Terug naar overzicht

Je laatste wilsbeschikking: wat staat er allemaal in?

28/01/2020
Redactie
Delen:
laatste wilsbeschikking

Als het moment van overlijden daar is, is het fijn als alles voor de uitvaart goed is geregeld. Zo weten je nabestaanden onder andere hoe ze jouw uitvaart kunnen organiseren en worden jouw wensen nageleefd. Deze zaken kun je vastleggen in je laatste wilsbeschikking. Wij leggen uit hoe je laatste wilsbeschikking eruitziet en hoe het proces van vastleggen in zijn werk gaat.

Wat staat er in je laatste wilsbeschikking?

Als je zeker wilt weten dat je uitvaart voldoet aan al je eisen, is het verstandig om deze van tevoren vast te leggen. Dit kun je doen in je laatste wilsbeschikking; ook wel laatste wil genoemd. Het is niet verplicht om te doen, maar het ontzorgt wel je naasten. Hierin kun je laten vastleggen hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien. Dit betreft zaken als je persoonlijke gegevens, de vraag of je begraven of gecremeerd wilt worden en wie er mogen komen. Ook je medische en financiële gegevens vul je hierbij in. De invulling van de uitvaart is ook onderdeel van je laatste wil. Als je bijvoorbeeld ‘My way’ van Frank Sinatra wilt horen als muziek of een speciale kerkdienst wilt houden, moeten ook deze gegevens in je laatste wil staan.

Social media regelen na overlijden

Gedurende je leven ben je online misschien heel actief geweest. Je social media-profielen verdwijnen niet vanzelf als je komt te overlijden. Ook in dit geval biedt een laatste wilsbeschikking uitkomst. Zo kun je je wachtwoorden of pincodes noteren, waardoor naasten de accounts voor jou kunnen verwijderen of wijzigen. Dit scheelt flinke zorgen als je na je overlijden liever niet meer online vindbaar wilt zijn. Lees hier meer over in het artikel 'Social media zaken regelen voor overlijden'.

Afwijken van de laatste wil

Er is geen garantie dat elke behoefte in je laatste wilsbeschikking strikt wordt nageleefd. Zo kan het voorkomen dat een bepaald soort grafsteen te duur is om te betalen of dat familieleden een extra uitvaartritueel toevoegen aan je lijst. Afwijken van de laatste wil is niet altijd gerechtvaardigd naar de overledene toe, maar het is wettelijk wel toegestaan. Daarom is het goed om je familie en vrienden op de hoogte te stellen en eventueel aan te geven welke wensen extra belangrijk zijn voor jou. Bij het vastleggen en overeenkomen van je wensen komt een beetje flexibiliteit kijken, maar bedenk dat je naasten jou de mooist mogelijke uitvaart willen bieden die er is. Ook belangrijk om te onthouden: breng je zelf nog bepaalde wijzigingen aan? Geef deze dan door aan je nabestaanden, zodat ze duidelijk voor ogen hebben wat jij bedoelt.

Hoe moet ik het invullen?

Er zitten een aantal voorwaarden aan de geldigheid van het document. Ondanks dat je eenvoudig een online exemplaar kunt vinden, moet je deze wel printen en vervolgens met de hand invullen. Daarbij is het belangrijk dat er een datum, volledige naam en jouw handtekening staan genoteerd. Je moet ook een duidelijk beeld geven over wie de nalatenschap krijgt van de digitale erfenis en goederen van emotionele waarde. Dit betreft uitsluitend spullen die geen al te grote waarde hebben.

Overzicht van je uitvaartwensen

Online zijn diverse voorbeelden te vinden van ‘laatste wil’ documenten. Nadat je deze hebt uitgeprint en ingevuld, doe je er goed aan deze te bewaren bij je overige uitvaartpapieren. Zo bespaar je veel stress bij je naasten wanneer het moment daar is, omdat alles gemakkelijk is terug te vinden.

Het mooie aan dit systeem is dat je eenvoudig de zaken weer kunt aanpassen. Daar staat tegenover dat je het document snel kwijt kunt raken en zaken sneller verkeerd begrepen kunnen worden. Als je jezelf wilt behoeden van fouten bij de uitvaart, doe je er goed aan iemand te betrekken bij het opstellen van je laatste wilsbeschikking. Dit kan een familielid zijn, maar ook een professional. Zo kun je de hulp inschakelen van een notaris. Een notaris kan een duidelijk overzicht maken van al jouw uitvaartwensen. Zo voorkom je dat er misinterpretaties ontstaan. Er zijn nog veel meer redenen waarom het vastleggen van je laatste wensen belangrijk kan zijn. Deze lees je terug in het artikel ‘Heb jij al nagedacht over je uitvaartwensen?’. 

Bronnen: Uitvaartverzekering.nl, Vredehof.nl

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje