Terug naar overzicht

Dresscode bij een uitvaart

12/09/2015
Orlanda Adams
Delen:
Dresscode bij een uitvaart

De meesten van ons associëren de dresscode bij een uitvaart met iets sombers; veel zwarte en vooral erg conservatieve kleding. Qua cultuur gaat het dragen van zwarte kleding terug naar de 16e eeuw. Interessant detail is dat voor de 16e eeuw de rouwkleding wit was.

Kan ik dit wel aan?

Tegenwoordig is de dresscode bij een uitvaart veel vrijblijvender. Aan de ene kant fijn, maar wat vinden op dat moment de nabestaanden van mijn kledingkeuze? Met die vraag wil je niet graag blijven zitten, je kan uiteindelijk maar één keer goed afscheid nemen. Voor de zekerheid kiezen wij al heel snel voor donkere kleuren, denk hierbij aan zwart, donkerbruin, grijs, donkerblauw en groen. Donkere kleuren staan traditioneel bekend als een teken van respect, om de focus op de overledene te houden en ook om aan de nabestaanden te tonen dat je met ze meeleeft.

Iedere cultuur heeft eigen gebruiken

In Europa is zwart de traditionele rouwkleur, in sommige Aziatische culturen is dat wit en in Afrikaanse culturen is het vaak weer kleurrijk. En wist jij dat de kleur rood dragen op een hindoestaanse uitvaart een absolute no go is? Uiteindelijk gaat het niet alleen om de kleur van de kleding maar uiteraard ook om de kledingstijl. Over het algemeen is traditioneel gezien een donker pak en das voor mannen en een jurk of rok knielengte, bedekte schouders en hals voor de dames het meest gangbaar. Als je het zo bekijkt lijkt het erg op de manier waarop je je zou kleden naar een sollicitatie.

Een viering van het leven

Hoewel je deze stijl als algemeen aanvaard terugziet op diverse uitvaarten, zie je ook hier een verschuiving in plaatsvinden. We denken vele malen minder traditioneel en je hoort steeds vaker dat mensen hun afscheid willen inrichten zoals ze ook altijd in het leven hebben gestaan. Steeds vaker zie je dat mensen eerder hun ‘leven willen vieren’ in plaats van rouwen om het overlijden. Als een ieder dan strak en formeel gekleed is, wordt het een stuk moeilijker om de gewenste sfeer te creëren.

Laat de dresscode bij een uitvaart weten

Het wordt dan ook steeds belangrijker dat jij goed aangeeft, wat jouw uitvaartwensen zijn. Als de familie en vrienden komen is het alleen maar verstandig om van te voren aan te geven wat de gewenste dresscode is. Het maakt het voor iedereen een stuk gemakkelijker. Bijvoorbeeld door heel duidelijk aan te geven ‘geen zwart’  of juist ‘kom gekleed in het wit’. Mocht je niets gepasts in de gewenste kleur in huis hebben, werk dan met accessoires in die kleur en houd de rest traditioneler. Het mooiste is uiteraard om toch gehoor te geven aan de laatste wens. Hoewel we in de media over het algemeen altijd zien dat tijdens een uitvaart gekozen wordt voor traditionele kleding, adviseren wij jou om echt de wens van de overledene te respecteren. De laatste wens is belangrijk, ook al ben je bang wat anderen ervan vinden, je doet dit voor de overledene. Durf te doen!

Delen:

Reacties (1)

Reactie van P Busemann op 31 jul. 2020 14:58
"Wat doe ik aan bij het afscheid nemen de dag voor de crematie"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje