzonderingen hierop zijn de catering in verband met het aantal gasten en het bedrag van de laatste verzorging vanuit het ziekenhuis of de zorginstelling na overlijden. Je kunt het beste vooraf vragen naar de verschillende diensten die de ondernemer aanbiedt en alles schriftelijk genoteerd hebben zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

7. Een uitvaartondernemer biedt een stukje zekerheid

Veel uitvaartondernemers hebben een keurmerk in de uitvaartzorg. Dat betekent dat zij zijn aangesloten bij de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg. Hierdoor zijn zij onderhevig aan een zestal voorwaarden waar de ondernemer aan moet voldoen. Als nabestaande kan dit jou een stukje zekerheid bieden doordat de stichting toeziet op eerlijke voorwaarden voor klanten.

Wij werken zelf ook samen met professionele uitvaartverzorgers. Bekijk hier welke dat zijn.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje