0
Terug naar overzicht

Woning leegruimen na een overlijden

29/11/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Woning leegruimen na een overlijden

Een woning leegruimen na een overlijden kan een moeilijke klus zijn. Je bent net iemand verloren en hebt wellicht al veel voor de uitvaart moeten regelen. Nu moet je ook nog alles rondom de woningontruiming regelen. Het is vaak niet alleen veel werk, maar het kan ook de nodige emoties oproepen. De plek en de spullen kunnen bepaalde herinneringen naar boven halen en je moet allerlei beslissingen nemen. Om je in dit proces te helpen, hebben wij nuttige tips en informatie voor je op een rij gezet.

Woning leegruimen na overlijden: informatie en tips

Wie is er verantwoordelijk voor het leegruimen?

Het is handig om bij het leegruimen van de woning één iemand te hebben die alles coördineert. Uiteraard kun je met meerdere mensen samen het huis leegruimen, maar het is wel handig als er centrale coördinatie is. Maar wie is er nu eigenlijk officieel verantwoordelijk voor de woningontruiming en de bijkomende kosten? Dat zijn de erfgenamen. Als er geen testament is opgesteld, dan wordt het wettelijke erfrecht gevolgd. In de wet staat onder andere dat alleen de echtgenoot of geregistreerd partner en bloedverwanten erven. Is er wél sprake van een testament? Dan staat daarin wie erfgenaam is. De erfgenaam is in principe verantwoordelijk voor het leegruimen van de woning. Wil je dit niet, dan kun je de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden. Maar…Besluit je om toch spullen van de overledene voor jezelf te houden, uit het huis van de overledene mee te nemen of buiten te zetten? Dan word je toch alsnog gezien als wettige erfgenaam. In het artikel ‘Erfenis en schulden: hoe zit dat precies?’ lees je meer over het verwerpen van de erfenis. Als je als erfgenaam geen actie neemt in het geval van een huurhuis, terwijl je hier wel toe bent opgeroepen, dan gaat de verhuurder over tot ontruiming en heeft hij het recht om de kosten van de ontruiming te verhalen op de erfgenamen van de huurder.

Wanneer ga je de woning leegruimen na een overlijden?

Wanneer begin je eigenlijk met de woning leegruimen na een overlijden? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Als je te maken hebt met een huurhuis of een verzorgingstehuis dien je na te gaan wanneer de huurovereenkomst stopt en wanneer het huis ontruimd moet zijn. Daarnaast hangt het er ook vanaf of je het zelf grotendeels gaat doen of het laat doen door een woningontruimingsbedrijf. Als je de tijd hebt dan is het goed om niks overhaast te doen. Het ontruimen van het huis van een overleden dierbare is namelijk niet zomaar een klus. Misschien ben je er de eerste dagen of zelfs weken vanaf de dag dat de persoon is overleden nog niet eens mee bezig, omdat je er nog niet klaar voor bent. Dat is volkomen normaal, want waarschijnlijk roepen veel spullen weer herinneringen op aan vroeger waardoor het moeilijk is om afscheid te nemen van bepaalde spullen. Ben je nog niet in staat om meteen te bepalen wat er met de spullen moet gebeuren, maar moet het huis wel snel leeg geruimd worden? Dan is het eventueel ook een optie om de spullen tijdelijk in een opslagruimte te stallen en het op een later moment uit te zoeken. 

Spullen verdelen in categorieën

Als je in een huis aankomt, waar overal spullen staan en hangen, kan het lastig zijn om alles te overzien en te beslissen wat je nou wilt/kan bewaren en wat je voorgoed weg doet. Misschien is een groot aantal spullen al verdeeld door de erfenis, maar er blijven vaak toch nog heel wat dingen over. Het kan gaan om grote spullen of juist kleine spullen, maar waar waardevolle herinneringen aan verbonden zijn. Om een beetje orde aan te brengen kan het helpen om de spullen te verdelen in twee of drie categorieën: spullen die je wilt bewaren, spullen die je nog kunt verkopen of weggeven én een categorie met spullen die je niet kunt doorverkopen of weggeven en dus weggegooid kunnen worden. Bekijk de indeling nog een keer goed alvorens je definitief beslissingen maakt. Op deze manier heb je alles nog een keer goed kunnen overwegen en wordt het wat makkelijker om de juiste keuzes te maken. In het artikel 'Wat te doen met de spullen van een overleden dierbare?' geven we tips voor wat je kunt doen met de spullen van een overleden dierbare.

Administratie bewaren

Naast spullen zul je in het huis ook administratieve zaken aantreffen. Nu heb je wellicht de neiging om een groot gedeelte van de papiermassa meteen weg te gooien. Maar loop het toch rustig even door of bewaar dit tot een later moment. Zorg ervoor dat je de belangrijke documenten goed bewaart. Deze kun je namelijk nodig hebben om de administratieve zaken netjes af te kunnen handelen. Dus gooi deze niet zomaar weg.

Woningontruimingsbedrijf

Je kunt er voor kiezen om een woning zelf grotendeels leeg te ruimen, maar je kunt hier ook een professioneel woningontruimingsbedrijf voor inhuren. Deze keuze is ook afhankelijk van je budget. Het ontruimen van een huurwoning moet altijd bezemschoon oftewel opleverklaar zijn. Dit wil zeggen dat het huis grondig moet worden schoongemaakt. Als je een professioneel woningontruimingsbedrijf inhuurt, nemen ze vrijwel alle zorg uit handen en zullen zij ook op details letten zoals de gaten in de muren vullen, de gordijnrails van de muur verwijderen, de vloerbedekking eruit halen én de schoonmaak van andere voorzieningen die in de woning zijn aangelegd. Neem eens een kijkje bij een van deze woningontruimingsbedrijven, dit zijn allemaal professionele bedrijven, die gespecialiseerd zijn in het ontruimen van een woning na een overlijden. Sommige woningontruimingsbedrijven bieden ook nog allerlei extra services aan. Zoals het bezorgen van spullen bij verschillende erfgenamen.

Woning leegruimen na een overlijden van een dierbare: extra tip

Zoals je hebt kunnen lezen is het leegruimen van een woning een behoorlijke klus. Aarzel daarom niet om hulp te vragen bij vrienden of familie. Het kan emotioneel erg zwaar zijn, waardoor het maken van de juiste keuzes lastiger wordt. Neem daarom iemand met je mee naar de woning of het verzorgingstehuis die jou kan steunen en een hart onder de riem kan steken. Op deze manier voelt het ook niet alsof je er alleen voor staat en heb je altijd iemand die even een arm om je heen kan slaan als het je even te veel wordt.

Delen:

Reacties (4)

Reactie van Thea Meijer op 16 sep. 2023 13:37
"Wil graag contact"
Reactie van fred op 16 sep. 2023 10:46
"wat moet er gebeuren als er een groot geldbedrag in het huis word gevonden tijdens de ontruiming van het huis van mijn overleden moeder"
Reactie van WCM-AALDERS op 30 jan. 2023 16:22
"Als ik overal afstand van doen(huurhuis) mag mijn dochter dan nog naar de crematie,en bekende"
Reactie van Rianne Markwat - Bakker op 23 okt. 2018 15:30
"Goed dat hier óók aan dacht aan besteed word. Wetend dat je niet de enige bent maar er word al snel te makkelijk over gesproken en gedacht. Het is tóch een generatie die word "opgeruimd", een heel leven. En zo schuiven wij als kinderen weer een plekje op.... Afgelopen zomer hebben wij ons ouderlijk huis leeg moeten ruimen. Best lastige en emotionele momenten gehad, dierbare herinneringen maar soms ook herinneringen met een wat nare bijsmaak. Maar net als een uitvaart regelen kan ook een (ouderlijk) huis verbinden..."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje