Terug naar overzicht

7 misverstanden over cremeren

02/07/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
misverstanden over cremeren

De meeste mensen gaan er van uit dat cremeren altijd goedkoper is dan begraven... Maar in hoeverre is dit eigenlijk waar? En hoe zit het met de as die overblijft, wordt deze wel eens per ongeluk vermengd met de as van iemand anders? Er bestaan heel wat misverstanden over cremeren. Tijd voor wat opheldering dus! Wij hebben de 7 grootste misverstanden over cremeren voor je op een rij gezet om deze voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen.

7 misverstanden over cremeren:

1. Cremeren is altijd goedkoper dan begraven

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: cremeren hoeft niet per se goedkoper te zijn dan begraven. Hoewel een crematie over het algemeen goedkoper is dan een begrafenis, kan dit per regio verschillen. Zo kan het dus ook voorkomen dat een begraafplaats in een bepaalde plek goedkoper is dan het crematorium. Wat een begrafenis vaak duurder maakt is de begraafplek zelf. Er moet een plek gereserveerd worden en deze moet ook onderhouden worden. De prijs is onder andere afhankelijk van het soort graf en de periode dat je deze plek wilt huren, maar ook van de locatie. Zo zal een begraafplaats in een grote stad vaak duurder zijn dan ergens op het platteland. Zo kan het dus ook voorkomen dat de grafkosten in een bepaalde plaats relatief laag zijn en de crematiekosten relatief weer hoog. Zoek dit dus altijd van te voren goed uit. Daarnaast heb je zowel bij een crematie als bij een begrafenis een hele hoop uitvaartkosten zoals kosten voor de kist, het vervoer en de catering grotendeels zelf in de hand. Daardoor kan je een begrafenis ook goedkoper uit laten pakken dan een crematie. Als je voor een een heel luxe crematie gaat, dan zal dit waarschijnlijk duurder zijn dan een sobere begrafenis.

2. Bij cremeren mag er niks mee in de kist

Bij een begrafenis mogen er spullen mee in de kist mits de nabestaanden zich aan de hiervoor opgestelde regels houden. Bij een crematie geldt hetzelfde. Je zou denken van niet, omdat de spullen bij een crematie worden verbrand in de crematieoven. Maar er mogen bij een crematie net zoals bij een begrafenis spullen mee in de kist, zolang er rekening wordt gehouden met de mogelijke verontreinigingen. Zo mag glas en metaal zeker niet mee de crematieoven in. Vraag altijd voor de zekerheid bij het crematorium na wat er wel en niet mee mag in de kist.

3. Na de crematie blijft er as over

Het klinkt misschien raar, maar wist je dat 'as' eigenlijk niet de juiste benaming is voor wat er over blijft van het lichaam na een crematie? Over het algemeen gebruikt iedereen de term as, maar hetgeen wat er daadwerkelijk overblijft na een crematie zijn de 'gecremeerde resten'. Dit is dan ook de juiste term. De gecremeerde resten bestaan uit verpulverde botten die vervolgens met een speciale machine worden vermalen tot een fijne poeder.

4. De as kan vermengd worden

Misschien heb je je ooit afgevraagd of het weleens gebeurt dat de as van jouw overleden dierbare (per ongeluk) wordt vermengd met de as van een andere overledene. Wij kunnen je garanderen dat de kans dat dit gebeurt nihil is. Er zijn protocollen waar crematiecentra zich streng aan moeten houden om dit soort verwarringen te voorkomen. Zo is het wettelijk niet toegestaan om meerdere personen tegelijk te cremeren in dezelfde ruimte. Daarnaast wordt er een vuurvast steentje met een uniek nummer op de kist gelegd. Dit zogenoemde identificatiesteentje wordt ook in de asbus toegevoegd. De asbus met het steentje erin wordt aan de nabestaanden meegegeven als bewijs dat het de juiste as is. Als nabestaande kun je er zelf echter wel voor kiezen om thuis de as van bijvoorbeeld je ouders met elkaar te vermengen.

5. Door te cremeren sluit je begraven uit

Men denkt wel eens dat de dag van de uitvaart er bij een crematie heel anders uit ziet dan bij een begrafenis, maar dit is niet helemaal waar. De uitvaart ziet er bij een crematie vrijwel hetzelfde uit als bij een begrafenis tot het moment dat de kist naar de crematieruimte wordt gebracht. Ook kunnen de nabestaanden er zelfs voor kiezen om de as na de crematie te begraven. Hoe dit werkt? In de wet staat dat de nabestaanden de as van hun gecremeerde overleden dierbare na een maand kunnen ophalen. De nabestaanden kiezen zelf de gewenste urn uit om de as in te bewaren en kunnen er vervolgens voor kiezen om de urn te begraven in bijvoorbeeld je eigen tuin, een urnengraf of een Urnengedenkpark

6. Cremeren is milieuvriendelijker dan begraven

Een ander bekend misverstand over cremeren is dat men denkt dat cremeren milieuvriendelijker is dan begraven. In eerste instantie zou je dit denken, omdat er bij begraven meer ruimte van de natuur in beslag wordt genomen dan bij cremeren. Maar je moet niet alleen kijken naar ruimtebeslag, maar ook naar andere zaken zoals energieverbruik en schadelijke stoffen die vrijkomen. Bij cremeren wordt bijvoorbeeld weer veel energie verbruikt. Hoewel men lange tijd dacht dat begraven slechter was voor het milieu dan cremeren blijkt uit een onderzoek van TNO dat het onderscheid tussen begraven en cremeren minder groot is geworden. In bepaalde gevallen is de milieu impact van begraven zelfs lager dan van cremeren. Ook uit een onderzoek van de TU delft blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even milieu-(on)vriendelijk zijn. Uiteraard hangt het ook af van de situatie en van het individuele geval. Wil je na je dood zoveel mogelijk rekening houden met het milieu? Lees dan eens ons artikel 'Een ecologische uitvaart: tips en ideeën'.

7. As uitstrooien mag overal

Over het algemeen mag je de as op erg veel plekken uitstrooien, maar in ons artikel 'as uitstrooien; regels en gebruiken' lees je dat er bepaalde regels zijn verbonden aan het uitstrooien van de as. Je mag op veel plekken as uitstrooien. Bijvoorbeeld op open zee en op veel plekken op het land. Gemeenten stellen hier wel regels voor op. Ga dus vooraf altijd even bij de gemeente na wat wel/niet mag; dit verschilt ook per gemeente. Als je de as wilt verstrooien op een grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet je toestemming vragen aan die eigenaar.

Misverstanden over cremeren: meer informatie

Ben je naar aanleiding van deze 7 misverstanden over cremeren benieuwd naar nog meer interessante en belangrijke informatie over cremeren? Bekijk dan ook eens het artikel 'Alles over de crematie en het cremeren'.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Chiara op 7 jan. 2022 11:22
"Mein omais gestorvin"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje