0
Terug naar overzicht

Wanneer vindt de uitvaart plaats?

30/04/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
wanneer vindt de uitvaart plaats

Als er een dierbare komt te overlijden wordt je niet alleen overrompeld door emoties, maar ook door allerlei belangrijke zaken die je direct na overlijden moet regelen. Een van de eerste zaken die je je wellicht meteen afvraagt is 'wanneer vindt de uitvaart plaats?' Logisch, want de hele planning hangt af van die datum. In dit artikel vertellen we je hoe deze datum tot stand komt en wat de regels zijn bij het bepalen van deze datum.

Wanneer vindt de uitvaart plaats?

Het antwoord op de vraag 'wanneer vindt de uitvaart plaats?' ligt ietwat gecompliceerd. Officieel moet de uitvaart in Nederland volgens de Wet op de lijkbezorging (Wlb) uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden van een dierbare plaatsvinden. Volgens de Wlb is het verplicht dat de overledene binnen zes werkdagen wordt begraven of gecremeerd, zodat de volksgezondheid niet in gevaar komt. Eerder dan 36 uur na het overlijden mag echter niet. Dit is zodat er eventuele onderzoeken uitgevoerd kunnen worden om te voorkomen dat het gaat om een schijndode. Ook moet de politie een strafrechtelijk onderzoek kunnen uitvoeren als er vermoedens zijn van een misdrijf als doodsoorzaak. Daarnaast hebben de nabestaanden ook wel wat tijd nodig om het een en ander te regelen voor de uitvaart.

Weekenden en feestdagen

Zaterdagen, zondagen en feestdagen zijn officieel geen formele werkdagen. Deze dagen worden dan ook niet meegeteld in de Wlb. Hierdoor kan er veel meer tijd zitten tussen het overlijden en de uitvaart. Als er feestdagen tussen zitten kan het namelijk wel eens gebeuren dat de uitvaart pas na tien dagen plaatsvindt. Algemeen erkende feestdagen zoals nieuwjaarsdag, 5 mei, Koningsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag tellen niet als werkdagen.

Uitvaartwensen

Naast de invloed van de Wlb, weekenden en feestdagen spelen de wensen van de overledene en de nabestaanden natuurlijk ook een belangrijke rol bij de vraag "wanneer vindt de uitvaart plaats?". Zo bepalen de nabestaanden uiteindelijk zelf wanneer zij afscheid willen nemen van de overledene, zolang het binnen de wettelijke termijn is. Maar ook kunnen de nabestaanden zelf het best inschatten wat er haalbaar is binnen de termijn. Vooral als de overledene bepaalde uitvaartwensen had waarmee rekening moet worden gehouden.

Wanneer vindt de uitvaart plaats: uitzonderingen

Hoewel er in de wet is vastgelegd dat de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet plaatsvinden en niet eerder dan 36 uur, zijn er enkele uitzonderingen waardoor er van deze termijn kan worden afgeweken. Wij lichten deze uitzonderingen toe:

Weekenden

Hoewel de weekenden niet worden meegeteld in de Wlb is het tegenwoordig wel mogelijk dat de begrafenis of crematie in het weekend plaatsvindt. Jaren geleden was dit niet denkbaar en mochten uitvaarten uitsluitend op werkdagen plaatsvinden. Een begrafenis of crematie is in het weekend wel enkele honderden euro's duurder, omdat de weekenden alsnog worden gezien als uitzondering ondanks dat het nu legaal en mogelijk is in Nederland. Deze extra toeslag bovenop de prijs voor een begrafenis of crematie op een doordeweekse werkdag verschilt per begraafplaats en crematorium. Ondanks de extra toeslag is het aantal uitvaarten in het weekend de afgelopen jaren flink gestegen. Een uitvaart in het weekend is gewenst omdat de meeste familieleden en vrienden immers geen vrij meer hoeven te vragen van het werk.

Uitstel voor de uitvaart

In bijzondere gevallen kunnen nabestaanden uitstel krijgen voor de uitvaart. Dit kan bijvoorbeeld in situaties waarbij er familieleden uit het buitenland moeten komen en het niet redden om binnen de vastgestelde termijn in Nederland te zijn. Om af te wijken van de wettelijke termijn van zes werkdagen moet er echter toestemming worden gevraagd aan de burgemeester van de gemeente waarin de overledene zicht bevindt. Naast de toestemming van de burgemeester is er ook een verklaring nodig van een arts. Een arts onderzoekt namelijk of er een mogelijk gevaar is voor de volksgezondheid als de uitvaart wordt uitgesteld. Als er geen bezwaar is, is het mogelijk dat de uitvaart na de vastgestelde termijn van zes werkdagen plaatsvindt. 

Als een overledene vanuit het buitenland naar Nederland wordt gebracht en het organiseren van de uitvaart niet haalbaar is binnen zes werkdagen, wordt er ook een uitzondering gemaakt. Wel moet de uitvaart zo snel mogelijk plaatsvinden na de aankomst in Nederland.

Of juist eerder dan 36 uur

Het komt ook wel eens voor dat nabestaanden de uitvaart al vóór de wettelijke 36 uur na overlijden willen. Dit kan zijn om godsdienstige redenen. Voor een uitvaart eerder dan 36 uur na het overlijden moet er toestemming worden gevraagd aan de burgemeester. Of een 'bespoediging' van de uitvaart wordt toegestaan hangt namelijk ook af van het beleid van de betreffende gemeente. Daarnaast moet de gemeente ook nog eens toestemming krijgen van de officier van justitie. 

Hulp bij het regelen van de uitvaart

Zoals eerder gezegd moet je veel regelen bij het organiseren van de uitvaart. Een beetje hulp komt hierbij goed van pas. Bekijk daarom onze checklist waarin we aangeven wat je zoal moet regelen of maak gebruik van onze handige online planningtools. Deze bestaan uit een wensenlijst, praktische zaken lijst, een genodigden lijst en een draaiboek. Met name de genodigden lijst en het draaiboek kunnen goed van pas komen bij het organiseren van de uitvaart. Het maakt het organiseren van de uitvaart een stuk gemakkelijker. Bovendien is het gratis en veilig! Daarnaast is het handig om tijdig de hulp in te schakelen van een uitvaartverzorger. Op onze site vind je veel verschillende uitvaartondernemers die allemaal een professionele en persoonlijke aanpak hebben. Je kunt ons overigens ook 24/7 bellen voor het regelen van de uitvaart. Aan de hand van een gesprek gaan we dan samen op zoek naar een geschikte uitvaartondernemer die aansluit op jouw wensen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje