0
Terug naar overzicht

Mogelijkheden voor muziek tijdens de uitvaart

26/05/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
muziek tijdens de uitvaart

Tijdens een afscheidsdienst van 45 minuten worden gemiddeld vier à vijf muzieknummers afgespeeld. Bij de inloop, tijdens de plechtigheid tussen de speeches door en bij het verlaten van de ruimte. De mogelijkheden voor een persoonlijke muzikale invulling zijn oneindig. Kies voor muziek die bij je dierbare past en denk na over de uitvoering hiervan. Ter inspiratie delen wij een aantal mogelijkheden voor muziek tijdens de uitvaart.

Live muziek

Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor live muziek tijdens de uitvaart. Live muziek draagt bij aan een waardevolle herinnering aan het afscheid en een unieke beleving. Bij live muziek tijdens de uitvaart kun je denken aan het volgende:

Een uitvaartmuzikant

Waar woorden soms te kort schieten, kunnen muziek en zang uitdrukking geven aan onze diepste gevoelens. Een uitvaartmuzikant of professionele zanger/zangeres met een breed repertoire kan hier goed bij helpen. Bespreek al je wensen met de muzikant en leg voor welke nummers belangrijk zijn. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om maar één nummer live te laten zingen. Als je dierbare van pianospel hield is het ook mooi om live zang onder begeleiding te hebben tijdens de uitvaart. Wij werken samen met muzikanten die ervaring hebben om muziek ten gehore te brengen bij uitvaarten. Je kunt aangeven welke muziek en stijl bij de overledene paste zodat zij er een persoonlijke touch aan kunnen geven. Een Muzikaal Afscheid beschikt over een uniek en divers aanbod van uitvaartmuzikanten. Van een violist of trompettist tot een zorgvuldig samengesteld jazz kwartet, of van zangeres tot gitarist. Zij gaan samen met jou op zoek naar een passende invulling.

Een band

Wist je dat er ook bands zijn die muziek spelen op uitvaarten? Het repertoire van een band of muzikant is variërend. De een speelt verschillende muziekstijlen en een ander focust zich juist op één bepaalde genre. Houd hier dus goed rekening mee als je op zoek gaat naar een geschikte band en/of muzikant. Ook instrumenten kunnen een bepaalde sfeer creëren tijdens de uitvaart. Wat dacht je van de blazers van Flantes? Flantes is een kwartet van vier blazers die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in het muziekleven in de breedste zin van het woord. Van klassiek tot pop; je kunt deze blazers werkelijk overal hun kunsten horen vertonen.

Een DJ

Naast een band behoort ook een DJ in het lijstje met mogelijkheden voor muziek tijdens de uitvaart. Hoewel er niet snel wordt gedacht aan een DJ voor de muzikale invulling van het afscheid van een dierbare, kan dit toch erg passend zijn. Bij een afscheid van iemand die van festivals hield bijvoorbeeld. In overleg met de DJ kun je zorgen voor de juiste sfeer met opgewekte nummers waar de overledene graag naar luisterde op feestjes. Doordat DJ's een enorm groot muziekbestand hebben, is het makkelijk om een afspeellijst samen te stellen die goed de muziekstijl representeert die bij je dierbare past. Voor een condoleance na de dienst kan een DJ ook passende achtergrondmuziek verzorgen.

Via livestream

De afgelopen jaren zijn livestreaming en videobellen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de samenleving, ook bij uitvaarten. Met livestream wordt de uitvaart rechtstreeks uitgezonden op het scherm van degenen die niet aanwezig kunnen zijn. Hierdoor kunnen alle nabestaanden, dichtbij of op afstand, toch nog een onderdeel uitmaken van het afscheid. Mocht iemand graag live willen optreden, maar is diegene niet instaat om er bij te zijn, dan biedt livestreaming een fijne oplossing. Zorg echter wel voor een goede installatie, om te voorkomen dat de verbinding hapert of wegvalt. Uitvaartentechniek.nl en Uitvaartvideo.net zijn experts op het gebied van geluid, beeld en video tijdens een uitvaart en zorgen voor een hoogwaardige livestream verbinding.

Muziek van de overledene 

Als de overledene zelf muziek maakte is het extra speciaal om zijn of haar nummers ten gehore te brengen tijdens het afscheid. Dit kan emotioneel zijn, maar tegelijkertijd ook zorgen voor een warm en trots gevoel. Het was iets waar degene zijn creativiteit en gevoelens in kwijt kon. Combineer de muziek van je dierbare met een mooie fotopresentatie en herbeleef de onvergetelijke momenten van jullie samen.

Zelf iets spelen op de uitvaart

Je kunt ook zelf iets doen met muziek tijdens de uitvaart. Bijvoorbeeld een bestaand nummer zingen, een zelf gecomponeerd muziekstuk laten horen of een instrument bespelen waar je goed in bent. Dit kun je alleen doen of samen met een ander familielid of goede vriend. Het allerbelangrijkste: doe waar jij je goed bij voelt en wees niet bang dat je emoties tijdens het optreden de overhand nemen. Dit is volkomen normaal en de aanwezigen zullen hier uiteraard alle begrip voor hebben. Als je het toch te spannend vindt om zelf live muziek ten gehore te brengen tijdens de uitvaart, kun je er ook voor kiezen om vooraf een video op te nemen. Deze kun je tijdens de dienst afspelen, na jouw speech bijvoorbeeld.

Of laat een persoonlijk nummer schrijven door een professional

Een andere mogelijkheid voor muziek tijdens de uitvaart is het laten schrijven van een levensverhaal van je dierbare, in de vorm van muziek. Vertel de muzikant hoe de overledene was, waar hij of zij van hield en blik samen terug op momenten die je voor altijd zullen bijblijven. Aan de hand van de informatie die jij verstrekt kan er een persoonlijk nummer gemaakt worden voor de uitvaart. Een bijzondere partij die hierin gespecialiseerd is, is Luizter. Zij vertellen muzikale levensverhalen als variant op de traditionele levensloop, die tijdens een uitvaartdienst wordt voorgelezen. De verhalen zijn een prachtige combinatie van gesproken woord, zang en piano.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje